Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ετοιμάζουν απεργίες οι εργαζόμενοι... στην ΕΚΤ

Ετοιμάζουν απεργίες οι εργαζόμενοι... στην ΕΚΤ
Η διαμάχη φέρνει την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση, καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για τέταρτη συνεχή φορά
Οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα συζητήσουν δράσεις διαμαρτυρίας, ακόμη και πιθανές απεργίες, αφού απέρριψαν μια προσφορά αύξησης των μισθών πολύ χαμηλότερη από το ποσοστό του πληθωρισμού της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η πρόταση της ΕΚΤ να αυξηθούν οι μισθοί "μόνο" κατά 4,07% τον Ιανουάριο, καθώς όπως αναφέρθηκε κινδυνεύουν να τροφοδοτήσουν ένα επιζήμιο σπιράλ μισθών-τιμών, απορρίφθηκε από τους υπαλλήλους.
Η τελευταία προσφορά μισθών της ΕΚΤ, από 1,48% που ήταν η αύξηση στις αρχές του τρέχοντος έτους, είναι μικρότερη από το μισό του ετήσιου πληθωρισμού της ευρωζώνης που αναμένεται να είναι φέτος και θα αφήσει το προσωπικό της με σημαντική μείωση μισθών σε πραγματικούς όρους.
"Ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του σε αυτό το θεσμό", δήλωσε ο Carlos Bowles, αντιπρόεδρος του συνδικάτου Ipso που εκπροσωπεί το προσωπικό της ΕΚΤ.
"Αυτό που μας λέει η ηγεσία της ΕΚΤ είναι "συγγνώμη που χάσαμε τον δικό μας στόχο για τον πληθωρισμό και τώρα εσείς, το προσωπικό, θα πληρώσετε το τίμημα".
"Βλέπουμε πραγματικά ένα ζήτημα στον τρόπο με τον οποίο η στάση της ΕΚΤ βλάπτει τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων", δήλωσε ο Bowles.

Τον Ιανουάριο η απόφαση

Πρόσφατη έρευνα του συνδικάτου έδειξε ότι "η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι θυμωμένη" για την προσφορά μισθών της ΕΚΤ, είπε.
"Η διαβούλευση για τους μισθούς αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και θα αποφασίσουμε τον Ιανουάριο αν θα διαμαρτυρηθούμε".
Η Ένωση φέρεται να συναντήθηκε με την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde πριν από μερικές εβδομάδες και εκείνη ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Μια απεργία, όπως συνέβη στην ΕΚΤ για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις το 2009, "δεν αποκλείεται", αλλά θα ερχόταν μόνο "μετά από μια καμπύλη κλιμάκωσης".
Η διαμάχη φέρνει την ΕΚΤ σε δύσκολη θέση, καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για τέταρτη συνεχή φορά στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και μια γενιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης