Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πρώην υπάλληλος των CIA - NSA Snowden πήρε ρωσική υπηκοότητα και διαβατήριο - Θα πολεμήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας;

Ο πρώην υπάλληλος των CIA - NSA Snowden πήρε ρωσική υπηκοότητα και διαβατήριο - Θα πολεμήσει στο μέτωπο της Ουκρανίας;
Το 2013 ο Snowden έδωσε στην δημοσιότητα πληροφορίες για το αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης
Ο πρώην συνεργάτης της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) και της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Snowden ορκίσθηκε και έλαβε ρωσικό διαβατήριο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ο δικηγόρος του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύζυγός του Σνόουντεν είναι επίσης πολίτης των ΗΠΑ και βρίσκεται «στο στάδιο υποβολής αίτησης για να πάρει ρωσικό διαβατήριο».
Στις 26 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου δημοσιεύθηκε διάταγμα του Ρώσου προέδρου Putin με το οποίο απένειμε την ρωσική υπηκοότητα στον Snowden ο οποίος νωρίτερα είχε πάρει μόνιμη άδεια παραμονής στην Ρωσία. Σε περίπτωση που επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για διενέργεια κατασκοπείας και υπεξαίρεση κρατικής ιδιοκτησίας, ο Snowden θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολυετή κάθειρξη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει τότε ότι η υπηκοότητα στον Σνόουντεν δόθηκε έπειτα από δική του παράκληση.
Το 2013 ο Snowden έδωσε στην δημοσιότητα πληροφορίες για το αμερικανικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, αποδείχθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες 35 υψηλόβαθμων προσώπων διαφόρων κρατών.
Σύμφωνα με μυστική έκθεση του Πενταγώνου, ο Snowden υπέκλεψε σχεδόν 2 εκατομμύρια μυστικούς φακέλους.
Την ίδια χρονιά ο Σνόουντεν εγκατέλειψε τις ΗΠΑ. Αρχικά διέφυγε στο Χονγκ Κόνγκ και εν συνεχεία, σύμφωνα με τους δικούς του ισχυρισμούς, για να αποφύγει την σύλληψη βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ρωσία.

Θα τον καλέσουν στον στρατό; 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Snowden πήρε την ρωσική υπηκοότητα, διερωτήθηκε με τρόπο ρητορικό, αν θα καλέσουν τώρα τον Snowden στον στρατό για να πολεμήσει στην Ουκρανία. Το διάταγμα του Putin για την απόδοση ρωσικής υπηκοότητας βγήκε λίγες μέρες μετά την αναγγελία της επιστράτευσης. Ο δικηγόρος του Σνόουντεν Ανατόλι Κουτσερένα δήλωσε ότι ο πελάτης του δεν μπορεί να επιστρατευθεί επειδή δεν υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης