Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο της Κομισιόν Deutsche Bank και Rabobank για καρτέλ ομολόγων

Στο στόχαστρο της Κομισιόν Deutsche Bank και Rabobank για καρτέλ ομολόγων
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ορισμένοι από τους traders των τραπεζών επικοινωνούσαν κυρίως μέσω email και chatrooms.
Η Deutsche Bank και η Rabobank κατηγορούνται από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι συμμετείχαν σε καρτέλ κρατικών ομολόγων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες έως και 10% του παγκόσμιου τζίρου τους για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, δήλωσε ότι έστειλε κατηγορητήριο στις τράπεζες, γνωστό ως δήλωση ενστάσεων.
Η εποπτική αρχή της Κομισιόν ανέφερε ότι οι δύο τράπεζες συντόνιζαν τις στρατηγικές τιμολόγησης και διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων σε ευρώ και σε καλυμμένα και κρατικά εγγυημένα ομόλογα μεταξύ 2005-2016.
Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ορισμένοι από τους traders των τραπεζών επικοινωνούσαν κυρίως μέσω email και chatrooms.
«Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο ανταγωνισμός, είναι θεμελιώδες οι οικονομικοί φορείς να καθορίζουν τις τιμές τους ανεξάρτητα. Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν εφαρμόζουν πρακτικές που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στις αγορές διαπραγμάτευσης ομολόγων» δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτ Βεστάγκερ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Rabobank ανέφερε ότι συνεργάζεται με την Επιτροπή και αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια. Η Deutsche Bank είπε ότι δεν αναμένει να δεχτεί κάποιο πρόστιμο, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει δώσει στοιχεία στις αρχές για το καρτέλ.
«Η Deutsche Bank συνεργάστηκε ενεργητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου της χορηγήθηκε υπό όρους ασυλία. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Deutsche Bank δεν αναμένει να της επιβληθεί πρόστιμο» τόνισε η γερμανική τράπεζα.
O εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. έχει επιβάλλει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ σε δεκάδες τράπεζες τα τελευταία χρόνια για χειραγώγηση δεικτών αναφοράς και συμμετοχή σε καρτέλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης