Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σεισμός στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών - Παραιτήθηκε από το κόμμα η γερουσιαστής Sinema

ΗΠΑ: Σεισμός στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών - Παραιτήθηκε από το κόμμα η γερουσιαστής Sinema
«Όπως πολλοί κάτοικοι της Αριζόνα, δεν ταίριαξα ποτέ τέλεια σε κανένα από τα δύο εθνικά κόμματα», είπε ο Sinema σε άρθρο για την εφημερίδα Arizona Republic.
Σεισμός έχει προκληθεί στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ και ειδικότερα στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών από την παραίτηση και, κατόπιν, την ανεξαρτητοποίηση της γερουσιαστού της Αριζόνα Kyrsten Sinema, λίγες μέρες αφότου οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την Τζόρτζια και εξασφάλισαν 51 έδρες στο 100μελές σώμα, που διχάζεται από βαθιές πολιτικές διαφωνίες.
«Όπως πολλοί κάτοικοι της Αριζόνα, δεν ταίριαξα ποτέ τέλεια σε κανένα από τα δύο εθνικά κόμματα», είπε η Sinema σε άρθρο για την εφημερίδα Arizona Republic.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν θα ενταχθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Εάν αυτό ισχύσει, οι Δημοκρατικοί πιθανόν να διατηρήσουν τον έλεγχο στο στενά διχασμένο σώμα.
Πάντως, οι μέχρι στιγμής δηλώσεις της Sinema δείχνουν ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ίδιο ανεξάρτητο τρόπο που επέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια: συνεργάζεται με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για τη θέσπιση νομοθεσίας, ενώ δεν φοβάται να εγείρει εμπόδια που απογοητεύουν τον Λευκό Οίκο και τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer.
Η Sinema και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μanchin καρδιοχτυπούν την Ουάσιγκτον τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς έχουν επανειλημμένα στερήσει τις απαραίτητες ψήφους για νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιδιώκει ο Biden.

Aλλάζουν οι ισορροπίες...

Η αποχώρηση της γερουσιαστoύ της Αριζόνα Kyrsten Sinema από το Δημοκρατικό Κόμμα σημαίνει έναν λιγότερο Δημοκρατικό στη Γερουσία, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες του ηγέτη της πλειοψηφίας Chuck Schumer να οργανώσει τη Γερουσία πριν από το επόμενο Κογκρέσο.
Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν η Sinema, που εξελέγη για πρώτη φορά το 2018, θα επιλέξει να συμμετάσχει σε κοινοβουλευτική ομάδα με τους Δημοκρατικούς.
Η βουλευτής της Αριζόνα αρνήθηκε να πει εάν θα το κάνει, αλλά το σχέδιό της να συνεχίσει τις τρέχουσες επιτροπές της υποδηλώνει ότι μπορεί.
«Δεν αναμένω ότι θα αλλάξει κάτι σχετικά με τη δομή της Γερουσίας», είπε ο Σινεμά στο Politico.
«Σκοπεύω να εμφανιστώ στη δουλειά, να κάνω την ίδια δουλειά που κάνω πάντα.
Απλώς σκοπεύω να εμφανιστώ στη δουλειά ως ανεξάρτητη».
Η σύμπηξη μετώπου με τους Δημοκρατικούς θα ήταν μεγάλη ανακούφιση για το κόμμα, καθώς θα δώσει στον Schumer πλειοψηφία 51 εδρών όταν το νέο Κογκρέσο αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.
Αυτό θα έδινε στους Δημοκρατικούς τον απόλυτο έλεγχο της Γερουσίας χωρίς να χρειάζεται να βασιστούν στην ψήφο της αντιπροέδρου Kamala Harris.
Θα έδινε επίσης στους Δημοκρατικούς μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις επιτροπές της Γερουσίας.
Yπενθυμίζεται πως ενώ οι Δημοκρατικοί κατείχαν επίσημα την πλειοψηφία λόγω Kamala Harris, οι Ρεπουμπλικάνοι μπόρεσαν να απαιτήσουν παραχωρήσεις, καθώς πολλά ψηφίσματα χρειάζονται τουλάχιστον 60 ψήφους.
«Κατανοούμε ότι η απόφασή της να εγγραφεί ως ανεξάρτητη στην Αριζόνα δεν αλλάζει τον νέο έλεγχο της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία και έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε επιτυχώς μαζί της», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης