Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχεδόν μισό δισ. σχεδιάζει να επενδύσει στην Credit Suisse ο Σαουδάραβας διάδοχος Mohammed bin Salman

Σχεδόν μισό δισ. σχεδιάζει να επενδύσει στην Credit Suisse ο Σαουδάραβας διάδοχος Mohammed bin Salman
Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό ταμείο πλούτου του έθνους, είναι ήδη επενδυτής στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Άλμα έως 7,5% σημειώνουν οι μετοχές της Credit Suisse, μετά από διαρροές ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman ετοιμάζεται να επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια στη σχεδιαζόμενη απόσχιση της επενδυτικής τράπεζας.
Η Wall Street Journal ανέφερε το ενδιαφέρον του bin Salman, επικαλούμενη άτομα με γνώση του θέματος.
Άλλοι επενδυτές μπορεί να είναι η Atlas Merchant Capital, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Barclays, Bob Diamond, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα δεν διευκρίνισε αν η επένδυση του πρίγκιπα διαδόχου θα γίνει με την προσωπική του ιδιότητα ή μέσω των επενδυτικών οχημάτων του Βασιλείου.

Ο ρόλος του Βασιλείου

Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ανήκει κατά 37% στο κρατικό ταμείο πλούτου του έθνους, είναι ήδη επενδυτής στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου της Credit Suisse ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η προοπτική επένδυσης της Σαουδικής Αραβίας στην απόσχιση θα δημιουργούσε άλλη μια ώθηση εμπιστοσύνης για τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της τράπεζας, και τα στελέχη έχουν ήδη δηλώσει ότι έχουν έναν αριθμό ενδιαφερόμενων μερών για την ενίσχυση του εμπορικού σήματος της Credit Suisse First Boston υπό τον βετεράνο dealmaker Michael Klein.
Η πιθανή επένδυση του Σαουδάραβα ηγέτη, γνωστού ως MBS, θα αποτελούσε μια περαιτέρω επίδειξη των δεσμών της Klein στη Μέση Ανατολή.
Οι διασυνδέσεις του στο Βασίλειο αποτέλεσαν βασικό μέρος των σχεδίων για την επενδυτική τράπεζα και την αύξηση κεφαλαίου.

Βελτιώνονται οι προοπτικές

Ο πρόεδρος Axel Lehmann βοήθησε να ανακοπεί η πτώση ρεκόρ της μετοχής την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι η κατάσταση ρευστότητας της τράπεζας είχε βελτιωθεί και ότι οι τεράστιες εκροές περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα στο τρίμηνο είχαν ανακοπεί.
Οι πτώσεις των τελευταίων εβδομάδων είχαν ωθήσει τις μετοχές κοντά στο επίπεδο που η ελβετική τράπεζα προτείνει στους επενδυτές στην κρίσιμη αύξηση κεφαλαίου, εξέλιξη που απειλούσε να περιορίσει την ελκυστικότητα της προσφοράς.
Η επιχείρηση First Boston που αναλαμβάνει ο Klein θα προσπαθήσει να προστατεύσει και να αποκαταστήσει ορισμένα από τα ιστορικά ισχυρότερα franchises επενδυτικής τραπεζικής, όπως στις συγχωνεύσεις και εξαγορές και στη χρηματοδότηση με μόχλευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης