Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Σημαντικό πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία από την υιοθέτηση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ουγγαρία: Σημαντικό πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία από την υιοθέτηση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Δεν θα πρέπει να οδηγήσουμε την εμπορική σύγκρουση με τη Ρωσία στα άκρα, δήλωσε ο  Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó – Πετύχαμε εξαίρεση
Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να συνειδητοποιήσουν ότι το ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου και άλλα παρόμοια μέτρα βλάπτουν την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Βουδαπέστη, από την πλευρά της, πέτυχε μια εξαίρεση και δεν θα εφαρμόσει αυτό το μέτρο, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjártó το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.
Οι χώρες της ομάδας των G7, η ΕΕ και η Αυστραλία, από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου εισάγουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού θαλάσσιου αργού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ θα επανεξετάζουν τακτικά την ανώτατη τιμή μέσων ενός μηχανισμού ενώ η αλλαγή του θα απαιτήσει ομόφωνη απόφαση όλων των μελών της ένωσης.
Το ανώτατο όριο τιμών έρχεται παράλληλα με την έναρξη τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 του embargo της ΕΕ στην αγορά ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει ένα ανώτατο όριο για την τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, είναι καιρός οι Βρυξέλλες να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά και παρόμοια μέτρα βλάπτουν περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία.
Είναι απαραίτητη η αύξηση του αριθμού των εισεγωγέων ενέργειας, γιατί αυτό θα μείωνε τις τιμές. διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, παλέψαμε πολύ για τα ουγγρικά συμφέροντα και τελικά τα καταφέραμε: η Ουγγαρία εξαιρέθηκε από την εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου», έγραψε ο Szijjarto σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

H απάντηση στο embargo

Η καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο προβλέπει μια μεταβατική περίοδο.
«Φοβάμαι ότι οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας , δεν θα αφήσουν αναπάντητο το embargo της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7 .
Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν αύριο, μια μέρα πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα. θα ήταν καλό αν η δυτική πολιτική ελίτ άρχιζε επιτέλους να εργάζεται για να μετριάσει την εμπορική σύγκρουση, όχι για να την εμβαθύνει», έγραψε ο Oliver Hortai, επικεφαλής του τμήματος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στο ουγγρικό ερευνητικό ινστιτούτο Századvég, σε ένα σχόλιο στην ανάρτηση του Szijjártó.

H εξαίρεση

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Szijjártó είπε ότι η Ουγγαρία, ως αποτέλεσμα επίμονων διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων των χωρών της ΕΕ, πέτυχε ότι το ανώτατο όριο τιμής πετρελαίου δεν ισχύει για τις προμήθειες αγωγών και τις θαλάσσιες προμήθειες που τις αντικαθιστούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και τον αποκλεισμό της πυρηνικής ενέργειας από το νέο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Δύση ενίσχυσε την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία για την Ουκρανία , γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων και τροφίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες .
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός στόχος της Δύσης είναι να επιδεινώσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης