Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ο ένας παρακολουθεί τον άλλον - Γεμάτες κατασκόπους οι Βρυξέλλες

Politico: Τι συμβαίνει στην Ευρώπη και ο ένας παρακολουθεί τον άλλον - Γεμάτες κατασκόπους οι Βρυξέλλες
Το ότι οι τοίχοι έχουν αυτιά είναι εδώ και καιρό γεγονός στη ζωή των Βρυξελλών, αναφέρει το Politico
Οι Βρυξέλλες, όπως σχεδόν όλοι γνωρίζουν, είναι γεμάτες κατασκόπους.
Βρίσκονται σε εκδηλώσεις δικτύωσης των δεξαμενών σκέψης (Think tanks).
Σηκώνουν το χέρι τους στην αίθουσα Τύπου στις ενημερώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κρυφακούουν - αν πιστέψουμε μια προειδοποίηση του 2019 προς το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης - στα μπαρ και τα εστιατόρια κοντά στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το ότι οι τοίχοι έχουν αυτιά είναι εδώ και καιρό γεγονός στη ζωή των Βρυξελλών, αναφέρει το Politico.
Όμως η καταπολέμηση της κατασκοπείας βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους κατασκόπους της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους μπροστά στη ρωσική εχθρότητα, την κινεζική κατασκοπεία και την επιστροφή της γεωπολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων.
Το πρόβλημα, για όσους είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι πόσα ακριβώς μπορούν να γίνουν γι' αυτό.
Και η απάντηση, προς το παρόν, φαίνεται να είναι: όχι αρκετά, αναφέρει το Politico.

Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι

Κατ' αρχάς, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσοι κατάσκοποι δρουν στην πρωτεύουσα της ΕΕ.
Όταν οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας πιέζονται να δώσουν έναν αριθμό, αστειεύονται ότι, αν κάποιος μπορεί να το μάθει, ευχαρίστως να τους το πουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία απαιτούν από τους ανθρώπους που εργάζονται για ξένα συμφέροντα να εγγραφούν, παρέχοντας τουλάχιστον μια γεύση των προσπαθειών επηρεασμού της πολιτικής διαδικασίας.
Το Βέλγιο δεν το κάνει.
Στη συνέχεια, υπάρχει ο αριθμός των στόχων - και η δυνατότητα για ιστορίες κάλυψης - που παρέχουν οι διεθνείς τοποθετήσεις της πόλης.
Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν όχι μόνο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και περίπου 100 άλλους διεθνείς οργανισμούς και 300 ξένες διπλωματικές αποστολές.
Μαζί, αυτές απασχολούν περίπου 26.000 εγγεγραμμένους διπλωμάτες, σύμφωνα με το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών - ο καθένας από αυτούς είναι ένας πιθανός κατάσκοπος.

Οι καλύψεις

Για έναν κατάσκοπο, ένα διπλωματικό διαβατήριο είναι η απόλυτη κάλυψη.
Η επαφή με κορυφαίους αξιωματούχους και η αποκάλυψη πληροφοριών δεν είναι μόνο μέρος της επαγγελματικής περιγραφής, αλλά οι διπλωμάτες προστατεύονται επίσης από τη δίωξη βάσει της Σύμβασης της Βιέννης. 
Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας εκτιμούν ότι, σε ορισμένες πρεσβείες, μεταξύ 10% και 20% των διπλωματών είναι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών.
Οι θέσεις εργασίας σε ακαδημαϊκές σχολές ή δεξαμενές σκέψης - μέρη όπου οι άνθρωποι πληρώνονται για να αποκτούν και να αναλύουν πληροφορίες - αποτελούν επίσης ελκυστικές καλύψεις.
Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών έκλεισε το Ινστιτούτο Κομφούκιος, ένα πρόγραμμα κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού, το 2019, αφού ο διευθυντής του Ινστιτούτου κατηγορήθηκε ότι κατασκοπεύει για λογαριασμό του Πεκίνου.
Το Βέλγιο απέλασε επίσης έναν Κινέζο διδακτορικό φοιτητή το 2021, επειδή το ακαδημαϊκό του έργο αποτελούσε κάλυψη για την εργασία του στις μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
Η δημοσιογραφία είναι μια άλλη καλή κάλυψη - παρέχοντας πρόσβαση σε μια σειρά εκδηλώσεων και ευκαιριών για τον Τύπο, καθώς και μια καλή δικαιολογία για να είσαι περίεργος και να κάνεις παρέα με σημαντικούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας, ένας στους πέντε Κινέζους δημοσιογράφους που εργάζονται στις Βρυξέλλες θεωρείται ύποπτος για την ιδιότητα του αξιωματικού των μυστικών υπηρεσιών.
Πράγματι, είναι τόσοι πολλοί Κινέζοι κατάσκοποι ύποπτοι ότι δρουν στις Βρυξέλλες που κάποιοι το αντιμετωπίζουν ως ένα είδος αστείου.
"Είναι λίγο σαν ένα γκέι-ραντάρ", αστειεύτηκε ένας πρώην διπλωμάτης της ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη εφαρμογών για τον εντοπισμό κινέζων κατασκόπων.
"Δύσκολο να το εξηγήσεις, αλλά μόλις το μάθεις, γίνεται πιο εύκολο".

Κατασκοπεία à la belge

Ως επί το πλείστον, η σύλληψη των κατασκόπων που λυμαίνονται τη διεθνή κοινότητα των Βρυξελλών εναπόκειται στη βελγική κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΝΑΤΟ έχουν το καθένα το δικό του γραφείο ασφαλείας, το οποίο εργάζεται για να εμποδίσει τους κατασκόπους να διεισδύσουν στα κτίριά τους και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα έγγραφα.
Αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη υπηρεσία πληροφοριών της ΕΕ, ούτε καν ένας οργανισμός-ομπρέλα για τον συντονισμό των 27 εθνικών υπηρεσιών κατασκοπείας του μπλοκ - σε αντίθεση, ας πούμε, με τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις, όπου η Europol παίζει συντονιστικό ρόλο.
Ορισμένοι έχουν ζητήσει να δημιουργήσει η Ευρώπη τη δική της απάντηση στη CIA, ένα ενιαίο όργανο που θα συντονίζει τις κατασκοπευτικές προσπάθειες του μπλοκ, αλλά αυτό παραμένει στην καλύτερη περίπτωση μια μακρινή πιθανότητα.
"Ξέρω ότι είναι ευαίσθητο για ορισμένα κράτη μέλη, αλλά θα ήταν λογικό να υπάρχει μια υπηρεσία πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων της Ευρώπης", δήλωσε ο Samuel Cogolati, ένας Βέλγος βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, ο οποίος έχει μιλήσει έντονα για τους κινδύνους της κινεζικής επιρροής στο Βέλγιο.
"Ο κίνδυνος κατασκοπείας είναι υπαρκτός και δεν μπορεί να αγνοηθεί", πρόσθεσε.
Ο συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ είναι απίθανο να συμβεί σύντομα, δήλωσε Βέλγος αξιωματούχος που έρχεται συχνά σε επαφή με τις υπηρεσίες πληροφοριών.
"Είναι απλώς πολύ ευαίσθητο", δήλωσε ο αξιωματούχος, με τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διστάζουν να μοιραστούν πληροφορίες.
Αντ' αυτού, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης πέφτει στη βελγική Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και στους στρατιωτικούς συναδέλφους της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας - οι οποίοι συνεργάζονται με 120 υπηρεσίες από 80 χώρες στο κατασκοπευτικό τους κυνήγι.

Το Βέλγιο έχει μακρά ιστορία στο κυνήγι κατασκόπων

Τη δεκαετία του 1960, ο πρόεδρος Charles de Gaulle απέσυρε τη Γαλλία από τη δομή στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ, αναγκάζοντας τη διατλαντική αμυντική συμμαχία να μεταφέρει την έδρα της στις Βρυξέλλες.
Φοβούμενες τη σοβιετική επιρροή, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν ότι το Βέλγιο έπρεπε να ενισχύσει τις προσπάθειες αντικατασκοπείας του.
Η βελγική κρατική ασφάλεια εξαπλασίασε το ανθρώπινο δυναμικό της, με το βελγικό υπουργικό συμβούλιο να δηλώνει τότε ότι ήθελε να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να γίνουν "ένα σημαντικό κέντρο κατασκοπείας".
Ακόμα κι έτσι, οι Βρυξέλλες εξακολουθούσαν να θεωρούνται παιδική χαρά για τους κατασκόπους - ειδικά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν η αντικατασκοπεία έγινε λιγότερο σημαντική προτεραιότητα.
Αυτό άφησε το Βέλγιο απροετοίμαστο όταν βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας το 2003, αφού ανακαλύφθηκαν συσκευές υποκλοπών στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το 2016, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας ήταν μόνο η μισή από τις αντίστοιχες των ομολόγων της στην ΕΕ, σύμφωνα με μια απόρρητη συγκριτική αξιολόγηση της βελγικής κυβέρνησης, την οποία είδε το POLITICO.
Έκτοτε, οι εκκλήσεις για επιπλέον επενδύσεις έχουν αυξηθεί: από την ίδια την κρατική υπηρεσία ασφαλείας, τις βελγικές δικαστικές αρχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρκετούς Βέλγους πολιτικούς.
Και έχουν βρεθεί νέα χρήματα για τις προσπάθειες καταπολέμησης της κατασκοπείας.

Αναβαθμίζοντας το παιχνίδι

Επί δεκαετίες, οι ηγέτες της ΕΕ - και οι Βέλγοι πολιτικοί συγκεκριμένα - απέρριπταν την ιδέα ότι κακόβουλοι παράγοντες σε μέρη όπως το Πεκίνο, η Μόσχα ή η Τεχεράνη θα ενδιαφέρονταν πραγματικά για τα τεχνικά έγγραφα που κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους των γκρίζων κτιρίων στην ευρωπαϊκή συνοικία.
Αλλά τα πρόσφατα γεγονότα έχουν προειδοποιήσει τουλάχιστον ορισμένους από αυτούς για τους κινδύνους.
"Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν ποτέ πραγματικά ισχυροί στην αντικατασκοπεία", δήλωσε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
"Ήταν πολύ εξαρτημένοι από τις ΗΠΑ.
Υπάρχει μια ορισμένη αλλαγή νοοτροπίας τώρα".
"Είναι ένας πολύ επικίνδυνος κόσμος εκεί έξω", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, κοιτάζοντας πάνω από τον ώμο του σε ένα δημοφιλές καφέ μπαρ των Βρυξελλών.
"Απλώς δεν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο προσεκτικοί θα έπρεπε να είστε".
Η επιθετικότητα της Ρωσίας από το 2014 έχει αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους και οι δαπάνες έχουν αυξηθεί ως απάντηση.
Μετά από μια περίοδο κατά την οποία η υπηρεσία έδωσε προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας -μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες το 2015 και το 2016- η εστίαση έχει επανέλθει στην αντικατασκοπεία, δήλωσαν οι Βέλγοι αξιωματούχοι ασφαλείας.
"Το Βέλγιο έχει εντείνει το παιχνίδι του και έχει γίνει πιο προληπτικό", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Η βελγική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι στοχεύει να καταστήσει τις Βρυξέλλες ένα "εχθρικό περιβάλλον λειτουργίας" για τους ξένους κατασκόπους, σύμφωνα με την πρόσφατη στρατηγική εθνικής ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης