Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αβραμόπουλος και Mogherini παραιτήθηκαν από επίτιμα μέλη της ΜΚΟ «Fight Impunity» του συλληφθέντα Panzeri

Αβραμόπουλος και Mogherini παραιτήθηκαν από επίτιμα μέλη της ΜΚΟ «Fight Impunity» του συλληφθέντα Panzeri
Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση από τα βελγικά ΜΜΕ για τη σύλληψή του, καταγράφονται μαζικές παραιτήσεις επίτιμων μελών-σημαντικών προσωπικοτήτων της ΜΚΟ.
Σχετικά Άρθρα
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Federica Mogherini παραιτήθηκαν από επίτιμα μέλη της ΜΚΟ του Ιταλού φερόμενου ως επικεφαλής του κυκλώματος που εμπλέκεται η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.
Ο Pier Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτής, είναι ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity» που ερευνά η βελγική αστυνομία, η οποία από το 2019 μάχεται κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και φέρεται να είναι ένας εκ των συλληφθέντων για το φερόμενο σκάνδαλο διαφθοράς από το Κατάρ.
Μάλιστα, βελγικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή ως τον εγκέφαλο του κυκλώματος.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση από τα βελγικά ΜΜΕ για τη σύλληψή του, καταγράφονται μαζικές παραιτήσεις επίτιμων μελών-σημαντικών προσωπικοτήτων της ΜΚΟ.
Ενα από τα μέλη αυτά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, ο οποίος είχε την ιδιότητα του επίτιμου μέλους στο ΔΣ της ΜΚΟ, ο οποίος παραιτήθηκε για θέματα αρχής.
Επίτιμο μέλος στο ΔΣ της ΜΚΟ ήταν και η Federica Mogherini η οποία επίσης παραιτήθηκε, όπως και άλλες προσωπικότητες της Ευρώπης, μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μαζικά χθες το βράδυ, αφότου έγινε γνωστή η υπόθεση.

Ποια ήταν η ΜΚΟ

Η οργάνωση «Fight Impunity», έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζήτησαν και έλαβαν άδεια προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτή οι πρώην Επίτροποι και οι ευρωβουλευτές.
Ο σκοπός της οργάνωσης ήταν να συνδράμει άλλες διεθνείς οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες, καλύπτοντας κενά του διεθνούς νομικού συστήματος, στην προσπάθεια να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τις πιο ευαίσθητες πλευρές αυτών των εγκλημάτων που αφορούσαν είτε ευάλωτες ομάδες (παιδιά, γυναίκες, μειονότητες, κλπ) που έχουν δύσκολη πρόσβαση στη δικαιοσύνη είτε σύνθετες περιπτώσεις, όπως είναι η αναγκαστική εξαφάνιση.
Επίσης, στήριζαν το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά των γενοκτονιών.
Η οργάνωση πραγματοποιούσε διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις, και κάθε χρόνο παρουσίαζε την ετήσια έκθεση της για το καθεστώς ατιμωρησίας σε όλον τον κόσμο.
Το 2021 συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε τραπέζι με θέμα «Καταπολεμώντας την ατιμωρησία στον 21ο αιώνα».
Και φέτος, στο ίδιο συνέδριο με θέμα «New Realities», συνομίλησαν για την ανάγκη μιας νέας αρχιτεκτονικής στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο κ. Αβραμόπουλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο Panzeri.
Μάλιστα, ο Panzeri παρουσίασε τις ενέργειες που είχε δρομολογήσει η οργάνωση «Fight Impunity» σχετικά με την κατάσταση στη Ουκρανία.

Ποιοι συμμετείχαν

Πρόεδρος της οργάνωσης ήταν ο Pier Antonio Panzeri, ένας από τους γνωστότερους συνδικαλιστές της Ιταλίας, ο οποίος τώρα ερευνάται από την αστυνομία του Βελγίου για την υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ.
Στην Ευρωβουλή εξελέγη το 2004, συμμετείχε σε διάφορες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, μια εκ των οποίων ήταν η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία διετέλεσε πρόεδρος.
Έχοντας φτιάξει ισχυρό όνομα και στις Βρυξέλλες, ίδρυσε τον Σεπτέμβριο του 2019 την οργάνωση «Fight Impunity», με στόχο να μην διαφεύγουν από τον έλεγχο της δικαιοσύνης άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.
Στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή της οργάνωσης (που είναι κάτι διαφορετικό από Διοικητικό Συμβούλιο) συμμετείχαν, ο Κογκολέζος γιατρός και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ 2018 Dennis Mukvege, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Gaseneuve, η γνωστή πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και Ιταλίδα Γερουσιαστής Emma Bonini, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Federica Mogherini, η πολύ δραστήρια πρώην ευρωβουλευτής από τη Σουηδία Cecilia Wikstroem, η νυν ευρωβουλευτής της Πορτογαλίας Isabel Santos και η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αργεντινή Sylvia Contrafato.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω μέλη της τιμητικής συμβουλευτικής επιτροπής, αν όχι όλα, παραιτήθηκαν από τη θέση τους στην οργάνωση «Fight Impunity», την Παρασκευή το βράδυ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του Panzeri στο σκάνδαλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης