Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒοΕ: Έκκληση για επείγουσα παγκόσμια δράση μετά την παραλίγο κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων

ΒοΕ: Έκκληση για επείγουσα παγκόσμια δράση μετά την παραλίγο κατάρρευση των συνταξιοδοτικών ταμείων
Δραματική έκκληση για επείγουσα διεθνή δράση απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας
Δραματική έκκληση για επείγουσα διεθνή δράση απηύθυνε η Τράπεζα της Αγγλίας από τις ρυθμιστικές αρχές για τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφού αναγκάστηκε να διασώσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Σεπτέμβριο.
Κάποια συνταξιοδοτικά ταμεία βρέθηκαν στο χείλος πριν από την κατάρρευση όταν η κεντρική τράπεζα παρενέβη στην αγορά ομολόγων.
Αυτό συνέβη μετά από μια σειρά μαζικών κινήσεων στα επιτόκια του κρατικού χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, που εξέθεσαν τα τρωτά σημεία των επενδυτικών κεφαλαίων με βάση τις υποχρεώσεις (LDI), τα οποία κατέχουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην τελευταία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Τράπεζα δήλωσε ότι αν δεν είχε ενεργήσει, "η πίεση θα είχε επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις".
Το προσωρινό πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων της BoE έδωσε χρόνο στα ταμεία LDI να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

Έκκληση για διεθνή δράση

Η Τράπεζα υπογράμμισε την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του τομέα, λέγοντας ότι "υπάρχει ανάγκη για επείγουσα διεθνή δράση για τη μείωση των κινδύνων στη μη τραπεζική χρηματοδότηση".
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια "διερευνητική άσκηση σεναρίων" με επίκεντρο τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα και να μετριάσει τους σχετικούς κινδύνους.
"Η ανθεκτικότητα του τομέα αυτού πρέπει να βελτιωθεί με διάφορους τρόπους ώστε να καταστεί πιο εύρωστος", κατέληξε η Τράπεζα.
"Αυτό περιλαμβάνει την ανάγκη κανονιστικής δράσης για να διασφαλιστεί ότι τα αμοιβαία κεφάλαια άμεσων χρηματοπιστωτικών μέσων διατηρούν τα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητάς τους.
Ορισμένα βήματα έχουν ήδη γίνει και θα γίνουν περαιτέρω εργασίες το επόμενο έτος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης