Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Munger (Berkshire) αποφάνθηκε: Ο κόσμος σήμερα δεν καθοδηγείται από την απληστία, αλλά από φθόνο

O Munger (Berkshire) αποφάνθηκε: Ο κόσμος σήμερα δεν καθοδηγείται από την απληστία, αλλά από φθόνο
Ο ίδιος, τονίζει πως το κίνητρό του για τη συσσώρευση πλούτου ήταν πάντα η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και η ελευθερία να κάνει ό,τι επιθυμεί στις επιχειρήσεις του
Σχετικά Άρθρα
Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος επενδυτής και στενός συνεργάτης του Warren Buffett, Charlie Munger διαπιστώνει ότι, ο κόσμος σήμερα δεν καθοδηγείται από την απληστία αλλά από τον φθόνο.
Ο ίδιος, τονίζει πως το κίνητρό του για τη συσσώρευση πλούτου ήταν πάντα η διασφάλιση της ανεξαρτησίας, η ελευθερία να κάνει ό,τι επιθυμεί στις επιχειρήσεις και στη ζωή — και εύχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του περισσότεροι άνθρωποι.
«Ο κόσμος δεν καθοδηγείται από την απληστία.
Καθοδηγείται από τον φθόνο», είπε ο Munger στην ετήσια συνάντηση της Daily Journal, της εταιρείας εφημερίδων όπου είναι διευθυντής, όπως γράφει το CNBC.
Ο 98χρονος επενδυτής, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μια περιουσία που το Forbes υπολογίζει στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε ότι είναι εύκολο και συνηθισμένο για τους ανθρώπους να ζηλεύουν.

Πάντα κάποιος άλλος θα έχει περισσότερα

Όσα και να έχουν κάποιοι, κάποιος άλλος θα έχει πάντα περισσότερα, σημείωσε.
Είναι ένα συναίσθημα που έχει εκφράσει ο Munger στο παρελθόν, και ένα συναίσθημα που είχε προηγουμένως αποδοθεί στον επί χρόνια φίλο και επενδυτικό του συνεργάτη, Warren Buffett.
Αλλά ο Munger φαίνεται σίγουρος ότι έχει ξεπεράσει την τάση ο ίδιος.
«Έχω νικήσει το φθόνο στη ζωή μου. Δεν ζηλεύω κανέναν», είπε ο Munger. «Δεν δίνω δεκάρα τι έχει κάποιος άλλος. Αλλά άλλοι άνθρωποι τρελαίνονται από αυτό».

Όχι φθόνος στις επιχειρήσεις


Φυσικά, είναι πιο εύκολο να το πεις αυτό όταν είσαι δισεκατομμυριούχος.
Το Forbes απαριθμεί περισσότερους από 1.300 άλλους δισεκατομμυριούχους με μεγαλύτερη περιουσία από τη δική του - συμπεριλαμβανομένου του Buffett, ο οποίος έχει εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων - αλλά εκείνη του Munger εξακολουθεί να είναι υπεραρκετή για να εξασφαλίσει ότι δεν θα ήθελε τίποτα.
Το 2017, ο Munger είπε σε συνέντευξή του ότι προσπαθεί πάντα να αποφεύγει τα συναισθήματα «φθόνου και ζήλιας» στις επιχειρήσεις.
Αυτοί οι τύποι σκέψεων μπορεί να βλάψουν την καριέρα σας, επειδή θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε μεροληπτικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν άσχημες, πρόσθεσε.
Το 2019, μίλησε ξανά κατά του φθόνου, λέγοντας στο CNBC ότι η αποφυγή του είναι ένα από τα «απλά» μυστικά για να ζεις μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Η Μεγάλη Ύφεση

Μία μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καθοδηγούνται από φθόνο είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και ευεξία.
Η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει επίσης επικριθεί επειδή τροφοδοτεί τα συναισθήματα φθόνου και υλισμού των ανθρώπων.
Ο φθόνος είναι απλώς «χτισμένος στη φύση των πραγμάτων», είπε ο Munger στη συνάντηση της Daily Journal.
Ο δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν, ειδικά σε σύγκριση με τις δύσκολες στιγμές που άντεξαν οι προηγούμενες γενιές.
Ο ίδιος ο Munger έζησε τη Μεγάλη Ύφεση και ανέφερε τις φτωχότερες συνθήκες διαβίωσης και τη μικρότερη διάρκεια ζωής ήδη από το 1800 ως παραδείγματα για το πόσο μακριά έχει φτάσει η ανθρωπότητα.
«Το γεγονός ότι όλοι είναι πέντε φορές καλύτερα από ό,τι ήταν, το θεωρούν δεδομένο», σημείωσε.
«Το μόνο που σκέφτονται είναι ότι κάποιος άλλος έχει περισσότερα τώρα και δεν είναι δίκαιο να τα έχει εκείνος και εκείνοι όχι», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης