Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παίζουν με τη φωτιά οι ΗΠΑ - ΝΥ Times: Στηρίζει σιωπηρά το Πεντάγωνο τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας

Παίζουν με τη φωτιά οι ΗΠΑ - ΝΥ Times: Στηρίζει σιωπηρά το Πεντάγωνο τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας
Η Ουκρανία έχει ζητήσει τα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού ή ATACMS, τα οποία έχουν εμβέλεια περίπου 190 μιλίων
Σχετικά Άρθρα
Το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστηρίζει σιωπηρά τις επιθέσεις που εξαπολύουν οι Ουκρανοί με drones βαθειά μέσα στη ρωσική επικράτεια, επειδή o αμερικανικός στρατός δεν φοβάται πια ότι ανάλογου τύπου επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «δραματική» κλιμάκωση του πολέμου, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι ΝΥ Times, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους άμυνας των ΗΠΑ.
Η συγκεκριμένη εκτίμησή των ΗΠΑ φαίνεται να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει απαντήσει σε επιθέσεις που έχουν γίνει στο έδαφός της από τους Ουκρανούς είτε με πυρηνικά όπλα είτε με επιθέσεις σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

ΝΥ Times: Έως πρότινος οι ΗΠΑ φοβούνταν την κλιμάκωση

Το ρεπορτάζ των NY Times συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι εκδικητικές επιθέσεις της Μόσχας μέχρι σήμερα περιελάμβαναν συμβατικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον πολιτικών στόχων. Προηγουμένως, το Πεντάγωνο ήταν επιφυλακτικό απέναντι στις επιθέσεις της Ουκρανίας εντός της Ρωσίας επειδή φοβόταν ότι το Κρεμλίνο θα ανταπαντούσε είτε με τακτικά πυρηνικά όπλα είτε στοχεύοντας γειτονικά κράτη του ΝΑΤΟ».
Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε μετά τις επιθέσεις ουκρανικών drones σε ρωσικές αεροπορικές βάσεις οι οποίες βρίσκονται πολύ μακριά από τα ουκρανικά σύνορα και πολύ κοντά στη Μόσχα.
Σε μια απο τις επιθέσεις αυτές μάλιστα σκοτώθηκαν τρεις Ρώσοι στρατιώτες και καταστράφηκαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά.
Μετά τις επιθέσεις, ρωσικοί πύραυλοι σφυροκόπησαν τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή κατάσταση για εκατομμύρια Ουκρανούς αμάχους που βρίσκονται χωρίς ρεύμα και ζέστη σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Η Ρωσία δεν έχει σταματήσει να εξαπολύει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις πλήττονας τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές από τον Οκτώβριο, μετά τη βομβιστική επίθεση με φορτηγό στη γέφυρα Κερτς, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δήλωσει εκείνο τον καιρό ότι υποστηρίζουν τις ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία.
Το ρεπορτάζ των Times πάντως ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δώσουν δημόσια στην Ουκρανία το πράσινο φως για να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας. Στα δημόσια σχόλια, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν «ενθαρρύνουν» ή ότι δεν «επιτρέπουν» τα ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.
Ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε ότι η Ουκρανία επιλέγη κάθε φορά τους στόχους στους οποίους επιτίθεται και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση όπλων που της παρέχουν.
«Δεν λέμε στο Κίεβο μην χτυπάτε τους Ρώσους στη Ρωσία ή την Κριμαία. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι να κάνουν. Είναι στο χέρι τους πώς θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», είπε ο αξιωματούχος.
«Όταν όμως χρησιμοποιούν τα όπλα που έχουμε προμηθεύσει, το μόνο πράγμα στο οποίο επιμένουμε είναι ο ουκρανικός στρατός να συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους του πολέμου και τις συμβάσεις της Γενεύης».

Αλλαγή πολιτικής από  τις ΗΠΑ: Ας αποφασίζει το Κίεβο πού θέλει να χτυπήσει

Τα σχόλια του συγκεκριμένου στρατωτικού αξιωματούχου φαίνεται να σηματοδοτούν μια αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, καθώς έως πρότινος η κυβέρνηση Biden ζητούσε «διαβεβαιώσεις» από την Ουκρανία ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS για να πλήξει το ρωσικό έδαφος. 
Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, John Kirby, έκανε παρόμοια σχόλια δημόσια την περασμένη εβδομάδα.
«Όταν τους δίνουμε ένα οπλικό σύστημα τους ανήκει, πού το χρησιμοποιούν, πώς το χρησιμοποιούν, πόσα πυρομαχικά χρησιμοποιούν, όλα αυτά είναι αποφάσεις της Ουκρανίας και τις σεβόμαστε», είπε ο Kirby.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας, ενώ η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι τα drones που χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να εξαπολύσει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών αεροπορικών βάσεων εκατοντάδες μίλια μακριά από τα ουκρανικά σύνορα ήταν τροποποιημένα drones σοβιετικής κατασκευής.
Ωστόσο, το ρεπορτάζ των Times αναφέρει ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλέον σιωπηρά τις ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας, είναι πιο πιθανό η κυβέρνηση Biden να δώσει στο Κίεβο τα όπλα ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας που επιθυμεί.
«Τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού», δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς ζητά τώρα η Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει ζητήσει τα Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού ή ATACMS, τα οποία έχουν εμβέλεια περίπου 190 μιλίων και μπορούν να εκτοξευθούν από τα συστήματα HIMARS, αν και η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ τροποποίησαν τα HIMARS που έστειλαν στην Ουκρανία, ώστε να περιορίσουν το βεληνεκές στα 50 μίλια.
Ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν πάντως ότι δεν φοβούνται πως υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να κλιμακώσει τον πόλεμο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές κατά της αποστολής όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Hens Stoltenberg αναγνώρισε μάλιστα πριν τρεις μέρες ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» ενός πολέμου μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας, ο οποίος θα μπορούσε γρήγορα να μετατραπεί σε πυρηνικό, αλλά επέμεινε ότι η Δύση πρέπει να συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία παρά τον κίνδυνο.

Βουλευτής της Κρατικής Δούμας καλεί τους Ρώσους να προετοιμαστούν για πλήγματα της Ουκρανίας σε όλη τη Ρωσία

Η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για πλήγματα από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της μετά τις επιθέσεις στα στρατηγικής σημασίας αεροδρόμια με αεροσκάφη που μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές στο Ένγκελς και στο Ριαζάν, δήλωσε ο βουλευτής της Δούμας Andrei Goruliov.
«Βλέπουμε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να πλήξουν τις βάσεις μας, τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων, τις αποθήκες υλικού, βλέπουμε ότι μόλις τις τελευταίες 24 ώρες έβαλαν με HIMARS, οι δικοί μας υπολόγισαν ότι οι πύραυλοι αυτοί δεν έχουν πλέον βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, αλλά 145 χιλιομέτρων. Αλλά δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα: αργά ή γρήγορα θα τους προμηθεύσουν τα πάντα - όπλα κάθε εμβέλειας, άρματα μάχης, αεροπλάνα, θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό και να προετοιμαστούμε", δήλωσε ο Goruliov στο κανάλι του στο Telegram.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης