Τελευταία Νέα
Διεθνή

SIPRI: Αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στη λίστα των 100 με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων - Ποσά μαμούθ 592 δισεκατ. δολαρίων

SIPRI: Αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στη λίστα των 100 με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων - Ποσά μαμούθ 592 δισεκατ. δολαρίων
Σύμφωνα με μια συνοπτική έκθεση από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) - το ινστιτούτο που διαχειρίζεται την κορυφαία βάση δεδομένων πωλήσεων όπλων στον κόσμο - σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως το 2021
Τρεις ισραηλινές εταιρείες μπήκαν στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων για το 2021.
Οι πωλήσεις Elbit, IAI και Rafale αυξάνονται κατά 3% το 2021 - και αυτό είναι πριν μετρηθούν οι μεγάλες συμφωνίες όπλων του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με μια συνοπτική έκθεση από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) - το ινστιτούτο που διαχειρίζεται την κορυφαία βάση δεδομένων πωλήσεων όπλων στον κόσμο - σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως το 2021.
Παρά τις τεράστιες προκλήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, οι πωλήσεις των εταιρειών όπλων ανήλθαν συνολικά σε 592 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι 1,9% περισσότερο από το 2020. Το 2022, τα παγκόσμια μεγέθη αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ρωσική επιθετικότητα και ο φόβος για παρόμοιες επιθέσεις σε άλλες χώρες της περιοχής έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές αγορές από τον Μάρτιο του 2022. Η ισραηλινή βιομηχανία όπλων έχει ήδη αναφέρει στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 στοιχεία αγορών που υπερβαίνουν όλες τις εξαγωγές το 2021.
Η αύξηση των πωλήσεων το 2021 είναι η έβδομη ετήσια αύξηση στη σειρά. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης - ανέρχεται στο 1,9% - είναι χαμηλότερος από τους προηγούμενους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης, μέχρι το ξέσπασμα του κορωνοϊού στα τέλη του 2019.
Η έκθεση επικεντρώνεται στις ιδιωτικές εταιρείες όπλων, όχι στις πωλήσεις όπλων από τα κράτη. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο οργανισμός κατατάσσει τις 100 μεγαλύτερες αμυντικές εταιρείες στον κόσμο - και από το 2015, σε αυτήν περιλαμβάνονται και κινεζικές εταιρείες. Συνολικά, οι πωλήσεις των 100 κορυφαίων εταιρειών όπλων στον κόσμο έχουν αυξηθεί κατά 19% από το 2015.
Ένα ενδιαφέρον σημείο στην έκθεση είναι οι διαφορές μεταξύ επιμέρους περιοχών του κόσμου. Ενώ οι πωλήσεις όπλων στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν (μείωση 0,8%) λόγω του πληθωρισμού και των δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, η αύξηση των πωλήσεων όπλων στην Ασία και την Αυστραλία εκτινάχθηκε κατά περίπου 6%.
Ωστόσο, ανάπτυξη δεν παρατηρείται μόνο στην Ασία - οι πωλήσεις όπλων από ιδιωτικές εταιρείες έχουν αυξηθεί και στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στη Γαλλία και την Ιταλία, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15% το 2021. Στη Γερμανία κατά 5,6%, και στο Ισραήλ κατά 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης