Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχητικές εκτιμήσεις ΕΚΤ: Έως το 2025, ο πληθωρισμός θα παραμένει πάνω από το 2%

Ανησυχητικές εκτιμήσεις ΕΚΤ: Έως το 2025, ο πληθωρισμός θα παραμένει πάνω από το 2%
Οι νέες προβλέψεις είναι υψηλότερες από τις εκτιμήσεις της αγοράς για τα επόμενα δύο έτη
Σχετικά Άρθρα
Ανησυχία προκαλούν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters- αναμένεται να παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή έως το 2025.
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει αύριο (15/12/2022) σε ακόμα μία αύξηση επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ θα ανακοινώσει και νέες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις, που χρησιμοποιούνται από τους επενδυτές για να υπολογίσουν πόσες ακόμη αυξήσεις μπορεί να είναι στα χαρτιά. Κι όπως μεταδίδει το Reuters, οι νέες προβλέψεις θα τοποθετήσουν τον πληθωρισμό άνετα πάνω από το 2% το 2024 και λίγο πάνω από αυτό το 2025. Οι νέες προβλέψεις, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την ενημέρωση των κινήσεων πολιτικής της ΕΚΤ μέχρι να δημοσιευθεί ένας νέος γύρος εκτιμήσεων τον Μάρτιο, είναι υψηλότερες από ό,τι αναμένει σήμερα η αγορά για τα δύο αυτά έτη.
Αν και οι προβλέψεις της ΕΚΤ σπάνια επιβεβαιώνονται, η τράπεζα τις χρησιμοποιεί ως στοιχείο για τις αποφάσεις της, διότι στοχεύει στον «μεσοπρόθεσμο» και όχι στον τρέχοντα πληθωρισμό και κάθε αλλαγή που πραγματοποιεί χρειάζεται αρκετούς μήνες για να λειτουργήσει στην οικονομία.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πληθωρισμό 6% το 2023, 2,3% το 2024 και 1,9% το 2025. Περίμεναν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% την Πέμπτη (15/12/2022), προτού το ανεβάσει στο 2,50% έως τον Μάρτιο και στο 2,75% έως τα μέσα του επόμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης