Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Silicon Valley - Τα δισ. και το ξαφνικό ενδιαφέρον για την αμφιλεγόμενη βιομηχανία

Στην πυρηνική ενέργεια στρέφεται η Silicon Valley - Τα δισ. και το ξαφνικό ενδιαφέρον για την αμφιλεγόμενη βιομηχανία
Η νέα γενιά πυρηνικών νέων επιχειρήσεων πρέπει να βρει τρόπο να παράγει πυρηνική ενέργεια με ανταγωνιστικό κόστος, αλλιώς τίποτα άλλο δεν έχει σημασία
Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στη Silicon Valley και σε άλλα τεχνολογικά κέντρα επενδύουν χρήματα στην πυρηνική ενέργεια για πρώτη φορά στην ιστορία.
Και αυτό αλλάζει την πορεία της και τον ρυθμό της καινοτομίας.
"Δεν υπήρξε ποτέ αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας, από την ακμή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970", δήλωσε στο CNBC ο Ray Rothrock, ένας μακροχρόνιος επιχειρηματικός επενδυτής με προσωπικές επενδύσεις σε 10 πυρηνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Τώρα, αυτό αλλάζει.
"Δεν έχω ξαναδεί τέτοιου είδους επενδύσεις. Ποτέ".
Ο Jacob DeWitte, διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας μικροαντιδραστήρων Oklo, λέει ότι το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τότε που άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα το 2014, όταν ήταν μέλος της θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων Y Combinator.
"Περισσότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται, περισσότεροι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι από τον χώρο και γίνονται πιο έξυπνοι για το τι πρέπει να κάνουν εδώ - πράγμα που είναι καλό", δήλωσε ο DeWitte στο CNBC.
Αυτό το κύμα ιδιωτικών επενδύσεων θα είναι θετικό για τον κλάδο, συμφωνεί ο John Parsons, οικονομολόγος και λέκτορας στο MIT.
"Νομίζω ότι η ύπαρξη νέων προοπτικών είναι πολύ καλή", δήλωσε ο Parsons στο CNBC.
Η πυρηνική ενέργεια είναι "μια πολύ σύνθετη επιστήμη και υποστηρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και από αυτά τα εθνικά εργαστήρια.
Και έτσι αυτός είναι ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων.
Pitchbook's private investment data for nuclear technology data includes both fusion and fission.
Νέα μυαλά

Και όταν διευρύνεις αυτόν τον κύκλο, αποκτάς πολλά νέα μυαλά, διαφορετική σκέψη, ποικιλία πειραμάτων.
Σε οποιαδήποτε βιομηχανία, μπορεί να υπάρξει μια "ομαδική σκέψη" ή "στενότητα" στον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα πράγματα με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε ο Parsons.
Με τις ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο, "θα υπάρξει σκέψη εκτός πλαισίου", είπε.
"Ίσως αυτή η εξωπραγματική σκέψη να μην παράγει κάτι χρήσιμο.
Ίσως αποδειχθεί ότι τα παλιά σχέδια είναι τα καλύτερα.
Αλλά νομίζω ότι είναι πραγματικά υπέροχο να έχουμε την ποικιλία των επιλογών".
Δεν είναι όμως όλοι τόσο αισιόδοξοι ότι η πρόσφατη εισροή επιχειρηματικών δολαρίων θα οδηγήσει σε πρόοδο.
"Οι επενδυτές έχουν συχνά επενδύσει σε ηλίθια πράγματα που δεν λειτούργησαν", δήλωσε στο CNBC η Naomi Oreskes, καθηγήτρια ιστορίας της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
"Διότι η πραγματικότητα είναι ότι σε μια 75χρονη ιστορία αυτής της τεχνολογίας, δεν ήταν ποτέ κερδοφόρα σε ένα σύστημα βασισμένο στην αγορά".
Αν οι επενδυτές βάζουν χρήματα στην πυρηνική ενέργεια τώρα, αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να βγάλουν χρήματα, και "μπορώ να σκεφτώ ότι πιστεύουν ότι θα βγάλουν χρήματα μόνο επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού", δήλωσε η Oreskes.

Πυρηνικές επενδύσεις με αριθμούς

Από το 2015 έως το 2021, η συνολική ροή συμφωνιών επιχειρηματικών κεφαλαίων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 54% όσον αφορά τις συμφωνίες που έκλεισαν και κατά 294% όσον αφορά την αξία σε δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία έρευνας αγοράς ιδιωτικών κεφαλαίων Pitchbook για το CNBC.
Στο ίδιο διάστημα, η ροή συμφωνιών για επενδύσεις σε κλιματικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 214% από άποψη όγκου και κατά 1.348% από άποψη αξίας σε δολάρια.
Στον πυρηνικό τομέα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν ακόμη ταχύτερα - 325% σε όγκο και 3.642% σε αξία δολαρίων, σύμφωνα με το Pitchbook.
Κάποιο μέρος του γρήγορου ρυθμού αύξησης των επενδύσεων στον πυρηνικό τομέα εξηγείται από το σημείο εκκίνησής του - σχεδόν μηδενικό.
"Είναι ακόμα αρκετά μικρό σε σύγκριση με τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, για παράδειγμα, δήλωσε ο David Schlissel, διευθυντής ανάλυσης σχεδιασμού πόρων στο Institute for Energy Economics and Financial Analysis.
Total venture capital deal activity, according to Pitchbook data, for the last five years.
Ύφεση των επενδύσεων γενικά...

Η αγορά επιχειρηματικών συμμετοχών επιβραδύνθηκε συνολικά το 2022, και οι πυρηνικές επενδύσεις δεν αποτελούν εξαίρεση.
Οι ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, ένα κύμα απολύσεων και οι ψίθυροι για ύφεση έχουν κάνει τους επενδυτές νευρικούς τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές αγορές.
"Στις αρχές του έτους, βλέπαμε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό μοντέλο για τις νεοσύστατες πυρηνικές επιχειρήσεις που αναζητούσαν χρηματοδότηση.
Τώρα, μετά από έναν πόλεμο, και τις δυνάμεις που σχετίζονται με τον πληθωρισμό, η αγορά χρηματοδότησης δεν είναι απλώς αυτή που ήταν νωρίτερα και αυτό αποτελεί πρόκληση για όλους όσοι αναζητούν χρηματοδότηση και υποστήριξη, πυρηνική ή άλλη", δήλωσε στο CNBC ο Brett Rampal, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας που αξιολογεί επενδυτικές ευκαιρίες και συμβουλεύει πυρηνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.
Περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στη βιομηχανία επιχειρηματικών κεφαλαίων το 2021.
Η Rothrock αναμένει να δει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
"Είμαι βέβαιος ότι ορισμένα κεφάλαια που αποσύρονται μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ", δήλωσε ο Rothrock.
Αλλά οι περισσότεροι επενδυτές που βάζουν χρήματα σε μια πυρηνική εταιρεία καταλαβαίνουν ότι δεν θα είναι μια γρήγορη επένδυση, δήλωσε ο Rothrock στο CNBC.
"Οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές στο επίπεδο που μιλάμε για τα πυρηνικά παίζουν το μακροπρόθεσμο παιχνίδι, πρέπει να το κάνουν. 
Αυτά τα έργα θα χρειαστούν χρόνο για να ωριμάσουν και να δημιουργήσουν πραγματικές ταμειακές ροές".
Επίσης, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που υπέγραψε ο πρόεδρος Joe Biden τον Αύγουστο, ο οποίος περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έχει δώσει στους επενδυτές πυρηνικής ενέργειας ένα πολύ σημαντικό θετικό μήνυμα, δήλωσε ο Rampal στο CNBC.
"Οι φορολογικές πιστώσεις για τις επενδύσεις και την παραγωγή του IRA δεν είναι ειδικές πιστώσεις για την πυρηνική ενέργεια, είναι πιστώσεις καθαρής ενέργειας στις οποίες η πυρηνική ενέργεια θεωρείται πλέον μέρος και αυτό στέλνει ένα πραγματικά σημαντικό μήνυμα στους ανθρώπους και τους επενδυτές που θα εξέταζαν αυτόν τον χώρο", δήλωσε ο Rampal.
Εξίσου σημαντικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε τον Ιούλιο να διατηρήσει ορισμένες συγκεκριμένες χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας (και του φυσικού αερίου) στην ταξινόμησή της για τις βιώσιμες πηγές ενέργειας σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον Rampal.
Pitchbook includes companies developing technologies to mitigate or adapt to climate change in this category. Examples include renewable energy generation, long duration energy storage, the electrification of transportation, agricultural innovations, industrial process improvements, and mining technologies.
Η προσέγγιση του VC για την πυρηνική ενέργεια

Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε ως κυβερνητικό έργο αφού οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τις πρώτες ατομικές βόμβες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1951, ένας πυρηνικός αντιδραστήρας παρήγαγε για πρώτη φορά ηλεκτρική ενέργεια στο Idaho, στον Εθνικό Σταθμό Δοκιμών Αντιδραστήρων, ο οποίος θα γινόταν το Εθνικό Εργαστήριο του Idaho.
Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, μεγάλοι όμιλοι κατασκεύασαν μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αλλά τα έργα αυτά συχνά ξεπερνούσαν τον προϋπολογισμό.
"Κατά συνέπεια, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που ανέλαβαν πυρηνικά έργα υπέστησαν υποβαθμίσεις αξιολογήσεων - μερικές φορές πολλές υποβαθμίσεις - κατά τη φάση της κατασκευής", σύμφωνα με έκθεση του 2011 από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.
Επίσης, το ατύχημα στο Three Mile Island το 1979 δημιούργησε φόβους στο κοινό σχετικά με την ασφάλεια και έβαλε φρένο στην κατασκευή.
Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες κορυφώθηκε το 2012 με 104 αντιδραστήρες σε λειτουργία, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ιδιώτες επενδυτές και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν βάλει χρήματα σε νεοσύστατες πυρηνικές επιχειρήσεις, με γνώμονα μια νέα αίσθηση επείγοντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η πυρηνική ενέργεια δεν εκλύει αέρια του θερμοκηπίου.
Υπάρχει επίσης η γοητεία της χρηματοδότησης των αουτσάιντερ εταιρειών με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Το μοντέλο των επιχειρηματικών κεφαλαίων βασίζεται σε μεγάλα στοιχήματα - οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων κατανέμουν τα χρήματά τους σε πολλές εταιρείες.
Οι περισσότερες αναμένεται να αποτύχουν ή ίσως να βγάλουν τα έξοδά τους, αλλά αν μία ή δύο εταιρείες πετύχουν, υπερκαλύπτουν το κόστος όλων αυτών των απωλειών.
Αυτό είναι το επενδυτικό μοντέλο που δημιούργησε τα βασικά στελέχη της Silicon Valley, όπως η Apple, η Google και η Tesla.

Ο "ενθουσιασμός" για τη σύντηξη

Ορισμένοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τη σύντηξη.
Πρόκειται για τον τύπο πυρηνικής ενέργειας που τροφοδοτεί τα αστέρια και δεν παράγει ραδιενεργά απόβλητα μακράς διάρκειας - αλλά μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθεί μια αντίδραση σύντηξης στη Γη και αδύνατο να παραχθεί αρκετή ενέργεια για εμπορική παραγωγή.
"Είναι πολύ καλύτερο από την πυρηνική σχάση", δήλωσε ο επενδυτής Vinod Khosla στο CNBC τον Οκτώβριο.
"Είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα.
Αλλά δεν είναι έτοιμο.
Και πρέπει να το ετοιμάσουμε και να το κατασκευάσουμε".
Ο Khosla δεν είναι ο μόνος.
Η ιδιωτική βιομηχανία σύντηξης έχει δει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Σύντηξης, και περισσότερα από τα μισά από αυτά έχουν γίνει από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Άλλοι είναι ενθουσιασμένοι με τις νέες εξελίξεις στην πυρηνική σχάση, τον πιο παραδοσιακό τύπο πυρηνικής ενέργειας που βασίζεται στη διάσπαση των ατομικών πυρήνων, όπως ο ιδρυτής της DCVC, Zachary Bogue, ο οποίος επένδυσε στην εταιρεία μικροπυρηνικών αντιδραστήρων Oklo.
"Η προηγμένη πυρηνική σχάση είναι η πεμπτουσία του προβλήματος των επιχειρηματικών κεφαλαίων βαθιάς τεχνολογίας", δήλωσε ο Bogue στο CNBC τον Σεπτέμβριο.
Υπάρχει τεχνικός και ρυθμιστικός κίνδυνος, αλλά αν αυτά τα προβλήματα επιλυθούν, "υπάρχουν απλώς μαζικές αποδόσεις... όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν μια τέλεια συνταγή για επιχειρηματικό κεφάλαιο".
Αν και αυτά τα στοιχήματα φαίνονται ακριβά και επικίνδυνα σε σύγκριση με την πρόσφατη εστίαση του επιχειρηματικού κεφαλαίου στο λογισμικό και την καταναλωτική τεχνολογία, θα εξακολουθήσουν να φέρνουν μια ταχύτερη και πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πυρηνική βιομηχανία παλαιάς γραμμής.

Τι γίνεται με τους μικροαντιδραστήρες

"Αυτά θα είναι πολύ ακριβά στην αρχή.
Αλλά ο στόχος είναι να βρεθεί κάτι που θα είναι ένα προϊόν πολύ πιο ευέλικτο, που θα μπορεί να μπαίνει στο δίκτυο σε πολύ περισσότερα διαφορετικά μέρη και να εξυπηρετεί διαφορετικές λειτουργίες, αλλά και να βγαίνει εκτός δικτύου", εξήγησε ο Parsons του MIT.
Παρομοίως, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις σύντηξης λένε ότι θα παράγουν ενέργεια πολύ πιο γρήγορα από κυβερνητικά ερευνητικά έργα όπως ο ITER, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από το 2007.
Αυτή η γρήγορη προσέγγιση των επενδύσεων ωθεί τον πειραματισμό.
Οι νέες γενιές πυρηνικών αντιδραστήρων θα έχουν διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικά ψυκτικά μέσα και διαφορετικά καύσιμα, εξήγησε ο Matt Crozat, ανώτερος διευθυντής ανάπτυξης πολιτικής στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Ενέργειας.
Ορισμένοι αντιδραστήρες σχεδιάζονται για εταιρείες ή κοινότητες σε απομονωμένες περιοχές, για παράδειγμα.
Άλλοι κατασκευάζονται για να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες για βιομηχανικές διεργασίες, δήλωσε ο Crozat στο CNBC.
"Πραγματικά διευρύνεται το φάσμα του τι μπορεί να σημαίνει η πυρηνική ενέργεια", δήλωσε ο Crozat.
Πολλές δεν θα πετύχουν, αλλά ο χρόνος και η αγορά θα καταλάβουν τι χρειάζεται και τι είναι δυνατό, δήλωσε ο Crozat.
Επειδή οι επενδυτές κινδύνου διψούν για αποδόσεις, αυτό ωθεί επίσης τις νεοσύστατες πυρηνικές επιχειρήσεις να κυνηγήσουν προσωρινές ροές εσόδων, καθώς θέτουν σε λειτουργία την τεχνολογία μεγάλου στοιχήματος.
Για παράδειγμα, η εταιρεία πυρηνικής καινοτομίας TerraPower του Bill Gates εργάζεται σε μια επίδειξη του προηγμένου αντιδραστήρα της στο Γουαϊόμινγκ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, αλλά εν τω μεταξύ χρησιμοποιεί την ικανότητά της για την παραγωγή ισοτόπων που χρησιμοποιούνται επίσης στην ιατρική έρευνα και τις θεραπείες.

Μια μακρά ιστορία αθετημένων υποσχέσεων

Αλλά οι επικριτές λένε ότι οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων αγνοούν την ταραγμένη ιστορία της πυρηνικής ενέργειας ως επιχείρησης.
"Οι επενδυτές έχουν ξεχάσει ή αγνοούν τα διδάγματα από τις προηγούμενες γενιές πυρηνικών εργοστασίων, η κατασκευή των οποίων κόστισε 2 έως 3 φορές περισσότερο και διήρκεσε χρόνια περισσότερο από ό,τι υποσχέθηκαν οι προμηθευτές", δήλωσε ο Schlissel στο CNBC.
Για παράδειγμα, ένα έργο για την τοποθέτηση δύο νέων αντιδραστήρων στο εργοστάσιο Vogtle στη Τζόρτζια είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα κόστιζε 14 δισεκατομμύρια δολάρια και τελικά κόστισε πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε έξι χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο για να ολοκληρωθεί, είπε.
Η Oreskes του Χάρβαρντ λέει ότι η πυρηνική βιομηχανία είναι μια "τεχνολογία με μακρά ιστορία αθετημένων υποσχέσεων" και είναι επιφυλακτική για το ξαφνικό ενδιαφέρον των επενδυτών.
"Αν ήσουν η κόρη μου και είχες έναν φίλο που σου έδινε επανειλημμένα υποσχέσεις επί μήνες, χρόνια, δεκαετίες, τις οποίες αθετούσε συνεχώς, θα έλεγα: "Θέλεις πραγματικά να είσαι με αυτόν τον τύπο;"".
Δεν είναι κατηγορηματικά κατά της πυρηνικής ενέργειας και υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων που ήδη υπάρχουν.
Αλλά είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική απέναντι στη σύντηξη, για την οποία υπόσχονται εδώ και δεκαετίες ότι είναι "προ των πυλών", και λέει ότι αυτός ο νέος γύρος επενδύσεων στη σύντηξη "δεν περνάει το τεστ".
Σε τελική ανάλυση, η νέα γενιά πυρηνικών νέων επιχειρήσεων πρέπει να βρει τρόπο να παράγει πυρηνική ενέργεια με ανταγωνιστικό κόστος, αλλιώς τίποτα άλλο δεν έχει σημασία, λέει η Rothrock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης