Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρό μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ – ΕΕ: Σταματήστε να παρεμβαίνετε στις εσωτερικές μας υποθέσεις

Αυστηρό μήνυμα Κίνας σε ΗΠΑ – ΕΕ: Σταματήστε να παρεμβαίνετε στις εσωτερικές μας υποθέσεις
Η Κίνα και η Ευρώπη πρέπει να σέβονται η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης και να απέχουν από την ανάμειξη της μίας στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος
Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Πέμπτη (1/12/2022) στο Πεκίνο.
Η Κίνα και η Ευρώπη πρέπει να σέβονται η μία τα βασικά συμφέροντα της άλλης και να απέχουν από την ανάμειξη της μίας στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος εν μέσω παρεμβάσεων τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ για τις διαδηλώσεις κατά του lockdown και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όχι στις εσωτερικές υποθέσεις

«Η Κίνα και η Ευρώπη διαφέρουν ως προς την ιστορία, τον πολιτισμό, το επίπεδο ανάπτυξης και την ιδεολογία.
Είναι φυσικό οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα.
Θα πρέπει να διατηρήσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό με εποικοδομητικό τρόπο», δήλωσε ο Xi Jinping όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τις κύριες ανησυχίες και τα βασικά συμφέροντα του άλλου, ιδιαίτερα την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα, και να αποφεύγουμε να παρεμβαίνουμε ο ένας στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, προκειμένου να διαφυλάξουμε από κοινού το πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων Κίνας-ΕΕ», επισήμανε ο Κινέζος ηγέτης.
Ο Michel έφτασε στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη την 1η Δεκεμβρίου και συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία.

Παρεμβάσεις

Ο Xi είπε στον Michel ελπίζει ότι «οι θεσμοί και τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εμπεδώσουν μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.
«Η Κίνα θα παραμείνει ανοικτή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και ελπίζει πως η ΕΕ θα μπορέσει να εξαλείψει τις παρεμβάσεις ώστε να παράσχει ένα δίκαιο και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος.
Ούτε ο Xi ούτε η CCTV διευκρίνισαν τι εννοούσε μιλώντας για παρεμβάσεις.
Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως Πεκίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να ενισχύσουν το συντονισμό της πολιτικής και τα συμπληρωματικά πλεονεκτήματα, να δημιουργήσουν από κοινού νέες μηχανές ανάπτυξης και να εγγυηθούν την ασφάλεια και την αξιοπιστία των αλυσίδων βιομηχανικών προμηθειών.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη Michel έγινε στη σκιά ανησυχιών Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης