Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντικές απώλειες για την Wall - Σε χαμηλό 4 μηνών ο Dow και 3 μηνών ο S&P 500

Σημαντικές απώλειες για την Wall - Σε χαμηλό 4 μηνών ο Dow  και 3 μηνών ο S&P 500
Με σημαντικές απώλειες ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη, η συνεδρίαση της Wall, στον απόηχο της εντεινόμενης ανησυχίας για δημοσιονομικό γκρεμό των ΗΠΑ. Οι απώλειες ωστόσο, μετριάστηκαν από τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ.
Σε χαμηλό 4 μηνών ο Dow. Στο κατώτερο σημείο από τον Αύγουστο ο S&P 500.
Ειδικότερα, ο Dow έκλεισε στο -0,95% και στις 12.811 μονάδες. Ο S&P 500 τερμάτισε στο -1,22% και στις 1.378 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε στο -1,42% στις 2.896 μονάδες.
Πτώση  -8,71%, στα 2,20 δολάρια, κατέγραψε το ADR της Εθνικής. Στα 2,19 δολάρια το χαμηλό ημέρας, στα 2,26 δολάρια το υψηλό.
Νωρίτερα, τους κινδύνους του «δημοσιονομικού γκρεμού» επισημαίνει στις ΗΠΑ το ΔΝΤ, το οποίο υπογραμμίζει πως ακόμα και αν αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας θα είναι σημαντικές. Παράλληλα, αξιωματούχος του Ταμείου τόνισε πως το χρέος της Αμερικής δεν θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς τότε ενδέχεται οι ΗΠΑ να καταστούν σε κατάσταση τεχνικής χρεοκοπίας. Επίσης, κατέστησε αναγκαία την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος καθώς σε διαφορετική περίπτωση εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για το δολάριο.
Παράλληλα, κατά 8.000 μειώθηκαν οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκαν στις 355.000. Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές, το εν λόγο μέγεθος ενδέχεται να καταστεί πλασματικό, έπειτα από το πέρασμα του τυφώνα Sandy, o οποίος δύναται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την μείωση. Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο τυφώνας δυσχέρανε εξαιρετικά τους πολίτες να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος.
Επίσης, κατά 5,1% περιορίστηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον μήνα Σεπτέμβριο, ποσοστό που καθίσταται το χαμηλότερο των τελευταίων δύο ετών.
Αιτία της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος αποτελεί η ραγδαία αύξηση των εξαγωγών, η οποία συνοδεύτηκε από την μείωση του ρυθμού στις εισαγωγές. Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίστηκε στα 41,5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, εν συγκρίσει με τα 43,5 δισ. δολ. του Αυγούστου. Στους επιμέρους κλάδους, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,1%, διαμορφωμένες στα 187 δισ. δολ., ενώ παράλληλα ο ρυθμός εισαγωγών περιορίστηκε στο 1,5% και τα 228,5 δισ. δολάρια.
Την ίδια στιγμή, κατά 21 δισ. κυβικά πόδια αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (Energy Information Administration-ΕΙΑ). Σύμφωνα με του αναλυτές στο Platts η άνοδος αναμενόταν στα 26 δισ. κυβικά πόδια.
Ακόμα, ανοδικά κινήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του οίκου Freddie Mac, το επιτόκιο της 30ετούς στεγαστικής πίστωσης ενισχύθηκε κατά μ.ο. στο 3,40% από 3,39% την προηγούμενη εβδομάδα. Στα 15ετή δάνεια, το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,69% από το 2,70% .
Τέλος, σε δημοπρασία 30ετών ομολόγων, συνολικής αξίας 16 δισ. δολαρίων προέβη το αμερικανικό δημόσιο. Η απόδοση στη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 2,820%, αν και οι αναλυτές την τοποθετούσαν στο 1,848%. Ο συντελεστής κάλυψης έφτασε τις 2,77 φορές, ενώ κατά μέσο όρο στις τελευταίες δημοπρασίες διετών ομολόγων άγγιξε τις 2,54 φορές.
Η συμμετοχή των ξένων διαμορφώθηκε στο 45,40%, ενώ κατά μέσο όρο σε ανάλογες δημοπρασίες φτάνει το 34,14%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης