Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το πρώτο μεγάλο τεστ για την Ευρώπη - Έφτασε το χειμερινό ψύχος, κάτω του μέσου όρου οι θερμοκρασίες

Το πρώτο μεγάλο τεστ για την Ευρώπη - Έφτασε το χειμερινό ψύχος, κάτω του μέσου όρου οι θερμοκρασίες
Ο ασυνήθιστα ψυχρός καιρός θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα
Το πρώτο μεγάλο κύμα ψύχους έφτασε στην Ευρώπη, επιβαρύνοντας τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας
Η ψυχρή εισβολή της Ευρώπης οφείλεται σε μια αδύναμη, πολική δίνη που διασπάται στη στρατόσφαιρα, η οποία επέτρεψε τη δημιουργία υψηλής πίεσης πάνω από τη Γροιλανδία την περασμένη εβδομάδα.
Ως αποτέλεσμα, ο αρκτικός αέρας ξεχύθηκε πάνω από την ενεργειακά πληγωμένη ήπειρο, στέλνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερα. 
Ο ασυνήθιστα ψυχρός καιρός θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα.
Η Βορειοδυτική και η Κεντρική Ευρώπη καταγράφουν μέσες θερμοκρασίες πολύ χαμηλότερες από τις κανονικές, ενισχύοντας τη ζήτηση θέρμανσης για κατοικίες και εμπορικά καταστήματα. 
Στη βορειοδυτική περιοχή, οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κυμανθούν κατά μέσο όρο γύρω στους 30 βαθμούς Φαρενάιτ αυτή την εβδομάδα, περίπου 10 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο των 30 ετών. 
Μια παρόμοια εκτίμηση ισχύει και για την Κεντρική Ευρώπη. 
Η άφιξη του ψύχους έχει ήδη στείλει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ. 


Τα αποθέματα φυσικού αερίου

Ο δείκτης ενεργειακής κρίσης του Bloomberg δείχνει ότι τα ποσοστά πλήρους αποθήκευσης φυσικού αερίου για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη γυρίσει από την εποχή των εγχύσεων στην εποχή της άντλησης.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυξημένες, καθώς το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύεται. 
Ακολουθεί μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης της αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Παρόλο που σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην αναπλήρωση των αποθηκών σε ένα ασυνήθιστα θερμό φθινόπωρο, τα ψυχρά κύματα θα μειώσουν τις προμήθειες πολύ πιο γρήγορα, καθώς τα κενά εφοδιασμού εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των ρωσικών ροών προς την ήπειρο που διακόπτονται σε ορισμένα βασικά σημεία εισόδου. 


"Η πρώτη χειμερινή έκρηξη επιβαρύνει σημαντικά τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αφού το ήπιο φθινόπωρο επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματα φυσικού αερίου.
Η ενεργειακή στενότητα έχει αναγκάσει ορισμένες χώρες να επιστρέψουν στον άνθρακα, με το National Grid του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητά από δύο μονάδες άνθρακα από το χειμερινό απόθεμά του να λειτουργήσουν τη Δευτέρα", ανέφερε το Bloomberg. 

Εξαρτημένη η Ευρώπη

Σε ξεχωριστό ρεπορτάζ, το Bloomberg περιέγραψε τρεις λόγους για τους οποίους η εξάρτηση της Ευρώπης στο φυσικό άεριο παραμένει:
- Πρώτον, οι πυρηνικές βλάβες στη Γαλλία είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός σημαντικού κομματιού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 
- Δεύτερον, η περιοχή βιώνει επίσης χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς η τεχνολογία αποδεικνύει την αστάθειά της κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. 
- Τέλος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ ανακαλύπτουν τα όρια των μέτρων μείωσης της ζήτησης.
Η άφιξη του ψυχρού κύματος είναι η πρώτη πραγματική δοκιμασία της Ευρώπης για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τις προμήθειες NatGas.
Όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο ρυθμό μείωσης των αποθεμάτων NatGas. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης