Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία έσωσε την Credit Suisse... αλλά οι Ευρωπαίοι φοβούνται την «αραβική επιδρομή»

Η Σαουδική Αραβία έσωσε την Credit Suisse... αλλά οι Ευρωπαίοι φοβούνται την «αραβική επιδρομή»
Η αγορά του 9,9% της Credit Suisse μπορεί να ήταν μεγάλη από την άποψη της ελβετικής τράπεζας, αλλά αντιστοιχούσε περίπου στο 2,2% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της SNB ύψους 68,7 δισ. δολαρίων
Σχετικά Άρθρα
Όταν η Credit Suisse ζήτησε από το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Michael Klein να βρει κεφάλαια για να βοηθήσει την επώδυνη προσπάθεια αναδιάρθρωσης, το πρώην στέλεχος της Citibank με δεσμούς στη Μέση Ανατολή κατέληξε σε μια σειρά από συναντήσεις με μια ισχυρή σαουδαραβική τράπεζα, ελάχιστα γνωστή εκτός του Κόλπου.
Ο Klein, ο οποίος αναλαμβάνει επίσης την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse που αποσχίστηκε, έφυγε με μια επιταγή 1,5 δισ. δολαρίων.
Καθώς η ύφεση βαθαίνει στη Δύση, ορισμένοι βλέπουν την επένδυση της Saudi National Bank ως προάγγελο περισσότερων δαπανών που θα ακολουθήσουν, καθώς τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη εμπλέκονται στις διασώσεις κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από περισσότερα από 10 χρόνια.

Φόβοι για την "αραβική επιδρομή"

Αλλά ένα μήνα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Credit Suisse ο πρόεδρος της SNB - της οποίας ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το κυρίαρχο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, που ελέγχεται από τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman - παραμένει αμήχανος...
"Ο όγκος της δημοσιογραφικής κάλυψης που έλαβε οφείλεται σε διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων... οι άνθρωποι λένε "Ω, κινούνται στην Ευρώπη;", δήλωσε ο Ammar Alkhudairy σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Αλλά "γράφουμε συχνά επιταγές αυτού του μεγέθους, μπορώ να σας διαβεβαιώσω.
Αυτή είναι απλώς άλλη μια επιταγή αυτού του μεγέθους".
Ο Alkhudairy δήλωσε ότι η αγορά του 9,9% της Credit Suisse μπορεί να ήταν μεγάλη από την άποψη της ελβετικής τράπεζας, αλλά αντιστοιχούσε περίπου στο 2,2% του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της SNB ύψους 68,7 δισ. δολαρίων, ή λίγο πάνω από τα κέρδη τριών μηνών.
Ήταν, πρόσθεσε, άξιο ενός απλού δελτίου Τύπου.
"Εξετάσαμε το αρνητικό αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι είναι περιορισμένο", είπε.
"Πρόκειται για ένα εμπορικό σήμα 160 ετών, οπότε πόσο κάτω από τα 30 σεντς του δολαρίου επί των λογιστικών βιβλίων πρόκειται να πέσει;", αναρωτήθηκε.
Μια μεγαλύτερη επένδυση στην τράπεζα ηλικίας 166 ετών "θα επηρέαζε αρνητικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της διοίκησης και θα αποσπούσε την προσοχή της από την αγορά της Σαουδικής Αραβίας", δήλωσε ο Shabbir Malik, επικεφαλής αναλυτής που καλύπτει τις τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας για την EFG Hermes.

Ποια είναι η SNB

Η SNB σχηματίστηκε το 2021 από τη συγχώνευση του Saudi Samba Financial Group και της National Commercial Bank και σήμερα κατέχει περίπου το 30% της συνολικής τραπεζικής αγοράς της χώρας.
Είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με στοιχεία ενεργητικού ύψους 256 δισ. δολαρίων.
Τα κρατικά ιδρύματα κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της SNB και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, πρόεδρος του PIF και κυβερνήτης του βασιλείου, θεωρείται η κινητήρια δύναμη πίσω από τις περισσότερες σημαντικές αποφάσεις.
Η SNB, η οποία διαθέτει 492 υποκαταστήματα και απασχολεί 4.500 υπαλλήλους, ηγείται ήδη της αγοράς στην επενδυτική τραπεζική και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και θέλει να διπλασιάσει τη δραστηριότητά της στη λιανική και τη χονδρική πώληση, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της κατά 2 έως 3%.
Η τράπεζα κατέχει πλειοψηφικά μερίδια σε δύο ξένες τράπεζες, μία στην Τουρκία και μία στο Πακιστάν, καθώς και υποκαταστήματα και γραφεία αντιπροσώπευσης σε άλλες περιοχές της Ασίας.
Η κίνηση προς την Credit Suisse αντανακλά μια νέα διεκδικητικότητα που σαρώνει το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο, παράλληλα με ένα σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης από πάνω προς τα κάτω που αναστατώνει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας.
Ο Alkhudairy έχει προηγουμένως αποκαλέσει την επένδυση "εκδήλωση της νέας Σαουδικής Αραβίας", αλλά αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι η τράπεζά του στοχεύει σε περισσότερες εξαγορές στην Ευρώπη.
Αντίθετα, θέλει να αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
"Περισσότερο από το 95% αυτού στο οποίο επικεντρωνόμαστε είναι το πώς θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την κυρίαρχη θέση μας στη Σαουδική Αραβία", δήλωσε ο πρόεδρος της SNB.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης