Διεθνή

Zero covid τέλος στην Κίνα – Και επίσημα αλλαγή γραμμής και χαλάρωση μέτρων

Zero covid τέλος στην Κίνα – Και επίσημα αλλαγή γραμμής και χαλάρωση μέτρων
Οι ασθενείς με ήπια ή και καθόλου συμπτώματα θα είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους, περιορίζεται η υποχρεωτικότητα των τεστ
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Τέλος στην πολιτική της zero covid από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε και επίσημα πως αλλάζει γραμμή και χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ύστερα από το τεράστιο πλήγμα που έχει δεχθεί η κινεζική οικονομία αλλά και τις πρωτοφανείς κοινωνικές διαμαρτυρίες που σάρωσαν πρόσφατα όλη την χώρα.
Συγκεκριμένα, οι κινεζικές αρχές έκαναν γνωστό πως πλέον θα επιτρέπεται σε όσους έχουν νοσήσει με covid και έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, να είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους ενώ δεν θα είναι υποχρεωτικό σε όσους πολίτες ταξιδεύουν από τη μια επαρχία στην άλλη, να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid.
Σημειώνεται πως ήδη δεν απαιτείται η επίδειξη αρνητικού τεστ σε όσους θέλουν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, εμπορικά καταστήματα ή γραφεία στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις, οι οποίες είχαν ήδη προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα σε άρση μέτρων και περιορισμών.
Πλέον, είναι σαφές πως η Κίνα αρχίζει να περνά στη λογική που ισχύει και στον υπόλοιπο κόσμο, όπου ισχύει η αρχή του «ζούμε με τον κορωνοϊό», τη στιγμή πάντως που καταγράφει καθημερινά πάνω από 30.000 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Οι νέες συστάσεις

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας επισημαίνει πως «όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους με ενισχυμένη εποπτεία της υγείας τους και θα μπορούν να διακομίζονται στα νοσοκομεία για θεραπεία εγκαίρως, αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί».
Σημειώνεται πως μέχρι πρόσφατα, οι ασθενείς μεταφέρονταν σε στρατόπεδα καραντίνας.
Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στην ακολουθούμενη πολιτική, αν ληφθεί υπόψη ότι για μερικά ασυμπτωματικά κρούσματα, έκλειναν με lockdown ολόκληρες συνοικίες ή και πόλεις εκατομμυρίων ακόμα και για εβδομάδες.
Ωστόσο, οι κανόνες για την καραντίνα είχαν χαλαρώσει από τον προηγούμενο μήνα και προέβλεπαν την επιβολή lockdown μόνο στα συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονταν κρούσματα.

Χαλάρωση περιορισμών

Επιπλέον, επισημαίνεται πως από εδώ και πέρα, οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα ανά κτίριο, μονάδα, όροφο και νοικοκυριό και δεν θα πρέπει να επεκτείνονται αυθαίρετα σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και κοινότητες.
Επίσης, ορίζεται ότι οι περιοχές που θα χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, θα βγαίνουν από το lockdown, έαν σε διάστημα πέντε ημερών δεν αναφερθεί κάποιο νέο κρούσμα.
Όσον αφορά τα σχολεία, αυτά μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρχει κάποια έξαρση κρουσμάτων, αν και επισημαίνεται πως τα PCR τεστ παραμένουν για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία.

Ανοίγει το πάρκο της Disneyland στη Σανγκάη

Απόρροια των αλλαγών στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική κατά του κορωνοϊού ήταν και η ανακοίνωση πως από αύριο Πέμπτη 8/12 θα επαναλειτουργήσει και πάλι το θεματικό πάρκο της Disneyland στη Σανγκάη.
Η ανακοίνωση επήλθε ύστερα από την χαλάρωση των περιορισμών που ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές.
Το πάρκο είχε κλείσει στις 29 Νοεμβρίου προκειμένου να συμμορφωθεί με τα περιοριστικά μέτρα.

Μεγάλο βήμα

Πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν πως η Κίνα αρχίζει και αυτή σταδιακά να ακολουθεί τον υπόλοιπο κόσμο στη μετά covid εποχή, κάτι που ενισχύει και την αισιοδοξία ότι ύστερα από μια τριετία αυστηρών περιοριστικών μέτρων και lockdown, η κινεζική οικονομία θα αρχίσει ξανά να επαναλειτουργεί και να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.
«Αυτή η αλλαγή της πολιτικής είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.
Περιμένω πως η Κίνα θα ανοίξει πλήρως τα σύνορα της έως τα μέσα του 2023» υποστήριξε ο Zhiwei Zhang,, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

Αλλαγή στάσης

Αν και μέχρι πρότινος η Κίνα αντιμετώπιζε ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη ασθένεια την covid, οι πρωτοφανείς κοινωνικές διαμαρτυρίες ήταν αυτές που ήχησαν το καμπανάκι στην κινεζική ηγεσία.
Έκτοτε μια σειρά από επιστήμονες και αξιωματούχους άρχισαν να ενστερνίζονται το αφήγημα πως ο κορωνοϊός έχει εξελιχθεί σε μια ήπια ασθένεια που πλέον έχει αρκετά μειωμένη ικανότητα να προκαλέσει θάνατο.
Μάλιστα πολλοί ειδικοί έσπευσαν να επισημάνουν πως πλέον η covid δεν είναι πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη.
Παρόλο αυτά η ανησυχία παραμένει, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιστήμονες που φοβούνται μια έξαρση της πανδημίας δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν έχει αναπτύξει αντισώματα στον ιό και ότι η πλειονότητα των ηλικιωμένων δεν έχει εμβολιαστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης