Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα επιδεινωθεί και μπορεί να διαρκέσει χρόνια

Dimon (JP Morgan): Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα επιδεινωθεί και μπορεί να διαρκέσει χρόνια
Η Ευρώπη απειλείται με ενεργειακή κρίση από τότε που η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την ήπειρο
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης θα επιδεινωθεί και μπορεί να διαρκέσει χρόνια, σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan, Jamie Dimon.
«Είναι τόσο σοβαρό όσο μπορείτε να φανταστείτε και μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν, παρότι ειδικά στην Ευρώπη μάλλον το πρόβλημα, φέτος, θα λυθεί» είπε ο ισχυρός άντρας της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας για την ενεργειακή κρίση σε συνέντευξη στο Face the Nation του CBS την Κυριακή.
Η Ευρώπη απειλείται με ενεργειακή κρίση από τότε που η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς την ήπειρο, εν μέσω των δυτικών κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η έλλειψη φυσικού αερίου εκτόξευσε τις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη πάνω από 1000% πάνω από τα κανονικά επίπεδα νωρίτερα φέτος, και πυροδότησε έναν απελπισμένο αγώνα για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης έντονο ανταγωνισμό στην αγορά spot από Ασιάτες πελάτες φυσικού αερίου, καθώς η Κίνα αυξάνει τις ενεργειακές της απαιτήσεις βγαίνοντας από τα lockdown.
Αυτό αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην προσφορά, ωθώντας τις τιμές του φυσικού αερίου υψηλότερα, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Οι προμήθειες πετρελαίου βρίσκονται επίσης υπό πίεση, αφού η ΕΕ επέβαλε την απαγόρευσή της στις θαλάσσιες ροές πετρελαίου της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε πλήρως στις 5 Δεκεμβρίου.
Το μπλοκ έχει επίσης βάλει ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων στο ρωσικό αργό.
Αλλά οι εναλλακτικές λύσεις στην αγορά συρρικνώνονται:
Το Στρατηγικό Αποθεματικό Πετρελαίου των ΗΠΑ τερματίζει τις πρόσθετες εκδόσεις προσφοράς αυτόν τον μήνα και ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε ότι τηρεί μια προγραμματισμένη μείωση παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
«Αν ήμουν στην κυβέρνηση ή οπουδήποτε αλλού, θα έλεγα, «πρέπει να προετοιμαστώ για να χειροτερέψει πολύ, προειδοποίησε ο Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης