Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η τελευταία μάχη των ενδιάμεσων εκλογών – Η Τζόρτζια κρίνει την 100η έδρα της Γερουσίας

ΗΠΑ: Η τελευταία μάχη των ενδιάμεσων εκλογών – Η Τζόρτζια κρίνει την 100η έδρα της Γερουσίας
Εάν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στη Γερουσία
Σχετικά Άρθρα
Η τελευταία μάχη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δίνεται σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στην Πολιτεία της Τζόρτζια, όπου και θα κριθεί η 100η και τελευταία έδρα της Γερουσίας.
Διεκδικητές της έδρας είναι ο απερχόμενος Δημοκρατικός πάστορας Raphael Warnock έναντι του Ρεπουμπλικάνου, πρώην αστέρα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Herschel Walker, ο οποίος έχει λάβει το χρίσμα και την υποστήριξη του Donald Trump.
Είναι η πρώτη φορά στην πολυτάραχη πολιτική ιστορία της Τζόρτζια όπου αναμετρώνται δύο Αφροαμερικανοί υποψήφιοι, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως ο Warnock διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Walker, αν και οι δημοσκόποι υποστηρίζουν πως είναι τόσο μικρή η διαφορά που εμπίπτει ακόμα και στο περιθώριο του στατιστικού λάθους (υπενθυμίζεται πως στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ο Warnock είχε λάβει το 49,44% των ψήφων έναντι 48,49% του Walker).
Εκτιμάται πάντως πως ήδη 1,85 από τα συνολικά 7 εκατομμύρια ψηφοφόρων της Τζόρτζια έχουν ήδη ψηφίσει.

Τι διακυβεύεται

Αν και οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη τον έλεγχο της Γερουσίας, μια και έχουν διασφαλίσει 50 έδρες έναντι 49 των Ρεπουμπλικάνων (ακόμα και στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την έδρα, οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν το σώμα χάρη στην ενισχυμένη ψήφο της αντιπροέδρου Kamala Harris), η έδρα αυτή έχει τεράστια πολιτική σημασία.
Αφενός γιατί εάν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα μπορούν να πουν ότι ενίσχυσαν το πολιτικό τους αποτύπωμα στη Γερουσία (στις προεδρικές του 2020 Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είχαν μοιραστεί από 50 έδρες) κάτι που θα τους επιτρέψει να έχουν και ισχυρότερο λόγο στις διάφορες επιτροπές της Γερουσίας και στο διορισμό δικαστικών σε ομοσπονδιακό επίπεδο αφετέρου γιατί θα περιορίσουν τις πιθανότητες των Ρεπουμπλικάνων να μπλοκάρουν την ατζέντα του προέδρου Biden.
Οι Δημοκρατικοί έχουν «ταλαιπωρηθεί» αρκετά από τον μετριοπαθή γερουσιαστή τους, Joe Manchin, ο οποίος προέρχεται από την πλήρως ρεπουμπλικανική Πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια και ο οποίος στην προσπάθεια του να δείξει στους ψηφοφόρους του (ενόψει μάλιστα και των εκλογών του 2024) ότι δεν συντάσσεται «τυφλά» και «ομαδικά» πίσω από τον Biden, έχει αρνηθεί αρκετές φορές έως σήμερα να υποστηρίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης Biden.

Τεράστια σημασία για Trump

Η εκλογική αναμέτρηση έχει τεράστια σημασία και για τους Ρεπουμπλικάνους καθώς εάν καταφέρουν να πάρουν την έδρα, θα μπορούν να σβήσουν τις κακές εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και να ισχυριστούν ότι επί της ουσίας κέρδισαν, καθώς δεν ανετράπησαν οι ισορροπίες στη Γερουσία (έχοντας παράλληλα τη βοήθεια του Manchin στο να μπλοκάρουν νομοσχέδια), τη στιγμή που κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αλλά η νίκη του Ρεπουμπλικάνου Walker θα ενισχύσει και το πολιτικό προφίλ του Donald Trump, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του.
Ο Trump, ο οποίος έχει ανακοινώσει και επίσημα ότι θα διεκδικήσει την προεδρία για το 2024, έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από το ρεπουμπλικανικό κόμμα για τις επιλογές του όσον αφορά υποψήφιους γερουσιαστές και βουλευτές σε τέτοιο σημείο που να τον κατηγορούν ως loser, που μόνο ήττες φέρνει τα τελευταία χρόνια για τους Ρεπουμπλικάνους.
Μια επικράτηση του Walker θα είναι μια ηχηρή απάντηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στους επικριτές του και στην εσωκομματική αντιπολίτευση.

Προεκλογική εκστρατεία 400 εκατομμυρίων δολαρίων


Ίσως για αυτό το λόγο τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δαπανήσει το πρωτοφανές ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσουν τους υποψηφίους τους.
Πρόκειται για ένα ποσό που έχει καταστήσει την προεκλογική εκστρατεία στη Τζόρτζια ως την πιο δαπανηρή των ενδιάμεσων εκλογών.
Αν και παραδοσιακά η Τζόρτζια θεωρούνταν προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων, οι πολιτικές ισορροπίες ανετράπησαν στις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν και τότε χρειάστηκε η ψηφοφορία να πάει σε επαναληπτικό γύρο για να βγει ο νικητής, ο οποίος ήρθε από το Δημοκρατικό κόμμα..
Και φέτος εκτιμάται πως θα χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου ανακοινωθούν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης