Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιλορώσοι οι Έλληνες - Πάνω από 5 στους 10 τάσσονται κατά των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Φιλορώσοι οι Έλληνες - Πάνω από 5 στους 10  τάσσονται κατά των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία
Διχασμένοι είναι Έλληνες και Κύπριοι όσον αφορά τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία
Διχασμένοι είναι Έλληνες και Κύπριοι όσον αφορά τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από το Ευρωβαρόμετρο ου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022.
Το 74% των πολιτών της ΕΕ εγκρίνει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022.
Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει την υποστήριξη της ΕΕ, με τα υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης να εμφανίζονται στη Σουηδία (97%), τη Φινλανδία (95%), τις Κάτω Χώρες (93%), την Πορτογαλία (92%) και τη Δανία (92%).
Στην Ελλάδα ωστόσο το ποσοστό ανέρχεται σε 48% και στην Κύπρο στο 53%.
Δέκα μήνες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η υποστήριξη για τα συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε η ΕΕ - όπως οι κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης ή η οικονομική, στρατιωτική ή ανθρωπιστική υποστήριξη προς την Ουκρανία - εξακολουθεί να είναι εξίσου υψηλή σε ποσοστό 73%.
Ελλάδα και η Κύπρος αποκλίνουν και πάλι, με 46% και 48% αντίστοιχα, στις τελευταίες θέσεις.
Η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Κοινοβουλίου επιβεβαιώνει την αταλάντευτη δέσμευση των Ευρωπαίων πολιτών όχι μόνο για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά επιπλέον για τις αξίες στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτεραιότητα στην προστασία της δημοκρατίας

Στην ερώτηση ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η δημοκρατία (36%) αναφέρεται συχνότερα, ακολουθούμενη από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (29%) και την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (28%).
Οι πολίτες θέλουν να δουν αυτές τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ να προστατεύονται και να υπερασπίζονται στην ΕΕ και στο εξωτερικό. Αυτές ακριβώς τις ίδιες αξίες υπερασπίζονται καθημερινά οι Ουκρανοί μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η Roberta Metsola, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε:

"Η ρωσική επίθεση έχει προκαλέσει τρομερό ανθρώπινο πόνο και μαζική καταστροφή. Το θάρρος και η ανθεκτικότητα των Ουκρανών απέναντι στον τρόμο είναι εντυπωσιακό. Η καλύτερη απάντηση και υποστήριξη που μπορούμε να δώσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και η ευρωπαϊκή ενότητα. Οι Ουκρανοί μπορούν να υπολογίζουν στην ακλόνητη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Θα αλλάξει η ζωή των Ευρωπαίων, λόγω του πολέμου

Ο αντίκτυπος του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία γίνεται σαφώς αισθητός από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Λόγω του πολέμου και των συνεπειών του, σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ πιστεύουν ότι η ζωή τους θα αλλάξει (65%), +4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο/Μάιο του 2022.
Ταυτόχρονα, οι πολίτες βλέπουν την πραγματική αξία του να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 72% των Ευρωπαίων να δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ. Στην ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους η χώρα τους έχει επωφεληθεί, οι ερωτηθέντες αναφέρονται συχνότερα στη συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας (36%, +6pp σε σύγκριση με τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο 2021). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στη Λετονία (+16 ποσοστιαίες μονάδες), τη Λιθουανία (+15 ποσοστιαίες μονάδες), την Εσθονία (+12 ποσοστιαίες μονάδες), τις Κάτω Χώρες (+13 ποσοστιαίες μονάδες), τη Μάλτα (+11 ποσοστιαίες μονάδες) και την Πολωνία (+11 ποσοστιαίες μονάδες) - γεγονός που υποδηλώνει την επίδραση που μπορεί να είχε ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Μεταξύ των άλλων λόγων που αναφέρθηκαν, ξεχωρίζουν το όφελος από τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ (35%, +3 ποσοστιαίες μονάδες) και η συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας (30%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης