Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία ετοιμάζει προβοκάτσια στη μεταφορά λιπασμάτων από την Οδησσό – Βόμβα σε αποθήκες αμμωνίας

Η Ουκρανία ετοιμάζει προβοκάτσια στη μεταφορά λιπασμάτων από την Οδησσό – Βόμβα σε αποθήκες αμμωνίας
Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη συνεργασία Βρετανών πρακτόρων σχεδιάζουν να πλήξουν την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για επανέναρξη της μεταφοράς αμμωνίας, καταγγέλλουν ρωσικές στρατιωτικές πηγές
Το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια νέα προβοκάτσια προκειμένου να διακόψει την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την επανέναρξη της διέλευσης αμμωνίας μέσω του αγωγού της Οδησσού, δήλωσε στο RIA Novosti στρατιωτική-διπλωματική πηγή την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022.
Στο πλαίσιο αυτής της προβοκάτσιας, θα πυροδοτηθούν εκρηκτικά στις θολωτές στέγες των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αμμωνίας στην περιοχή του λιμενικού εργοστασίου της Οδησσού ενώ θα επιχειρηθεί να ενοχοποιηθεί για την καταστροφή των λιπασμάτων ρωσικό πυραυλικό πλήγμα.
Σύμφωνα με τον ίδια πηγή, στο έδαφος του εργοστασίου της Οδησσού που βρίσκεται στον κεντρικό λιμένα, «θα πραγματοποιηθούν κατευθυνόμενες εκρήξεις στις θολωτές στέγες των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αμμωνίας για την καταστροφή των ψευδοροφών, καθώς και την υπονόμευση της υποδομής της εγκατάστασης επαναφόρτωσης αμμωνίας προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι το πλήγμα έγινε στο πλαίσιο πυραυλικής επίθεσης από τους Ρώσους.

Βρετανοί πράκτορες

Αναφέρεται ότι η πρόκληση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε υπό τη επίβλεψη εκπροσώπων των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών που βρίσκονται στην Οδησσό.
Στην υλοποίηση αυτής της προβοκάτσιας συμμετείχαν και στελέχη της καναδικής PMC GardaWorld, οι οποίοι, βάσει συμφωνίας με τη διοίκηση των θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας, εκτελούν τις λειτουργίες προστασίας της λιμενικής υποδομής στην περιοχή της Οδησσού .

ΟΗΕ: Τεράστια η σημασία των ρωσικών λιπασμάτων για τη διατροφική κρίση

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών λιπασμάτων από την Ρωσία μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, εκτίμησε την 1η Δεκεμβρίου ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Martin Griffiths, τονίζοντας ότι τα ρωσικά λιπάσματα είναι εξίσου απαραίτητα με τα ουκρανικά σιτηρά.
Η διευκόλυνση των αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία είναι μια κεντρική πτυχή μιας συμφωνίας - πακέτο που πέτυχαν με διαμεσολάβηση τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον Ιούλιο – και παρατάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα – η οποία επανεκκίνησε επίσης τις αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας.
Επικαλούμενος εταίρους από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο Martin Griffiths τόνισε ότι τα ρωσικά λιπάσματα που κατευθύνονται στην παγκόσμια αγορά διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων και των υψηλών τιμών των τροφίμων και αν οι εξαγωγές δεν ομαλοποιηθούν θα υπάρξουν, μακροπρόθεσμα, σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας τροφίμων μέσα στον επόμενο έτος.
«Η λειτουργία του αγωγού αμμωνίας από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας… μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», εκτίμησε ο διπλωμάτης.
Αντιλαμβανεται κάποιος σε αυτό το πλαίσιο τη σημασία της ουκρανικής προβοκάτσιας και την απάνθρωπη στόχευσή της.

Στην Αφρική το πρώτο φορτίο

Αναχώρησε στις 29 Νοεμβρίου 2022 το πρώτο πλοίο με ρωσικά λιπάσματα που προορίζονται για χώρες της Αφρικής, το αρμόδιο τμήμα του ΟΗΕ.
Το MV Greenwich απέπλευσε από την Ολλανδία με προορισμό τη Μοζαμβίκη.
Από εκεί τα ρωσικά λιπάσματα θα μεταφερθούν οδικώς στο Μαλάουι.
Την αποστολή περίπου 20.000 τόνων λιπασμάτων στην Αφρική θα ακολουθήσουν κι άλλες τους προσεχείς μήνες, όπως προβλέπεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Τον Οκτώβριο η Μόσχα είχε αναστείλει για λίγες ημέρες τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, οργισμένη από την επίθεση σε γέφυρα της Κριμαίας.
Η εξαγωγή 260.000 τόνων ρωσικών λιπασμάτων που είναι αποθηκευμένα στην Ευρώπη «θα συμβάλει στην άμβλυνση των ανθρωπιστικών αναγκών και θα αποτρέψει την καταστροφική απώλεια καλλιεργειών στην Αφρική», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.
«Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να διασφαλίσουν τις απρόσκοπτες εξαγωγές ζωτικής σημασίας τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία στις διεθνείς αγορές», συμπλήρωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης