Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση - ματ ετοιμάζει ο ΟΠΕΚ, βάζει φωτιά στο πετρέλαιο ενόψει εμπάργκο - Υπόγειες διαβουλεύσεις με Ρωσία για μείωση παραγωγής

Κίνηση - ματ ετοιμάζει ο ΟΠΕΚ, βάζει φωτιά στο πετρέλαιο ενόψει εμπάργκο - Υπόγειες διαβουλεύσεις με Ρωσία για μείωση παραγωγής
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ πραγματοποιείται εν όψει των δυνητικά αποδιοργανωτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
Ο ΟΠΕΚ και οι παραγωγοί πετρελαίου που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να επιβάλουν βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου την Κυριακή, 4/12/2022, σύμφωνα με αναλυτές ενέργειας, καθώς η σημαίνουσα ενεργειακή συμμαχία σταθμίζει τις επιπτώσεις μιας επικείμενης απαγόρευσης των ρωσικών εξαγωγών αργού και ενός πιθανού ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ο ΟΠΕΚ+, μια ομάδα 23 πετρελαιοπαραγωγών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συνέλθει την Κυριακή για να αποφασίσει για την επόμενη φάση της πολιτικής παραγωγής.
Η πολυαναμενόμενη συνάντηση πραγματοποιείται εν όψει των δυνητικά αποδιοργανωτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, της εξασθένησης της ζήτησης αργού στην Κίνα και των αυξανόμενων φόβων για ύφεση.

Οι φήμες

Ο Claudio Galimberti, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάλυσης της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Rystad, δήλωσε στο CNBC από την έδρα του ΟΠΕΚ στη Βιέννη της Αυστρίας ότι πιστεύει ότι η ομάδα "θα ήταν καλύτερα να παραμείνει στην πορεία" και να παρατείνει την υφιστάμενη πολιτική παραγωγής.
"Οι φήμες λένε ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης βάσει της αδυναμίας της ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, τις τελευταίες ημέρες.
Ωστόσο, η κίνηση της Κίνας σε εθνικό επίπεδο δεν έχει μειωθεί δραματικά", δήλωσε ο Galimberti.
Οι συμμετέχοντες στην ενεργειακή αγορά παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγορές των θαλάσσιων εξαγωγών αργού του Κρεμλίνου στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ η προοπτική ενός ανώτατου ορίου τιμών της G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο είναι μια άλλη πηγή αβεβαιότητας.
Το μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να απαγορεύσει την αγορά ρωσικού θαλάσσιου αργού από τις 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για τον περιορισμό του ταμείου του Κρεμλίνου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, η ανησυχία ότι μια πλήρης απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, ώθησε τους G-7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν ανώτατο όριο τιμών στο ποσό που θα πληρώσουν για το ρωσικό πετρέλαιο.
Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη επίσημη συμφωνία, αν και το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν συμφωνήσει προσωρινά σε ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων βαρέλι για το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο.
"Ο άλλος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσει ο ΟΠΕΚ είναι πράγματι το ανώτατο όριο τιμών", δήλωσε ο Galimberti.
"Είναι ακόμη στον αέρα και αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα".
Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Αβεβαιότητα

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο.
Αυτό έγινε παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ προς τον ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.
Η ενεργειακή συμμαχία άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιβάλει βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή για να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη των τιμών του αργού.
Το σήμα αυτό ήρθε παρά το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο συζητείται αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως για την Κυριακή.
Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε στις αρχές Οκτωβρίου να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Νοέμβριο.
Αυτό έγινε παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ προς τον ΟΠΕΚ+ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων και να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία.
Μιλώντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Helima Croft της RBC Capital Markets δήλωσε ότι δεν αναμένεται αύξηση της παραγωγής από την επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ και ότι υπάρχει "σημαντική πιθανότητα" βαθύτερης μείωσης της παραγωγής.
"Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα", δήλωσε η Croft στο CNBC.
Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ "πρέπει να συνυπολογίσουν τι θα συμβεί με την Κίνα, αλλά και τι θα συμβεί με τη ρωσική παραγωγή".
"Η προσδοκία μου αυτή τη στιγμή είναι ότι ο ΟΠΕΚ μπορεί να κάνει μια βαθύτερη μείωση, αλλά το ερώτημα είναι, πώς θα συνυπολογίσουν το τι πρόκειται να έρθει την επόμενη μέρα", δήλωσε η Croft.
"Οπότε, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο".

Υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού;

"Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή και αν υποθέσουμε έναν υγιή συμβιβασμό σχετικά με το ανώτατο όριο της ρωσικής τιμής του πετρελαίου πριν από την έναρξη των κυρώσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, είναι δελεαστικό να συμπεράνουμε τολμηρά ότι ο πυθμένας έχει βρεθεί", ανέφερε σε σημείωμά του ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates.
Ο Varga δήλωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου που διαπραγματεύονται κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι είναι "μη αποδεκτές" για τον ΟΠΕΚ και η Ρωσία αναμένεται ευρέως να εισαγάγει μέτρα αντιποίνων εναντίον όσων υπογράφουν τη συμφωνία της G-7.
"Θα επικρατήσουν άστατες και νευρικές συνθήκες στην αγορά, αλλά ο νέος μήνας θα πρέπει να φέρει περισσότερη χαρά από ό,τι ο Νοέμβριος", πρόσθεσε.

"Υψηλή πιθανότητα" μείωσης της παραγωγής

Ο Jeff Currie, παγκόσμιος επικεφαλής της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα, δήλωσε ότι οι υπουργοί του ΟΠΕΚ θα πρέπει να συζητήσουν αν θα πρέπει να δεχθούν περαιτέρω αδυναμία της ζήτησης στην Κίνα.
"Πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι η ζήτηση είναι μειωμένη στην Κίνα, οι τιμές το αντικατοπτρίζουν, και θα προσαρμόσουν αυτή την αδυναμία στη ζήτηση;". δήλωσε ο Currie.
"Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια μείωση", πρόσθεσε.
Οι αναλυτές της Eurasia Group δήλωσαν ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου "αυξάνουν τον κίνδυνο" μιας νέας μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.
"Τελικά, η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της τιμής του πετρελαίου όταν θα συνεδριάσει ο ΟΠΕΚ+ και από το πόση αναστάτωση είναι εμφανής στις αγορές λόγω των κυρώσεων της ΕΕ", ανέφεραν οι αναλυτές της Eurasia Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης