Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με άλλο αφήγημα η αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων από τη Fed σήμερα (14/5) - Αγνοεί τον πληθωρισμό, «θέλει» ανεργία

Με άλλο αφήγημα η αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων από τη Fed σήμερα (14/5) - Αγνοεί τον πληθωρισμό, «θέλει» ανεργία
Η Fed βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων και της πρόκλησης ύφεσης, αλλά και της μη επαρκούς αύξησης των επιτοκίων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της, όταν ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της σήμερα, 14 Δεκεμβρίου 2022, καθώς οι τιμές καταναλωτή έχουν εμφανίσει κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης για δύο συνεχόμενους μήνες.
Η Federal Reserve αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ή 50 μονάδες βάσης, σε ένα νέο εύρος τιμών μεταξύ 4,25% και 4,5%, που θα σηματοδοτήσει το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2007.
Η κίνηση αυτή θα εγκαινιάσει μια πιο αργή φάση αύξησης των επιτοκίων, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε το εύρος-στόχο για το επιτόκιο αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις πολιτικής της.
Ήδη ο πρόεδρος της Fed Jay Powell έχει μιλήσει για μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας σε ομιλία του ότι, "έχει νόημα να μετριάσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας καθώς πλησιάζουμε το επίπεδο συγκράτησης που θα είναι επαρκές για να μειωθεί ο πληθωρισμός".
"Η Fed έχει καταστήσει σαφές ότι έχει κινηθεί πολύ έντονα και επειδή οι ενέργειές της επιδρούν με καθυστέρηση, χρειάζεται να περιμένουμε και να κάνουμε υπομονή για να δούμε πόσο η αύξηση θα επηρεάσει την οικονομία τους επόμενους μήνες", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Tony Roth, επικεφαλής επενδύσεων της Wilmington Trust.

Η λεπτή γραμμή

Η Fed βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων και της πρόκλησης ύφεσης, αλλά και της μη επαρκούς αύξησης των επιτοκίων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.
Κάποια ενθαρρυντικά σημάδια στο μέτωπο του πληθωρισμού, ωστόσο, φαίνεται να εμφανίζονται.
Η σημερινή ανακοίνωση θα γίνει μόλις μία ημέρα μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης των τιμών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Ο "πυρήνας" του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και αποτελεί τον προτιμώμενο τρόπο μέτρησης των πιέσεων στις τιμές από τη Fed, αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Νοέμβριο.
Τον Οκτώβριο, ο "βασικός" πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% και 6,3% σε μηνιαία και ετήσια βάση, αντίστοιχα.
Ο γενικός πληθωρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες, αυξήθηκε 7,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Εικόνα
"Η Fed θα μπορούσε να απορρίψει την καλύτερη από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Οκτωβρίου [για τον πληθωρισμό] ως δεδομένα ενός μόνο μήνα, αλλά η περαιτέρω επιβράδυνση τον Νοέμβριο καθιστά αυτή τη νέα αποπληθωριστική τάση πολύ πιο δύσκολο να αγνοηθεί", έγραψε ο Paul Ashworth, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Βόρεια Αμερική στην Capital Economics.
Και πρόσθεσε ότι "η έκθεση της Τρίτης παρέχει ισχυρή στήριξη στην από καιρό διαδεδομένη άποψή μας ότι ο αυξανόμενος αποπληθωρισμός θα πείσει σύντομα τη Fed να κινηθεί στην πλάγια γραμμή μετά από μία επιπλέον αύξηση 25 μ.β. στις αρχές Φεβρουαρίου".

Το όριο

Αν και η Fed μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, ο Jay Powell και άλλοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν υψηλότερα από τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, οι οποίες ανέφεραν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν γύρω στο 4,6% το επόμενο έτος.
Από εκείνη τη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επικοινωνήσει την ιδέα ότι τα επιτόκια θα φτάσουν κοντά στο 5% προτού η κεντρική τράπεζα τερματίσει αυτόν τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης.
Σήμερα η Fed θα δημοσιεύσει ένα επικαιροποιημένο σύνολο οικονομικών προβλέψεων, το οποίο περιλαμβάνει τις προσδοκίες των αξιωματούχων για τα επιτόκια τα επόμενα χρόνια.
Ο Roth σχολίασε ότι πιστεύει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν γύρω στο 5%, αλλά θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και το 5,25%.
"Δεν νομίζω ότι θα είναι πολύ υψηλότερα από αυτό, διότι πιστεύω ότι θα δούμε μια επιδείνωση του ισολογισμού των καταναλωτών και αυτό θα επιβραδύνει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών", δήλωσε ο Roth.
Για να αυξήσει η Fed τα επιτόκια πολύ υψηλότερα από το 5%, ο Roth λέει ότι η οικονομία θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή και να μην εισέλθει σε ύφεση.
Οι μισθοί θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να αυξάνονται σε θετική βάση γύρω στο 2-3%, αυξάνοντας την προοπτική ενός σπιράλ μισθών όπου οι υψηλότερες τιμές οδηγούν σε υψηλότερους μισθούς που οδηγούν σε ακόμη υψηλότερες τιμές, κατά την άποψη του Roth.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι αναμένουν να διατηρήσουν τα επιτόκια σε ανώτατο επίπεδο για "κάποιο χρονικό διάστημα", λένε οι αξιωματούχοι.
Αλλά πόσος καιρός είναι αυτός;
Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams δεν βλέπει να συμβαίνει αυτό πριν από το 2024.
Ωστόσο, οι αγορές τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Powell θα διευθετήσει αυτές τις εντάσεις θα αποτελέσει βασικό σημείο εστίασης για τους επενδυτές σήμερα.

Θα χαλάσει το πάρτι;

Τον περασμένο μήνα ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 5,5% σε μια πιο ήπια από την αναμενόμενη ανακοίνωση για τον ΔΤΚ, αλλά οι συνθήκες αυτή τη φορά είναι αρκετά διαφορετικές.
Η αγορά πανηγύρισε την ιδέα της "κορύφωσης του πληθωρισμού" τον περασμένο μήνα, αλλά ο S&P 500 βρίσκεται τώρα περίπου στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν στο τέλος της ημέρας στην τελευταία ανακοίνωση για τον ΔΤΚ.
Τον τελευταίο μήνα, η αφήγηση της αγοράς έχει μετατοπιστεί από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό των καταναλωτών.
Ανησυχεί περισσότερο για το πόσο ισχυρή ήταν η απασχόληση και για το ενδεχόμενο ύφεσης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια έχουν το τίμημά τους.
Επίσης, το πρωταρχικό οικονομικό ζήτημα παραμένει το τελικό επιτόκιο - πόσο ψηλά θα πάνε τα επιτόκια τους επόμενους μήνες...
Ο Powell και η Fed επικεντρώνονται στο κόστος εργασίας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή, και ο ΔΤΚ δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό.
Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι traders είναι ότι ακόμη και αν η αγορά πανηγυρίσει μια ήπια ανακοίνωση για τον ΔΤΚ, θα πρέπει αμέσως να αντιμετωπίσει τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed σήμερα.
Είναι εξαιρετικά απίθανο ο Powell να υποδείξει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί.
Η Fed πρόκειται να υπενθυμίσει στην αγορά ότι έχει πολύ περισσότερη δουλειά να κάνει και ότι μια ήπια ανακοίνωση για τον ΔΤΚ.
Έχουμε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον συναλλαγών, αναφέρουν οι αναλυτές.
Μπορεί ο δείκτης τιμών να ενθουσίασε ορισμένους παίκτες της αγοράς, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να ανησυχούμε για τη Fed που θα χαλάσει το πάρτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης