Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dudar: Ο Erdogan προκαλεί χάος για να κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία

Dudar: Ο Erdogan προκαλεί χάος για να κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία
"Μπλοφάρει, εκβιάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ανταλλαγή ανθρώπων σαν εμένα (...) Ακόμα κι αν ζω στη Γερμανία, δεν νιώθω εντελώς ελεύθερος".
Ο Can Dudar, ο πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet, μιας από τις κύριες εφημερίδες της Τουρκίας, συζήτησε σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο France 24.
"Αν αμφισβητείς τα συμφέροντα της κυβέρνησης, σε χαρακτηρίζουν τρομοκράτη ή προδότη", είπε. Ο Dudar πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan προσπαθεί να δημιουργήσει χάος σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023.
Ο Dudar καταδικάστηκε το 2016 σε φυλάκιση πέντε ετών επειδή δημοσίευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει λαθραία μεταφορά τουρκικών όπλων σε τζιχαντιστές στη Συρία. Κατέφυγε στη Γερμανία το 2016 μετά από απόπειρα κατά της ζωής του κατά τη διάρκεια της δίκης του.
"Ο Erdogan έχει ένα μακρύ χέρι στην Ευρώπη και πολλές χώρες του δυτικού κόσμου", είπε ο Dudar στο France 24.
"Μπλοφάρει, εκβιάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για ανταλλαγή ανθρώπων σαν εμένα (...) Ακόμα κι αν ζω στη Γερμανία , δεν νιώθω εντελώς ελεύθερος".
Ο δημοσιογράφος αντέδρασε επίσης στο ότι η Τουρκία έθεσε τους όρους της να αφήσει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
"Η Σουηδία αποφάσισε, για τον Erdogan, να αλλάξει το σύνταγμά της και τον ορισμό του τρομοκρατίας, να δώσει στον Erdogan αυτό που ήθελε.
Και είναι τόσο ντροπιαστικό.
Θέλω λοιπόν πραγματικά να δω ευρωπαϊκές χώρες να μένουν στα ιδανικά τους και να αρνούνται τον εκβιασμό του Erdogan".
"Ο Erdogan έχει γίνει ο μεγαλύτερος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, επομένως είναι ιδιοκτήτης των μέσων ενημέρωσης.
Επιχειρηματίες κοντά του έχουν αγοράσει τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Σχεδόν το 80% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται τώρα από τον Erdogan.
Οι υπόλοιποι είτε απειλούνται είτε βρίσκονται ήδη στη φυλακή.
Έτσι, έχουμε μόνο μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξορία", εξήγησε ο Dudar.
Ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο θα μπορούσε να επιβάλει σε δημοσιογράφους και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φυλάκιση έως και τριών ετών για διάδοση "ψευδών ειδήσεων". Περιγράφοντας τον νόμο ως οργουελιανό, ο Ντουντάρ σημείωσε ότι "έχουμε μόλις έξι μήνες για να πάμε στις εκλογές και φυσικά δίνει στον Ερντογάν ένα τεράστιο πλεονέκτημα".
Ο Erdogan "βάζει τα δυνατά του για να παραμείνει στην εξουσία (...) και γι' αυτό προσπαθεί να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας• μόλις χθες απειλούσε την Ελλάδα.
Προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος χαοτικής ατμόσφαιρας, να πείσει τον κόσμο ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη αντί για μια κυβέρνηση συνασπισμού", κατέληξε ο Dudar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης