Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας: Το Ιράν έχει επαρκή υλικά για να κατασκευάσει πολλές πυρηνικές βόμβες

Αποκάλυψη από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής  Ενέργειας: Το Ιράν έχει επαρκή υλικά για να κατασκευάσει πολλές πυρηνικές βόμβες
Aπό τις 23 Φεβρουαρίου 2021, το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, έτσι για σχεδόν δύο χρόνια ο ΔΟΑΕ δεν ήταν σε θέση να διεξάγει επιθεωρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Απογοητευμένος επειδή δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ - IAEA) Rafael Grossi.
Το Ιράν έχει αρκετά υλικά για να δημιουργήσει περισσότερες από μία πυρηνικές βόμβες, είπε μιλώντας στο Μιλάνο.

«Σήμερα, το Ιράν έχει επαρκή πυρηνικά υλικά για να δημιουργήσει περισσότερες από μία βόμβες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κατασκευάζει βόμβα, αλλά εδώ είναι απαραίτητη η πλήρης διαφάνεια«, είπε.
«Ο ΔΟΑΕ συνεχίζει να εργάζεται για τον έλεγχο της χρήσης πυρηνικών υλικών από το Ιράν.

Ελλιπείς έλεγχοι

Παρέχουμε στη χώρα κάθε ευκαιρία να διευκρινίσει τις αμφιβολίες μας που προκύπτουν και να υποβάλει τις πληροφορίες που λείπουν.
Δυστυχώς, από τις 23 Φεβρουαρίου 2021, το Ιράν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, έτσι για σχεδόν δύο χρόνια ο ΔΟΑΕ δεν ήταν σε θέση να διεξάγει επιθεωρήσεις και να παρακολουθεί τις εργασίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι περίπλοκη με το Ιράν αυτή τη στιγμή».

Τελματωμένη η αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

«Σχεδιάσαμε μια επίσκεψη για τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να επιθεωρήσουμε τρεις εγκαταστάσεις, αλλά το Ιράν διέκοψε την αποστολή.
Η κατάσταση έχει σταματήσει με το Ιράν να ανακοινώνει ότι έχει τριπλασιάσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου», είπε ο Grossi.
Το 2015, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία υπέγραψαν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) με το Ιράν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποφάσισε να αποσυρθεί από τη συμφωνία, με την Ουάσιγκτον και να επιβάλλει τις πιο σαρωτικές κυρώσεις που έχει αποφασίσει ποτέ στην Τεχεράνη.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει επανειλημμένα δηλώσει την υποστήριξή του για την επανένταξη στην πυρηνική συμφωνία.
Από τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία διεξάγουν συζητήσεις με το Ιράν στη Βιέννη για την αναβίωση του JCPOA στην αρχική του μορφή.
Τον Νοέμβριο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις συμφωνίες του με τον ΔΟΑΕ υπό το φως της υιοθέτησης ψηφίσματος που καλεί την Τεχεράνη να εξηγήσει αμέσως την προέλευση του πυρηνικού υλικού που βρέθηκε νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της χώρας και να παράσχει σχετικά έγγραφα και πρόσβαση σε αυτές τις τοποθεσίες.

Σε δύο χρόνια το Ιράν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 90%

Κορυφαίες ισραηλινές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το Ιράν θα είναι σε θέση να αναπτύξει σε δύο χρόνια από τώρα ατομική βόμβα, ακόμη και αν υπάρξει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια να εμπλουτίσει ουράνιο πάνω από το όριο του 90%.
Η ανάπτυξη ατομικής βόμβας είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία η οποία διαφέρει από τη συνηθισμένη διαδικασία που ακολουθείται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Επίσης, πρέπει να γίνουν ασυνήθιστες προσαρμογές σε έναν βαλλιστικό πύραυλο για να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ισλαμική Δημοκρατία εμπλουτίζει ουράνιο στο πολύ υψηλό επίπεδο του 60%, από τον Απρίλιο του 2021, και είχε αρκετό ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού.
Η μη επίτευξη εμπλουτισμού ουρανίου κατά 90% και πλέον δεν έχει επιτευχθεί, είτε λόγω ισραηλινών στρατιωτικών απειλών είτε λόγω αμερικανικών ή ευρύτερων οικονομικών απειλών της Δύσης.

Δεν έχουν γίνει αρκετές ενέργειες για την πρόληψη του 90%

Σε ομιλίες στον ΟΗΕ πριν από περίπου μια δεκαετία, ο Netanyahu είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν πριν περάσει το κατώφλι του 90% – μια δέσμευση που θα έπρεπε ίσως να είχε πραγματοποιηθεί το 2020-2021.
Παρομοίως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν στην Jerusalem Post ότι μια κίνηση του Ιράν να υπερβεί το όριο του 90% θα άλλαζε τoυς όρους του διπλωματικού παιγνίου όσον αφορά την αμερικανική πολιτική.
Εύλογα, πολλοί κορυφαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναμένουν επιστροφή στο JCPOA του 2015, κάτι που θα οδηγήσει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα κατευνάσει τις ανησυχίες για τη διέλευση της γραμμής του 90% τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2025.
Πάντως, τα προαναφερθέντα στοιχεία σε συνδυασμό σημαίνουν ότι δεν είναι απίθανο στο παρόν πλαίσιο το Ισραήλ να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα για να εμποδίσει τον Khamenei να περάσει το επίπεδο του 90%, εάν έπαιρνε αυτή την απόφαση.
Το 2018, η Μοσάντ είχε «παρεισφρήσει» στα πυρηνικά αρχεία του Ιράν, φέρνοντας στο φως σημαντικό όγκο πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Έκτοτε η Τεχεράνη συνέχισε να πειραματίζεται με βαλλιστικούς πυραύλους και εκτοξεύσεις δορυφόρων ασταμάτητα – κάτι που αξιωματούχοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ ομονοούν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις δυνατότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.
Επιπλέον, ορισμένοι πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το Ιράν μπορεί να διαθέτει μυστικές ομάδες που εργάζονται σε πυρηνικά projects.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης