Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ζωή επιστρέφει σταδιακά στην Κίνα – Τέλος οι αυστηροί περιορισμοί κατά της covid

Η ζωή επιστρέφει σταδιακά στην Κίνα – Τέλος οι αυστηροί περιορισμοί κατά της covid
Από σήμερα 6/12 δεν θα απαιτείται αρνητικό τέστ για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και γραφεία στο Πεκίνο
Σχετικά Άρθρα
Η ζωή επιστρέφει στην Κίνα καθώς αίρονται σταδιακά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, γεγονός που θα πρέπει να αποδοθεί και στην απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να «χαλαρώσει» την πολιτική της zero covid ύστερα μάλιστα από τις πρόσφατες πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των πολιτών κατά των μέτρων.
Συγκεκριμένα, στο Πεκίνο, από σήμερα 6/12, οι κάτοικοι θα μπορούν να μπαίνουν σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και γραφεία χωρίς να πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ, αν και η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να ισχύει για την είσοδο σε ίντερνετ καφέ, σχολεία, μπαρ, κλειστά γυμναστήρια και γηροκομεία.
«Το Πεκίνο ετοιμάζεται για να επιστρέψει στη ζωή» αναφέρει ο τίτλος της κινεζικής εφημερίδας China Daily, η οποία αποτυπώνοντας πλέον ξεκάθαρα την κυβερνητική γραμμή, επισημαίνει ότι οι πολίτες αρχίζουν να αγκαλιάζουν την αργή επιστροφή στην κανονικότητα.
Πλέον, με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να προβάλλουν ολοένα και περισσότερο πως η πανδημία δεν αποτελεί πλέον σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία, ολοένα και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Κίνα οδεύει σταδιακά προς το «άνοιγμα» της.
Εκτιμάται πάντως – σύμφωνα με αναλυτές της Nomura – ότι οι περιοχές που εξακολουθούν να παραμένουν σε lockdown, παράγουν το 19,3% του συνολικού ΑΕΠ της Κίνας (από 25,1% που ήταν την περασμένη Δευτέρα).

Πιθανότατα αύριο 7/12 περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων

Ενδεχομένως αύριο Τετάρτη 7/12 η Κίνα να ανακοινώσει 10 νέα μέτρα χαλάρωσης σε εθνικό επίπεδο, τη στιγμή που πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα αίρονται τα τοπικά lockdown.
Αυτό πυροδότησε αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών για ένα ευρύτερο άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο που θα μπορούσε να τονώσει την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ωστόσο, και παρά τις διαβεβαιώσεις από τις αρχές, η κίνηση σε πόλεις όπως στο Πεκίνο και στη Τσονγκκίνγκ εξακολουθεί να παραμένει αρκετά υποτονική σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο.

Ανησυχία για έξαρση

Πάντως, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για μια έξαρση του ιού, κυρίως στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ως επί το πλείστον παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση, για 8ο συνεχόμενο 24ωρο.
Έκαναν λόγο για 28.062 μολύνσεις, 5.046 με συμπτώματα της COVID-19 και 23.016 ασυμπτωματικές, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 5.235 επί συνόλου 345.529 μολύνσεων με συμπτώματα.

Αντίδραση ΗΠΑ

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως είναι προς το συμφέρον τους να καταφέρει η Κίνα να διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία.
«Ευχόμαστε η Κίνα να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία της COVID-19.
Αυτό είναι και προς το δικό μας συμφέρον.
Είναι πάνω απ’ όλα προς το συμφέρον του κινεζικού λαού, αλλά και προς το συμφέρον ανθρώπων στον κόσμο ολόκληρο, κατά συνέπεια θα θέλαμε να τα καταφέρουν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken, ο οποίος επισήμανε τις «δραματικές συνέπειες» για τη διεθνή οικονομία λόγω των επιβραδύνσεων της κινεζικής οικονομίας εξαιτίας των πολύ αυστηρών περιορισμών που επέβαλαν ως τώρα οι αρχές για να εξαλείψουν τον ιό, στο πλαίσιο της πολιτικής «zero COVID».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης