Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ESM ενέκρινε την αίτηση ένταξης της Κροατίας

Ο ESM ενέκρινε την αίτηση ένταξης της Κροατίας
Η συνεχιζόμενη επέκταση της ζώνης του ευρώ μαρτυρεί την απήχηση και την επιτυχία του ενιαίου νομίσματος
Το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα την αίτηση της Δημοκρατίας της Κροατίας να γίνει μέλος του οργανισμού.
Το συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, ενέκρινε επίσης τους τεχνικούς όρους της ένταξης της Κροατίας στον ESM.
"Είμαι πολύ χαρούμενος που η Κροατία θα γίνει σύντομα το 20ό μέλος του ESM. Η συνεχιζόμενη επέκταση της ζώνης του ευρώ μαρτυρεί την απήχηση και την επιτυχία του ενιαίου νομίσματος.
Η ένταξη της Κροατίας στον ESM θα ενισχύσει την ικανότητά μας να διαφυλάξουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, γεγονός που ενισχύει επίσης το ευρώ ως διεθνές νόμισμα.
Η Κροατία θα επωφεληθεί από την αλληλεγγύη που συνοδεύει την ένταξη στον ESM", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Pierre Gramegna.
Η Κροατία πρόκειται να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 12 Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Η χώρα έγινε έτσι επιλέξιμη για ένταξη στον ESM, για τον οποίο υπέβαλε αίτηση στις 29 Ιουλίου.
Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM ανοίγει τον δρόμο για την Κροατία να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης ESM, καθώς και της Τροποποιητικής Συμφωνίας που αναθέτει νέα καθήκοντα στον ESM. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης και τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη του ESM για την Κροατία, θα γίνει επίσημα μέλος του ESM. Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης