Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η υποκριτική στάση της Merkel στις συμφωνίες του Μινσκ έστρωσαν το έδαφος για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η ζημιά που έκανε και στη Δύση

Η υποκριτική στάση της Merkel στις συμφωνίες του Μινσκ έστρωσαν το έδαφος για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η ζημιά που έκανε και στη Δύση
Η Γερμανία κοιτάζει προς τα δυτικά, προς τον Ατλαντικό, ή προς τα ανατολικά προς την ευρασιατική ξηρά;
"Η Γερμανία είναι ο Άμλετ", έγραψε κάποτε ο Gordon Craig, ο σπουδαίος ιστορικός (1913-2005) που ήταν γνωστός για τις περιεκτικές περιλήψεις αυτού του είδους, για τις ιδέες που ρίχνουν φως στα εσώτατα μύχια της γερμανικής ψυχής.
Η Γερμανία κοιτάζει προς τα δυτικά, προς τον Ατλαντικό, ή προς τα ανατολικά προς την ευρασιατική ξηρά;
Από ποια παράδοση αντλεί;
Πού βρίσκεται η πίστη της;
Αυτά είναι ερωτήματα που η γεωγραφία, ένας πλούσιος, παλιός πολιτισμός και μια μακρά, περίπλοκη ιστορία κληροδότησαν στους Γερμανούς.
Στη διφορούμενη κατάστασή της - στη Δύση αλλά όχι εξ ολοκλήρου από αυτήν, στην Ανατολή αλλά όχι εξ ολοκλήρου από την Ανατολή - η Γερμανία ήταν ο πιο αληθινός εαυτός της.
Οι Γερμανοί ζούσαν έτσι, χωρίς να απολογούνται, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μπορούσαν να επιτρέψουν στις ΗΠΑ να σταθμεύουν 200.000 στρατιώτες στο έδαφός τους - αριθμός που ίσχυε στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου - ενώ παράλληλα ακολουθούσαν την Ostpolitik του Willi Brandt, το άνοιγμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και κατ' επέκταση προς όλο το Ανατολικό Μπλοκ.
Ήταν η Γερμανία που επένδυσε μαζί με την Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο, στους αγωγούς Nord Stream I και II, ακόμη και εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων Ανατολής-Δύσης.
Στη μακρά διαδρομή προς τη Μόσχα από το διεθνές αεροδρόμιο Domodedovo, οι φαρδείς λεωφόροι είναι γεμάτοι με γερμανικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, γερμανικούς γερανούς κατασκευών, τα εργοστάσια γερμανικών εταιρειών.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις, μαζί με πολλούς Γερμανούς πολίτες, ήταν σφοδροί επικριτές του καθεστώτος κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία - και ουσιαστικά στην Ευρώπη, πράγματι - μετά το πραξικόπημα που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο πριν από οκτώ χρόνια και έθεσε σε κίνηση την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον οι συνεντεύξεις που παραχώρησε η Angela Merkel στο Der Spiegel και την Die Zeit την περασμένη εβδομάδα απέναντι σε αυτή την ιστορία, σε αυτό το αρχείο, σε αυτή την προδιαγεγραμμένη κατάσταση ασάφειας.
Αν υπάρχει μια αλήθεια που μπορεί να σταθεί πάνω από όλες τις άλλες στις εκπληκτικές αποκαλύψεις της πρώην καγκελαρίου για τη διγλωσσία του Βερολίνου στις σχέσεις του με τη Μόσχα, είναι ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία έχει εγκαταλείψει την κληρονομιά της - τη φυσική της κατάσταση, πράγματι - και έτσι τις σημαντικές ευθύνες που της απέδωσε το παρελθόν και η γεωγραφία.

Αποξένωση Ανατολής-Δύσης

Θα ήταν δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία αυτής της στροφής για όλους μας.
Το παγκόσμιο χάσμα μόλις έγινε ευρύτερο.
Ο ψυχρός πόλεμος ΙΙ μόλις έγινε πιο ψυχρός.
Η αποξένωση της Ανατολής και της Δύσης έχει πλέον καταγραφεί ως μια περισσότερο ή λιγότερο μόνιμη κατάσταση πραγμάτων.
Και ο κόσμος μόλις έχασε τη μόνη χώρα που ήταν ικανή να μετριάσει αυτές τις τρομερές συνθήκες λόγω της ιδιαίτερης, ίσως μοναδικής θέσης της στην κοινότητα των εθνών.
Είναι περίεργο να σκεφτεί κανείς την άποψη του πρίγκιπα Ερρίκου XIII, του Γερμανού αριστοκράτη που μόλις συνελήφθη επειδή ηγήθηκε συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης του Βερολίνου.
Φαίνεται ότι ο πρίγκιπας υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Γερμανία δεν έγινε ένα νέο έθνος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μια εξ ολοκλήρου θυγατρική των ΗΠΑ.
"Δεν είμαστε Γερμανοί.
Δεν βρισκόμαστε σε ένα πραγματικό γερμανικό κράτος", αναφέρουν οι υποτιθέμενοι οπαδοί του σε ένα δημοσίευμα των New York Times που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
"Είμαστε απλώς ένα υποκατάστημα μιας GmBH", αυτή η τελευταία εννοεί μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης.
Πόσο περίεργο είναι να διαβάζει κανείς αυτό την ίδια εβδομάδα που η Merkel αφαίρεσε κάθε αμφιβολία ότι αυτή ακριβώς είναι η γερμανική κατάσταση - αναμφισβήτητα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, σίγουρα από τότε που η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε η ίδια και οι σύμμαχοί της στην ολομέτωπη, ολοκληρωτική εκστρατεία της να φέρει το ΝΑΤΟ στο κατώφλι της Ρωσίας και τελικά να υπονομεύσει τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Η διπλή ανάγνωση της συμφωνίας οτυ Μινσκ

Όπως έχει αναφερθεί ευρέως η πρώην ηγέτης της Γερμανίας περιέγραψε την κυνική, προδοτική στάση της Μόσχας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των δύο Πρωτοκόλλων του Μινσκ, το πρώτο που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και το δεύτερο τον επόμενο Φεβρουάριο.
Το Βερολίνο, το Παρίσι, το καθεστώς του Κιέβου μετά το πραξικόπημα και η Μόσχα είχαν υπογράψει αυτές τις συμφωνίες.
Τότε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εισήλθε στις συνομιλίες με σοβαρότητα.
Πόσο αισιόδοξοι ήταν πολλοί αναλυτές ότι, με το Κίεβο να έχει παραβιάσει γρήγορα το Μινσκ Ι, η δεύτερη συμφωνία θα παρήγαγε αυτό που επιδίωκε ο Ρώσος πρόεδρος - μια διαρκή διευθέτηση που θα άφηνε την Ουκρανία ενωμένη και θα σταθεροποιούσε την τάξη ασφαλείας στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας και στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.
Νωρίτερα φέτος ο Petro Poroshenko, ο πρώτος μεταπραξικοπηματικός πρόεδρος της Ουκρανίας, σόκαρε τους πάντες όταν δήλωσε δημοσίως ότι το Κίεβο δεν είχε ποτέ καμία πρόθεση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν υπέγραψε τα Πρωτόκολλα του Μινσκ: Οι συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και όλες οι υποσχέσεις αποσκοπούσαν απλώς στο να κερδίσουν χρόνο, ενώ η Ουκρανία έχτιζε οχυρώσεις στις ανατολικές περιοχές και εκπαίδευε και εξόπλιζε έναν στρατό αρκετά ισχυρό για να διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο εναντίον των ρωσικών περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Κενό γράμμα η συμφωνία

Ποτέ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την ομοσπονδιακή δομή που οραματίστηκε το Μινσκ ΙΙ.
Ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση να παραχωρηθεί στις αποσχισθείσες περιοχές το μέτρο της αυτονομίας που απαιτούσε η ιστορία της Ουκρανίας και οι ανάμεικτες γλώσσες, πολιτισμοί και παραδόσεις της.
Η δέσμευση για όλα αυτά ήταν ένα τέχνασμα που αποσκοπούσε στην εξαπάτηση της Μόσχας και των δημοκρατιών του Ντονμπάς, ενώ η Ουκρανία επανεξόπλιζε και βομβάρδιζε τις τελευταίες εν αναμονή του πολέμου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο.
Συγκλονιστικό, αλλά ο Poroshenko ήταν ένας μεγιστάνας των καραμελών που διοικούσε το άγρια ανεύθυνο, λυσσαλέα ρωσοφοβικό καθεστώς που είχε καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο.
Οπότε..: Συγκλονιστικό, αλλά και σύμφωνο με τη συμπεριφορά μιας διεφθαρμένης αγέλης από ασήμαντους που δεν έχουν ιδέα ή σεβασμό για την κρατική τέχνη ή την υπεύθυνη διακυβέρνηση.
Είναι άλλο θέμα, για να πούμε το πολύ προφανές, να λέει η Merkel τα ίδια ακριβώς πράγματα.
Η πρώην καγκελάριος υποτίθεται ότι ηγείτο του διπλωματικού ντεμαράζ της Δύσης μαζί με τον François Hollande, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας και ξεκάθαρα κατώτερο εταίρο της ισχυρότερης πολιτικής προσωπικότητας της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη δική της δήλωση, χρησιμοποιούσε τη διπλωματία όπως ακριβώς και το Κίεβο, για να καταστρέψει τη συμφωνία που υποτίθεται ότι υποστήριζε.
Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στις συνομιλίες του Μινσκ.
Από τη μία πλευρά, στάθηκαν κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε διευθέτησης είτε με τη Ρωσία είτε με τις αποσχισθείσες περιοχές.
Από την άλλη, δεν υπήρχε λόγος να προσκληθούν οι ΗΠΑ στο Μινσκ, διότι η θέση τους ήταν προφανής και η παρουσία τους θα ήταν αντιπαραγωγική.
Τώρα που η Merkel μίλησε για αυτά τα θέματα, η γερμανική θέση φαίνεται να ήταν ότι η Δύση χρειαζόταν τη συμφωνία που κανείς στη Δύση δεν ήθελε, αν έπρεπε να κερδηθεί χρόνος για τον επανεξοπλισμό της Ουκρανίας.
Οι συνεντεύξεις της Merkel στο Der Spiegel και στην Die Zeit είχαν τον τρόπο των εκτεταμένων αναδρομών.
Το Μινσκ και η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν δύο από τα πολλά θέματα.
Τα έγγραφα δίνουν την εντύπωση ότι η Μέρκελ μίλησε περιστασιακά και απροβλημάτιστα γι' αυτά.
Τα καταδικαστικά αποσπάσματα είναι σύντομα αλλά πολύ σαφή.

Der Spiegel:

"Η ίδια πιστεύει ότι... αργότερα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Μινσκ, κατάφερε να κερδίσει τον χρόνο που χρειαζόταν η Ουκρανία για να αποκρούσει καλύτερα τη ρωσική επίθεση.
Λέει ότι είναι τώρα μια ισχυρή, καλά οχυρωμένη χώρα.
Τότε, είναι σίγουρη, θα είχε κατακλυστεί από τα στρατεύματα του Putin".
Στην Die Zeit, στη δεύτερη από τις δύο συνεντεύξεις, η Merkel περιέγραψε τις συνομιλίες του Μινσκ ως "μια προσπάθεια να δοθεί χρόνος στην Ουκρανία... για να γίνει ισχυρότερη", εκφράζοντας αργότερα την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι αυτή η στρατηγική -μια ευθεία κατάχρηση της διπλωματικής διαδικασίας- πέτυχε.
Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες των παρατηρήσεων της Merkel.
Σε γενικές γραμμές, εκλαμβάνονται στην ονομαστική τους αξία, ως μια αυθόρμητη παραδοχή της διπροσωπίας της - και κατ' επέκταση της Δύσης - στις συναλλαγές της με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας. 
Το Moon of Alabama, ένα γερμανικό έντυπο, διαβάζει τις συνεντεύξεις ως προσπάθεια της Merkel να προστατεύσει την πολιτική της φήμη, καθώς οι ηγετικοί κύκλοι της Γερμανίας υποκύπτουν στο είδος της ρωσοφοβίας που είναι συνηθισμένο στις ΗΠΑ, αλλά όχι, μέχρι τώρα, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
Και οι δύο αυτές αναγνώσεις είναι εύλογες.
Όπως και να έχει, το σημαντικό θέμα που έχουμε τώρα μπροστά μας είναι η ζημιά που έκανε η Merkel το 2014 και το 2015 και οι συνέπειες των σχολίων της την περασμένη εβδομάδα.

Η ζημιά της Merkel

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για το μοιραίο πλήγμα που κατάφερε η Merkel στην εμπιστοσύνη στις διπλωματικές υποθέσεις, και το "μοιραίο" είναι η λέξη μας.
Ένα μέτρο εμπιστοσύνης ήταν απαραίτητο μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο επικίνδυνων περασμάτων του Ψυχρού Πολέμου.
Η κρίση των πυραύλων της Κούβας επιλύθηκε όπως επιλύθηκε επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι και ο σοβιετικός πρωθυπουργός Νικίτα Χρουστσόφ μπόρεσαν να εμπιστευτούν επαρκώς ο ένας τον άλλον.
Αυτή η εμπιστοσύνη δεν υφίσταται πλέον, όπως κατέστησαν σαφές ο Putin και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι απαντώντας στη δημοσίευση των δύο γερμανικών συνεντεύξεων.
Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν δηλώσει επανειλημμένα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Joe Biden πριν από δύο περίπου χρόνια ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους Αμερικανούς.
Η επακόλουθη σκέψη είναι ότι δεν έχει νόημα να διαπραγματεύονται μαζί τους σε διπλωματικό πλαίσιο.
Για διάφορους Ρώσους αξιωματούχους, από τον Πθτιν και πάνω και κάτω, οι αποκαλύψεις της Merkel φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν ζοφερά αυτά τα συμπεράσματα. 
Αποτελεί μεγάλη στροφή το γεγονός ότι η Μόσχα συμπεριλαμβάνει πλέον και τους Ευρωπαίους, και κυρίως τους Γερμανούς, σε αυτή την εκτίμηση.
Η Γερμανία λέει τώρα τα ψέματα από τα οποία είναι φτιαγμένη η αμερικανική αυτοκρατορία - ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία και θλίψη ταυτόχρονα.
Αν η διπλωματία της καμένης γης είναι ένα ταιριαστό όνομα για αυτό που η Δύση κάνει στις σχέσεις της με τη Ρωσία από το 2014, η γερμανική γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής έχει καεί.
Η βαρύτητα αυτών των συμπερασμάτων, οι επιπτώσεις καθώς κοιτάμε μπροστά, είναι τεράστιες τόσο για τη Δύση όσο και για τους μη Δυτικούς.
Ένας κόσμος γεμάτος εχθροπραξίες είναι ένας κόσμος που όλοι γνωρίζουμε.
Ένας κόσμος χωρίς εμπιστοσύνη και συζήτηση θα αποδειχθεί ένα άλλο θέμα.
Όπως βλέπουμε τώρα στο πλαίσιο της Ουκρανίας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για διπλωματία, διαπραγμάτευση ή διάλογο οποιουδήποτε είδους χωρίς εμπιστοσύνη.
Διαβάζουμε καθημερινά το αποτέλεσμα σε εκείνα τα λίγα έντυπα που αναφέρουν με ειλικρίνεια αυτόν τον πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης