Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρώσος υπήκοος ο Snowden, παρέλαβε το διαβατήριό του - Αιχμές από ΗΠΑ για «πίστη στη Ρωσία»

Ρώσος υπήκοος ο Snowden, παρέλαβε το διαβατήριό του - Αιχμές από ΗΠΑ για «πίστη στη Ρωσία»

Ο Edward Snowden υπεραμύνεται της απόφασής του να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα

Ο Edward Snowden, ο άλλοτε συμβασιούχος της NSA που αποκάλυψε το εύρος της κατασκοπείας των επικοινωνιών από την υπηρεσία αυτή εντός και εκτός ΗΠΑ, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα, για την οποία δέχθηκε επικρίσεις από αρκετούς.
«Βρίσκομαι στη Ρωσία επειδή ο Λευκός Οίκος ακύρωσε εσκεμμένα το διαβατήριό μου, για να με μετατρέψει σε αιχμάλωτο εδώ», ανέφερε ο κ. Snowden μέσω Twitter, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ είχαν «αναγκάσει να προσγειωθεί εσπευσμένα το διπλωματικό αεροσκάφος του προέδρου της Βολιβίας, για να με εμποδίσουν να φύγω από τη χώρα, και συνεχίζουν να εμποδίζουν την ελευθερία κίνησής μου μέχρι και σήμερα».
Το περιστατικό που έθιξε ο 39χρονος άλλοτε συνεργάτης της National Security Agency ανάγεται στο 2013, όταν το αεροπλάνο του τότε προέδρου της Βολιβίας, του Evo Morales, υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Αυστρία, καθώς του στερήθηκε το δικαίωμα της υπέρπτησης από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Το αεροσκάφος είχε μόλις αναχωρήσει από τη Ρωσία και είχε κυκλοφορήσει η φήμη πως είχε επιβιβάσει τον κ. Snowden.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Vladimir Putin, αποφάσισε να δώσει στον Edward Snowden τη ρωσική υπηκοότητα τον Σεπτέμβριο.

Ο ενδιαφερόμενος παρέλαβε το διαβατήριό του αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, τον Anatoly Kucherena.
Ο κ. Snowden καταζητείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία και κλοπή διαβαθμισμένου υλικού, καθώς το 2013 έδωσε σε δημοσιογράφους αποδείξεις για το εύρος των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της NSA και της βρετανικής ομόλογης υπηρεσίας GCHQ.
Έχει εξηγήσει επανειλημμένα πως ζήτησε άσυλο στη Ρωσία αναγκαστικά, αφού απειλείται με απέλαση στις ΗΠΑ εάν πάει σε πολλές άλλες χώρες.
Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Ned Price υποστήριξε δηκτικά ότι ο κ. Snowden έχει δείξει εδώ και πολύ καιρό «πίστη στη Ρωσία» και η χορήγηση της υπηκοότητας το επιβεβαιώνει.
Ο Edward Snowden έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως δεν συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές.
Η απόφασή του να ζητήσει την υπηκοότητα της Ρωσίας ακολούθησε τη γέννηση του γιου του στη χώρα.
Το παιδί, που γεννήθηκε το 2020, απέκτησε αυτόματα ρωσική υπηκοότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης