Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο, το Norges Bank, θα σορτάρει μετοχές - Παρατεταμένη η ύφεση στις αγορές

Το μεγαλύτερο fund στον κόσμο, το Norges Bank, θα σορτάρει μετοχές - Παρατεταμένη η ύφεση στις αγορές
Το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας προσβλέπει -για πρώτη φορά στην ιστορία του- σε ένα μέλλον όπου οι επενδύσεις θα αποδίδουν ένα κλάσμα αυτών που έχει συνηθίσει να βλέπει
Ο Nicolai Tangen, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, το οποίο έχει υπό διαχείριση 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, θέλει οι traders του να στοιχηματίζουν ενάντια στην αγορά.
Ο επικεφαλαής του μεγαλύτερου ιδιοκτήτη εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο, με περίπου το 1,3% όλων των εισηγμένων μετοχών, περιέγραψε ένα τριετές σχέδιο για την ανάσχεση των απωλειών που έχουν συσσωρευτεί στις ταραχώδεις αγορές του 2022, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την εκτίναξη του πληθωρισμού, την αύξηση των επιτοκίων και τον πόλεμο στην Ευρώπη.
Το ταμείο πλούτου της Νορβηγίας προσβλέπει -για πρώτη φορά στην ιστορία του- σε ένα μέλλον όπου οι επενδύσεις θα αποδίδουν ένα κλάσμα αυτών που έχει συνηθίσει να βλέπει.
Ο Tangen, ο οποίος έχει επανειλημμένα πει στους συμπατριώτες του να προετοιμάζονται για "πολύ χαμηλές αποδόσεις", δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι "οι υπερβάλλουσες αποδόσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ άλλοτε".
a7981a52b8d9c28855776d93478e8432.webp
Μακροπρόθεσμες οι επενδύσεις

Ο Tangen δήλωσε ότι το κλειδί για να νικήσει τον δείκτη αναφοράς θα είναι να "οδηγήσει το ταμείο να γίνει πιο μακροπρόθεσμο, πιο αντιφατικό και πιο ενεργό στην αρνητική επιλογή".
Αυτό σημαίνει ότι "υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν θέλουμε να έχουμε", είπε, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.
Λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον πλούτο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας, το ταμείο με έδρα το Όσλο προειδοποιεί για παρατεταμένη ύφεση στις αγορές, αφού πέτυχε μέση απόδοση 6% κατά τη διάρκεια του τετάρτου αιώνα της ύπαρξής του.
Το τρίτο τρίμηνο έχασε 4,4%, που αντιστοιχεί σε περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το ταμείο ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες, επενδύοντας σύμφωνα με αυστηρή εντολή του υπουργείου Οικονομικών.
Επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα περιορισμένα περιθώρια που έχει για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τον δείκτη αναφοράς με τον οποίο μετράται, κάτι που έχει καταφέρει σε οκτώ από τα τελευταία 10 χρόνια.

Κόντρα στο ρεύμα

Σε έναν "ασταθή κόσμο, πρέπει να είστε πιο μακροπρόθεσμοι και να είστε πιο αντιφατικοί", δήλωσε ο Tangen.
Αυτό συμβαίνει "επειδή θα υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες όταν μπορείτε να κάνετε το αντίθετο από όλους τους άλλους".
Η στρατηγική "παίζει σε αυτή την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα" και τη μερική αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, είπε, καθώς το ταμείο πλούτου δημοσίευσε την τριετή στρατηγική του.
Το σχέδιο θέτει στόχους όπως η επένδυση σε εταιρείες πριν από τη δημόσια διαπραγμάτευσή τους, η πιο ενεργή ψήφος στις συνεδριάσεις των μετόχων, η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ traders και διαχειριστών χαρτοφυλακίου και η εκμετάλλευση περιόδων αναστάτωσης στις αγορές ακινήτων.
Το ταμείο πρέπει επίσης να είναι "λειτουργικά πιο εύρωστο", συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας για να αντέξει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, δήλωσε ο Tangen.
Έχει ήδη δηλώσει ότι το άνοιγμα και η διαφάνεια αποτελούν προτεραιότητες για να διασφαλιστεί ότι οι Νορβηγοί κατανοούν γιατί το ταμείο τους για τις δύσκολες μέρες δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο πριν.
Το ταμείο μείωσε τη συμμετοχή του σε αρχικές δημόσιες εγγραφές πέρυσι.
Εκ των υστέρων, απέφυγε τις ζημίες, αφού αγόρασε λιγότερα κεφάλαια σε δημόσιες εγγραφές σε "πραγματικά φουρτουνιασμένες" αγορές και είδε αυτές τις δημόσιες εγγραφές να αποδίδουν "πολύ άσχημα", δήλωσε ο Tangen.
Αλλά αυτό είναι πιθανό να αλλάξει καθώς οι συνθήκες βελτιώνονται, ανέφερε.
"Η εξερεύνηση αυτής της ευκαιρίας επιλεκτικά κατά την επόμενη περίοδο στρατηγικής είναι κάτι που θα εξετάσουμε", δήλωσε ο συν-επικεφαλής των μετοχών Pedro Furtado Reis.
"Κάτι τέτοιο μας επιτρέπει να μπούμε νωρίς στον κύκλο ζωής μιας εταιρείας και ελπίζουμε ότι με την ανάπτυξη της θα έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο από τη δημιουργία αξίας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης