Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη - ΗΠΑ: Ο covid προκαλεί διαταραχές στην προσωπικότητα - Κίνδυνος για εγκεφαλικές βλάβες και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις

Μελέτη - ΗΠΑ: Ο covid προκαλεί διαταραχές στην προσωπικότητα - Κίνδυνος για εγκεφαλικές βλάβες και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις
Το πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτές οι αλλαγές ισοδυναμούσαν με περίπου μια δεκαετία κανονιστικής αλλαγής της προσωπικότητας, εάν συνέβαιναν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χωρίς κάποια πανδημία
Σχετικά Άρθρα

Μελέτη PLOS ONE πραγματοποίησε διαχρονικές αξιολογήσεις των αλλαγών της προσωπικότητας σε 7.109 Αμερικανούς, ηλικίας 18 έως 109 ετών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 .
Όπως αναφέρεται, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι έγιναν λιγότερο εξωστρεφείς, ανοιχτοί, ευγενικοί ή ευσυνείδητοι.
Το πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτές οι αλλαγές ισοδυναμούσαν με περίπου μια δεκαετία κανονιστικής αλλαγής της προσωπικότητας, εάν συνέβαιναν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου χωρίς κάποια πανδημία.
Εντυπωσιακά, οι νεότεροι ενήλικες εμφάνισαν διαταραγμένη ωριμότητα λόγω σημαντικής αύξησης του νευρωτισμού και σημαντικής μείωσης της ευχαρίστησης και της ευσυνειδησίας.

Λόγοι για τους μειωμένους βαθμούς προσωπικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η έρευνα δεν παρείχε δεδομένα για τη μόλυνση από τον COVID και τον εμβολιασμό.
Θα θέλαμε να συζητήσουμε πιθανούς παράγοντες που συμβάλλουν και προκαλούν αυτές τις αλλαγές στην προσωπικότητα.
Πρώτον, εάν οι άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον COVID-19, ο ίδιος ο ιός SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου κάποιου.
Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2 παρουσίασαν γνωστικά ελλείμματα ισοδύναμα με περίπου 20 χρόνια γήρανσης.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη. Οι άνθρωποι αντιμετώπισαν υψηλότερους κινδύνους απώλειας μνήμης ή αδυναμίας να σκεφτούν συνεκτικά για διάστημα έως και δύο ετών.2-10.jpg

Μάλιστα, η μακροχρόνιο Covid μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων που αλλάζουν τον εγκέφαλο και την προσωπικότητα. Αυτές περιλαμβάνουν τραυματική εγκεφαλική βλάβη και νευροεκφυλιστικές καταστάσεις όπως η νόσος Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν, ερμηνεύουν και κατανοούν τον κόσμο. μπορεί να κάνει τα συναισθήματα ασταθή.
Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες COVID-19 πυροδοτούν μια ανεξέλεγκτη ανοσοαπόκριση που μπορεί να καταστρέψει μόνιμα τα εγκεφαλικά κύτταρα.
Το περιοδικό National Geographic ανέφερε ένα κρούσμα στις αρχές του 2020. Η Lorna Breen, μια 49χρονη γιατρός στα επείγοντα της Νέας Υόρκης και πρώην διευθύντρια του New York-Presbyterian Allen Hospital στο Μανχάταν, θεωρήθηκε λαμπρή επιστήμων και ενεργητική χωρίς ιστορικό ψυχικής ασθένεια. Αφού μολύνθηκε από τον ιό, η Breen απέκτησε σύγχυση. Έπρεπε να νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό τμήμα. Λίγο μετά την έξοδο, η Breen αυτοκτόνησε.2-10_1.jpg
Δεύτερον, το μακροχρόνιο συναισθηματικό στρες μπορεί να αλλάξει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη και χωρίς τον ιό, το επίμονο στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική υγεία.
Παρόμοια με τους ιούς που προκαλούν αλλαγές στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, το σώμα αντιδρά στα συναισθήματα τόσο έντονα όσο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν στα αντιγόνα.
Τα αόρατα, επίμονα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν επίμονη, χρόνια φλεγμονή, έτσι ώστε να επηρεάσουν την προσωπικότητα των ανθρώπων.
Ο Robert Ader , καθηγητής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και ιδρυτής της ψυχονευροανοσολογίας, πρότεινε μια θεωρία ότι το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις ασθένειες.
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται πολύ στα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις μας. Αυτοί οι παράγοντες υπαγορεύουν αν θα αρρωστήσουμε ή όχι. Αυτή είναι η άμεση εκδήλωση της σύνδεσης νου-σώματος.
Η σύνδεση γίνεται μέσω πολλαπλών «νομισμάτων», όπως νευροδιαβιβαστές, ορμόνες και κυτοκίνες που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. ιντερλευκίνες, Παράγοντας Νέκρωσης Όγκων).
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1996 στο Psychosomatic Medicine διεξήγαγε ένα κλασικό ψυχολογικό τεστ. Μια ομάδα 79 υγιών ατόμων κλήθηκε να μιλήσει δημόσια μπροστά σε κοινό για να δημιουργήσει ένα είδος κοινωνικού φόβου. Μια άλλη ομάδα 30 υγιών ατόμων κλήθηκε να μιλήσει ιδιωτικά.
Οι μισοί από τους ανθρώπους που εξετάστηκαν ήταν άνδρες και οι μισοί ήταν γυναίκες.

3-8.jpg
Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 20 έως 23. Ήταν πρωτοετείς φοιτητές και ειδικεύονταν στην ψυχολογία. Μετά τη δημόσια ομιλία έγιναν δύο τεστ. Το ένα τεστ είχε στάδιο ανάρρωσης και το άλλο δεν είχε στάδιο ανάρρωσης.
Το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο κοινωνικός φόβος που προκαλείται από τη δημόσια ομιλία προκάλεσε υπέρταση και αυξημένο καρδιακό παλμό.
Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, είναι επίσης αυξημένα κατά τη διάρκεια του στρες. Όταν η κορτιζόλη είναι αυξημένη, η ανοσία επηρεάζεται ανάλογα.
Κατά τη διάρκεια του χρόνου από τις 9 το πρωί έως το μεσημέρι, όταν έγινε το πείραμα, κανονικά θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερή πτώση στο επίπεδο της ορμόνης του στρες. Και πράγματι, για την ομάδα ελέγχου, μειώθηκε κατά 25 τοις εκατό. Αλλά στην πειραματική ομάδα, δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατά πέντε τοις εκατό.
Η ένταση που προκαλείται από το βραχυπρόθεσμο στρες επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό μέσω των συμπαθητικών-επινεφριδίων και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω των ορμονών του στρες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει ή ακόμα και να αλλάξει τη λειτουργική κατάσταση των ανοσοκυττάρων του εγκεφάλου, τον τρόπο που ανταποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα και, κατά συνέπεια, να επηρεάσει τις αλλαγές της προσωπικότητας.
4-6.jpg

Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι το επαναλαμβανόμενο άγχος κοινωνικής ήττας προκάλεσε την αύξηση των προφλεγμονωδών κυτοκινών σε ενήλικες αρσενικούς αρουραίους.
Παρόλο που οι ίδιες οι κυτοκίνες είναι πολύ μεγάλες για να εισέλθουν στον εγκέφαλο, το σήμα από τις κυτοκίνες μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλο και να επηρεάσει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας έτσι τη χρόνια φλεγμονή του νευρικού συστήματος και καταλήγοντας σε έναν φαύλο κύκλο .
Όταν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε κατάσταση επίμονης φλεγμονής, μπορεί να αλλάξει την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου και τελικά να οδηγήσει σε αλλαγές προσωπικότητας.
Ο συγκλονιστικός αντίκτυπος της αλλαγής της προσωπικότητας για περισσότερα από 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 είναι αρκετός για να σκεφτούμε τα τρέχοντα μέτρα που έχουμε λάβει για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης