Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παρέμβαση Elon Musk: Η Fed κάνει λάθος - Δεν την ενδιαφέρει εάν βυθίσει την οικονομία σε ύφεση

Νέα παρέμβαση Elon Musk: Η Fed κάνει λάθος - Δεν την ενδιαφέρει εάν βυθίσει την οικονομία σε ύφεση
Η επιθετική νομισματική πολιτική θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση
Ο Elon Musk ανησυχεί για την οικονομία. 
Εδώ και αρκετούς μήνες, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι η οικονομία κινδυνεύει με βαθιά ύφεση, αν η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας παραμείνει σε αυτή την πορεία. 
Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποιεί τις επόμενες ημέρες την τελευταία νομισματική της συνεδρίαση για φέτος, ο διάσημος επιχειρηματίας μόλις έκανε μια νέα πρόβλεψη.
Και όπως και οι προηγούμενες προβλέψεις του, έτσι και αυτή είναι πολύ ανησυχητική.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει απότομα τα επιτόκια τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας το επιτόκιο αναφοράς από σχεδόν μηδενικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.
Όμως πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι αυτή η επιθετική νομισματική πολιτική θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση.

'Η ύφεση θα ενισχυθεί σημαντικά'

Η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί διήμερη συνεδρίαση στις 13 και 14 Δεκεμβρίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.
Επιπλέον, η Fed θα δημοσιεύσει τις πρώτες τριμηνιαίες προβλέψεις της από τον Σεπτέμβριο.
Αυτό θα παράσχει ενδείξεις για το πού βλέπει η κεντρική τράπεζα την πορεία της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. 
Το FedWatch της CME Group συνεχίζει να υποδηλώνει ότι η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας θα είναι μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το επιτόκιο αναφοράς της Fed Funds να διαμορφωθεί μεταξύ 4,25% και 4,5%, με επιτόκιο-στόχο μεταξύ 5% και 5,25% έως την άνοιξη του 2023, γεγονός που ήδη αντικατοπτρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές των προθεσμιακών συμβολαίων.
Ο Musk πιστεύει ότι αν η Fed ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων όπως αναμένεται, θα ήταν τεράστιο λάθος.
Η απόφαση αυτή θα βύθιζε την οικονομία σε μια ακόμη πιο σοβαρή ύφεση από αυτή που ήδη αναμένεται, όπως μόλις προειδοποίησε.
"Αν η Fed αυξήσει ξανά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, η ύφεση θα ενισχυθεί σημαντικά", δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.

Το μεγάλο λάθος της Fed

Ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla συμφωνεί επίσης με την επενδυτή-σταρ Kathy Wood, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει αποπληθωρισμό, έναν κίνδυνο που είχε ήδη επισημάνει ο Musk τον περασμένο Σεπτέμβριο.
"Η αγορά ομολόγων φαίνεται να σηματοδοτεί ότι η Fed κάνει ένα σοβαρό λάθος", έγραψε η Wood στις 7 Δεκεμβρίου.
"Στις -80 μονάδες βάσης (όπως μετράται η διαφορά μεταξύ του 10ετούς και του 2ετούς ομολόγου), η καμπύλη αποδόσεων είναι πιο ανεστραμμένη τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ο διψήφιος πληθωρισμός είχε παγιωθεί".
Και πρόσθεσε: "Συνήθως, μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων υποδηλώνει ύφεση ή/και πληθωρισμό χαμηλότερο του αναμενόμενου.
Κατά την άποψή μας, ο αποπληθωρισμός αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τον πληθωρισμό.
Οι τιμές των εμπορευμάτων και οι μαζικές εκπτώσεις στο λιανικό εμπόριο επιβεβαιώνουν αυτή την άποψη", ανέφερε.
Στην οποία απάντησε ο Musk: "Απολύτως", στις 9 Δεκεμβρίου".

Αποπληθωρισμός έναντι πληθωρισμού

Αλλά ο οικονομολόγος Peter Schiff διαφωνεί με τους δύο παράγοντες επιρροής.
"Στην πραγματικότητα η καμπύλη αποδόσεων αντανακλά τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η Fed θα καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%", σχολίασε ο Schiff την ανάρτηση του Musk.
"Οι επενδυτές κάνουν λάθος.
Το μόνο πράγμα που θα καταφέρει η Fed είναι να επιδεινώσει την ύφεση, γεγονός που θα συντρίψει το δολάριο και θα εκτοξεύσει τις τιμές καταναλωτή στα ύψη".
Η διαφορά μεταξύ των 3μηνων εντόκων γραμματίων και των 10ετών ομολόγων είναι περίπου στις 80 μονάδες βάσης, η πιο απότομη από το 2001 και ανησυχητικός προάγγελος ύφεσης.
Σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, μια διαρκώς ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων έχει προηγηθεί και των εννέα υφέσεων που έχει υποστεί η αμερικανική οικονομία από το 1955, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά ακριβές βαρόμετρο του κλίματος των χρηματοπιστωτικών αγορών. 
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Musk προειδοποίησε ότι μια jumbo αύξηση των επιτοκίων θα προκαλούσε μακροπρόθεσμο αποπληθωρισμό.
"Μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Fed ενέχει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX.
Οι συνέπειες του αποπληθωρισμού μπορεί να είναι καταστροφικές για την οικονομία, διότι η πτώση των τιμών ενθαρρύνει τα νοικοκυριά να αναβάλουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις περιμένοντας περαιτέρω μείωση των τιμών. 
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης και σε αύξηση των αποθεμάτων στις εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Σε απάντηση, μειώνουν την παραγωγή και τις επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης