Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι θα κάνει τώρα η Fed; - Ο πληθωρισμός επιμένει, η ανεργία σε ιστορικά χαμηλά... αλλά η οικονομία αντέχει μεγάλες αυξήσεις επιτοκίου;

Τι θα κάνει τώρα η Fed; - Ο πληθωρισμός επιμένει, η ανεργία σε ιστορικά χαμηλά... αλλά η οικονομία αντέχει μεγάλες αυξήσεις επιτοκίου;
Η Fed διαχειρίζεται τα διφορούμενα μηνύματα της οικονομίας
Αφού "έπαιξε" με τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σε μια αλλαγή πολιτικής που έγινε επείγουσα λόγω της αμείλικτης αύξησης των τιμών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια πιο λεπτή κρίση σχετικά με το αν η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει ακόμη υψηλότερα επιτόκια ή αν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κρίσης, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι επαγγελματίες αναλυτές φαίνονται προετοιμασμένοι για το τελευταίο.
Οι Αμερικανοί επενδυτές, από τους επαναστάτες της κρυπτογράφησης μέχρι τους πιστούς των αμοιβαίων κεφαλαίων δείκτη, έχασαν πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, καθώς οι αγορές πιέζονταν κάτω από τις ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed εδώ και 40 χρόνια- οι αγορές ομολόγων φαίνονται πεπεισμένες ότι έρχεται ύφεση- οι οικονομολόγοι, σε έρευνες του Reuters και άλλων, συμφωνούν.
Αλλά αυτό το φαινομενικά πιεσμένο περιβάλλον συντηρεί επίσης τα ποσοστά ανεργίας που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Οι μισθολογικές αυξήσεις είναι ισχυρές και η κατανάλωση, ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, συνεχίζει να αυξάνεται ακόμη και μετά την προσαρμογή για τον πληθωρισμό.

Θα έλθει η ύφεση;

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το πότε και αν η οικονομία θα πέσει σε ύφεση, αλλά πάντα οι βασικοί είναι η αύξηση της ανεργίας και η μείωση της κατανάλωσης.
"Η οικονομία δεν ήταν ποτέ τόσο αδικημένη όσο τώρα", έγραψε ο Bob Schwartz, ανώτερος οικονομολόγος της Oxford Economics στις ΗΠΑ, σε πρόσφατη ανάλυση που περιέγραψε το "διπολικό" σύνολο συνθηκών που θα αναλύσουν οι αξιωματούχοι της Fed στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής τους αυτή την εβδομάδα.
Το καταναλωτικό συναίσθημα είναι χαμηλά, χειρότερο από ό,τι όταν η οικονομία βρισκόταν στη δίνη μιας πανδημίας, αλλά οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι δαπάνες παραμένουν υγιείς- η μεταποίηση συρρικνώνεται, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να βρυχάται με μηνιαία αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, με τις τιμές της βενζίνης να έχουν επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλότερες από ό,τι πολλοί έχουν δει στη ζωή τους και συνεχίζουν να επηρεάζουν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών μέσω της αύξησης των τροφίμων και άλλων δαπανών.

Διττά μηνύματα

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις αδυναμίας για να τροφοδοτήσουν την αφήγηση μιας επικείμενης ύφεσης.
"Πιθανότατα αρχίζει περίπου τώρα", δήλωσε η Dana Peterson, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board, η οποία επικαλέστηκε τη σταθερή μείωση φέτος στον κατάλογο των πρόδρομων οικονομικών δεικτών του επιχειρηματικού κύκλου και την σχεδόν ομόφωνη αίσθηση σε πρόσφατη έρευνα για τους διευθύνοντες συμβούλους ότι η ύφεση πλησιάζει.
Υπάρχουν επίσης αρκετές ενδείξεις δύναμης για να πούμε μια ιστορία συνεχούς ανάπτυξης.
"Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας ψυχραίνεται - διαβρώνεται λίγο, αλλά σίγουρα δεν ραγίζει... Δεν φαίνεται ύφεση" με συνεχιζόμενες αυξήσεις θέσεων εργασίας άνω των 250.000 μηνιαίως και με ορισμένους κλάδους με χρόνια έλλειψη προσωπικού, δήλωσε ο Guy Berger, κύριος οικονομολόγος του LinkedIn.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προαναγγείλει ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια προς το παρόν, καθώς προσπαθούν να μειώσουν την οικονομική δραστηριότητα και να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο.
Αλλά σχεδιάζουν επίσης να κινηθούν με μικρότερα βήματα.
Μετά από μια σειρά μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα της μονάδας φέτος, που ώθησαν το επιτόκιο-στόχο από σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν μισή μονάδα κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης που ολοκληρώνεται την Τετάρτη.
Η απόφαση να κινηθούν με μικρότερα βήματα αποτελεί αφενός αναγνώριση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed ότι μπορεί να βρίσκονται κοντά σε ένα σημείο στάσης μετά τις επιθετικές κινήσεις επιτοκίων του τρέχοντος έτους και αφετέρου ότι κάθε βήμα από εδώ και πέρα αυξάνει τους κινδύνους να πάμε πολύ μακριά.
Μέχρι σήμερα, οι αξιωματούχοι της Fed δεν αισθάνονται ότι έχουν υπερβεί τα όρια.

Δεν έχει έρθει το κραχ

"Παρ' όλη τη συζήτηση περί συντριβής της οικονομίας και διάλυσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο", δήλωσε ο διοικητής Christopher Waller για τη μετατόπιση της νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος, την πιο επιθετική από τότε που ο πρώην πρόεδρος της Fed Paul Volcker πολέμησε μια πιο σοβαρή έξαρση του πληθωρισμού στη δεκαετία του 1980.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί.
Μαζί με την τελευταία απόφαση για τα επιτόκια, η Fed την Τετάρτη θα παράσχει επικαιροποιημένες προβλέψεις για το πόσο ψηλά πιστεύουν οι αξιωματούχοι ότι θα πρέπει να κινηθούν τα επιτόκια, πόσο καιρό θα παραμείνουν εκεί και πώς θα ανταποκριθεί η οικονομία.
Πρόκειται για μια προοπτική που θα δείξει αν η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς σοβαρή ζημιά στην αγορά εργασίας και θα δώσει τον τόνο στην οικονομική συζήτηση στις ΗΠΑ στα πρώτα στάδια της προεδρικής εκστρατείας του 2024.
Οι επενδυτές ομολόγων φαίνεται να έχουν βάλει τα στοιχήματά τους, με τις καμπύλες απόδοσης των επιτοκίων να έχουν "αντιστραφεί", κάτι που παραδοσιακά θεωρείται σημάδι ότι έρχεται ύφεση.
Οι οικονομολόγοι σε ξεχωριστές δημοσκοπήσεις του Reuters, της Εθνικής Ένωσης για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας έχουν όλοι εκτιμήσει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη για το 2023 και υψηλή πιθανότητα πλήρους ύφεσης.
Ό,τι κι αν συμβεί, δήλωσε η ομάδα 51 επαγγελματιών προβλέψεων της NABE, η Fed θα βρίσκεται στο επίκεντρο.
"Τα δύο τρίτα των μελών του πάνελ αναφέρουν ότι ο μεγαλύτερος καθοδικός κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ έως το 2023 είναι "η υπερβολική νομισματική στενότητα", δήλωσε η ομάδα.
"Ο μεγαλύτερος ανοδικός κίνδυνος συνδέεται επίσης με τις δράσεις νομισματικής πολιτικής", εάν η Fed κατευθύνει την οικονομία προς την επιδιωκόμενη "ήπια προσγείωση" που αποτρέπει την ύφεση.
Όπως και να έχει, το 2023 είναι πιθανό να δείξει την ιστορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης