Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα - σοκ αποκαλύπτει σε ποια τρόφιμα επιβιώνει για μέρες ο κορωνοϊός και μεταδίδεται στον άνθρωπο

Έρευνα - σοκ αποκαλύπτει σε ποια τρόφιμα επιβιώνει για μέρες ο κορωνοϊός και μεταδίδεται στον άνθρωπο
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τον FSA σε εργαστήριο και διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει περισσότερο σε τρόφιμα με ανώμαλες επιφάνειες, όπως τα δύο παραπάνω, συγκρινόμενα με τρόφιμα που έχουν λείες φλούδες όπως τα μήλα
Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αρχίσει να αυξάνονται στην Ευρώπη, έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ποια τρόφιμα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο μετάδοσης της Covid-19 γιατί ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει ενεργός σε αυτά ακόμη και πέντε ημέρες ή μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά τα τρόφιμα είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα χωρίς βράσιμο ή άλλη μαγειρική προετοιμασία με κορυφαία, το... μπρόκολο και τα ράσπμπερις (σμέουρα).
Επίσης, ο μολυσματικός ιός ανιχνεύτηκε για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες συνθήκες και σε πιπεριές, στην κρούστα ψωμιού, στο ζαμπόν και στο τυρί.
Επίσης υπήρχε για αρκετές ώρες στις επιφάνειες των κρουασάν και των τσουρεκιών.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τον FSA σε εργαστήριο και διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει περισσότερο σε τρόφιμα με ανώμαλες επιφάνειες, όπως τα δύο παραπάνω, συγκρινόμενα με τρόφιμα που έχουν λείες φλούδες όπως τα μήλα.

Τα αποτελέσματα διέφεραν, με τα περισσότερα τρόφιμα που δοκιμάστηκαν να έχουν σημαντική πτώση στα επίπεδα μόλυνσης τις πρώτες 24 ώρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι τα τρόφιμα και οι συσκευασίες που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν «τεχνητά εμβολιασμένα με SARS-CoV-2 και επομένως δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα μόλυνσης που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα στο λιανικό εμπόριο, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης θα απαιτήσουν λιγότερο χρόνο για να μειωθούν σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα».
«Το κοινό μπορεί να ενδιαφέρεται για τη διαπίστωση ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μολυσματική κατάσταση, σε επιφάνειες συσκευασίας τροφίμων και τροφίμων, για αρκετές ημέρες υπό ορισμένες κοινές συνθήκες».
Πρόσθεσαν τα αποτελέσματα της μελέτης «ενισχύουν την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των οδηγιών σχετικά με τη διατήρηση των κατάλληλων μέτρων υγιεινής χειρισμού και την εμφάνιση μη συσκευασμένων τροφίμων».

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης