Διεθνή

Ιταλία: Πράσινο φως στις τράπεζες από ΗΠΑ για χρηματοδότηση θυγατρικής της Lukoil

Ιταλία: Πράσινο φως στις τράπεζες από ΗΠΑ για χρηματοδότηση θυγατρικής της Lukoil
Προϋπόθεση η προμήθεια μη ρωσικού πετρελαίου
Οι αμερικανικές αρχές διαβεβαίωσαν την Ιταλία ότι οι τράπεζές της δεν κινδυνεύουν από πρόστιμα για παραβίαση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, εάν βοηθήσουν το διυλιστήριο ISAB με έδρα τη Σικελία που ανήκει στη Lukoil να αγοράσει μη ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Adolfo Urso, σύμφωνα με το Reuters το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.
Η διαβεβαίωση μπορεί να βοηθήσει στο να παραμείνει ενεργό μετά την έναρξη του embargo της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης στις 5 Δεκεμβρίου, διασφαλίζοντας τις τοπικές θέσεις εργασίας και τον εθνικό εφοδιασμό με καύσιμα.
«Λάβαμε επιστολή από τις αμερικανικές αρχές με εγγυήσεις ότι οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τις συναλλαγές (για τη στήριξη της μονάδας ISAB) δεν θα υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις», δήλωσε.
Η επιστολή, την οποία είδε το Reuters, υπογράφεται από τον επικεφαλής του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και αναφέρεται σε ένα δάνειο που παρέχεται από ορισμένες ιταλικές τράπεζες και τον κρατικό δανειστή Cassa Depositi e Prestiti (CDP).
«Η παροχή ενός "δανείου-γέφυρα" από ιταλικές οντότητες στην ISAB δεν θα περιλάμβανε απαγορευμένες δραστηριότητες σύμφωνα με τις αρχές κυρώσεων της OFAC που σχετίζονται με τη Ρωσία», αναφέρεται στην επιστολή.
Ο Urso το χαιρέτισε ως "ένα ιστορικό βήμα που μπορεί να επιτρέψει στις τράπεζες να λειτουργήσουν με απόλυτη εμπιστοσύνη", προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση θα υποστηρίζεται από εγγυήσεις ύψους 100% από τον οργανισμό πιστωτικών εξαγωγών SACE που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και την περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας.

Χρηματοδότηση

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εγκατάσταση διύλισης ISAB αναγκάστηκε να βασίζεται αποκλειστικά στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, αφού οι πιστώτριες τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση και σταμάτησαν να παρέχουν τις εγγυήσεις που απαιτούνται για την αγορά πετρελαίου από εναλλακτικούς προμηθευτές.
Ο Urso δήλωσε ότι ο κρατικά ελεγχόμενος ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni θα μπορούσε να κληθεί να υποστηρίξει ένα σχέδιο που προέβλεπε να τεθεί σε χέρια εντολοδόχων.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλέσει «μια πετρελαϊκή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα, και είναι προφανές σε όλους ότι αυτή (η εταιρεία) θα μπορούσε να είναι η Eni, και αυτό θα εξασφαλίσει τη συνέχεια της παραγωγής», είπε.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφύγει να θέσει το διυλιστήριο στα χέρια εντολοδόχων εάν ξεκλειδωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση, ο υπουργός δήλωσε στο Reuters πως θεωρεί ότι θα ήταν "πιο αξιόπιστο" να προχωρήσει προς μια τέτοια κατεύθυνση.
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, το τμήμα της Lukoil στο οποίο ανήκει η ISAB δήλωσε ότι το διυλιστήριο θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί παρά το διαφαινόμενο ρωσικό embargo πετρελαίου, βασιζόμενο στις πρώτες ύλες που έχουν αποθηκευτεί για τους επόμενους μήνες και στις μελλοντικές παραδόσεις πετρελαίου από άλλες χώρες εκτός της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης