Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή ΗΠΑ: Δεν ενδιαφέρονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά για τα drones που στέλνει στη Ρωσία

Παραδοχή ΗΠΑ: Δεν ενδιαφέρονται για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά για τα drones που στέλνει στη Ρωσία
Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε και να διακόψουμε την παροχή όπλων στη Ρωσία, παραδέχθηκε ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν 
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επικεντρωθούν στις υποτιθέμενες παραδόσεις όπλων του Ιράν στη Ρωσία και στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στη χώρα αυτή και όχι στην επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Robert Malley.
«Το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για μια συμφωνία και εστιάζουμε σε άλλα πράγματα.
Αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην προσπάθεια να αποτρέψουμε και να διακόψουμε την παροχή όπλων στη Ρωσία και να προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε τις θεμελιώδεις φιλοδοξίες του ιρανικού λαού», ανέφερε το πρακτορείο.
Ενώ οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν για το ενδιαφέρον της Τεχεράνης για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας, ο Malley υποστήριξε ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ της ΕΕ και του Ιράν συνεχίζεται και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν επίσημα ανασταλεί.

Η πυρηνική συμφωνία


Το 2015, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία υπέγραψαν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) με το Ιράν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία, με την Ουάσιγκτον να επιβάλλει τις πιο σαρωτικές κυρώσεις που έχει αποφασίσει ποτέ στην Τεχεράνη.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει επανειλημμένα δηλώσει την υποστήριξή του για την επανένταξη στην πυρηνική συμφωνία.
Από τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία διεξάγουν συζητήσεις με το Ιράν στη Βιέννη για την αναβίωση του JCPOA στην αρχική του μορφή.

Εμπλουτισμός στο 60%

Τον Νοέμβριο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις συμφωνίες του με τον ΔΟΑΕ υπό το φως της υιοθέτησης ψηφίσματος που καλεί την Τεχεράνη να εξηγήσει αμέσως την προέλευση του πυρηνικού υλικού που βρέθηκε νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της χώρας και να παράσχει σχετικά έγγραφα και πρόσβαση σε αυτές τις τοποθεσίες.
Το έγγραφο συντάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία).
Το Ιράν το αντιλήφθηκε ως μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία. Μετά από αυτό, το Ιράν άρχισε να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60% στην πυρηνική του εγκατάσταση στο Fordow.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης