Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σηκώνει το δάχτυλο σε Fed και ΕΚΤ το ΔΝΤ - Μην σταματήσετε τις αυξήσεις επιτοκίων, ακόμη και με ύφεση

tags :
Σηκώνει το δάχτυλο σε Fed και ΕΚΤ το ΔΝΤ - Μην σταματήσετε τις αυξήσεις επιτοκίων, ακόμη και με ύφεση
Οι συνθήκες της αγοράς μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς, καθώς η συγχρονισμένη δημοσιονομική και νομισματική συρρίκνωση και η χαμηλή ανάπτυξη τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα σε όλο τον κόσμο
Να μην επιβραδύνουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς θα πρέπει να τιθασεύσουν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, σύστησε στις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Kristalina Georgieva.
Μιλώντας σε συνέντευξή της στο Associated Press την Τρίτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ρωτήθηκε για τις σκέψεις της σχετικά με την παύση της αύξησης των επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών ότι η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου αποδυναμώνει άλλα νομίσματα σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε φτωχότερες χώρες, και συμβάλλει σε μια κρίση κόστους ζωής στις χώρες αυτές.
Η Georgieva δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα "δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμείνει σε αυτή την πορεία" έως ότου το κόστος ζωής μειωθεί σημαντικά.
"Το οφείλουν στην οικονομία των ΗΠΑ, το οφείλουν στην παγκόσμια οικονομία, διότι αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν ο πληθωρισμός δεν τεθεί υπό έλεγχο, μπορεί να έχει επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις για τον υπόλοιπο κόσμο", δήλωσε η Georgieva.
Το δολάριο έχει αυξηθεί κατά 18% φέτος και έφτασε σε νέο νέο υψηλό δύο δεκαετιών τον Σεπτέμβριο, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης.

Στα πρόθυρα της κρίσης

Τον Οκτώβριο, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP) προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας σημαντικής κρίσης εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής και νομισματικής πολιτικής των ανεπτυγμένων χωρών, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Οι πλούσιες χώρες διαθέτουν τους πόρους για να τερματίσουν την κρίση χρέους, η οποία επιδεινώθηκε ραγδαία εν μέρει ως συνέπεια των δικών τους εσωτερικών πολιτικών", ανέφερε το UNDP.
"Αυτές οι πολιτικές έχουν στείλει τα επιτόκια στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στα ύψη και τους επενδυτές σε φυγή", ανέφερε το UNDP.
"Οι συνθήκες της αγοράς μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς, καθώς η συγχρονισμένη δημοσιονομική και νομισματική συρρίκνωση και η χαμηλή ανάπτυξη τροφοδοτούν τη μεταβλητότητα σε όλο τον κόσμο: 19 αναπτυσσόμενες οικονομίες πληρώνουν πλέον πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου για να δανειστούν χρήματα στις κεφαλαιαγορές, αποκλείοντάς τες ουσιαστικά από την αγορά.
Οι κάτοχοι πολλών ομολόγων των αναπτυσσόμενων οικονομιών τα βλέπουν να διαπραγματεύονται με βαθιές εκπτώσεις μεταξύ 40 και 60 λεπτών του δολαρίου", αναφέρει το UNDP.
"Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να περιμένει μέχρι να πέσουν τα επιτόκια ή να ξεκινήσει μια παγκόσμια ύφεση για να αναλάβει δράση: Ο χρόνος για να αποτραπεί μια παρατεταμένη αναπτυξιακή κρίση είναι τώρα", ανέφερε.

Είναι πολύ νωρίς για ένα βήμα πίσω

Επίσης, τον Οκτώβριο, τα Ηνωμένα Έθνη, στην έκθεσή τους για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), προειδοποίησαν για μια διαφαινόμενη παγκόσμια ύφεση που οφείλεται στις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η UNCTAD προειδοποίησε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα βρεθούν πιο κοντά στη χρεοκοπία, εκτός εάν οι κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών αλλάξουν την πορεία δράσης τους.
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της εγχώριας νομισματικής πολιτικής στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ απέρριψε το ενδεχόμενο χαλάρωσης της αυστηρής νομισματικής της πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός ανήλθε στο 7,7% τον Οκτώβριο, πολύ πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.
Ο Jim Bullard, πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, σε συνέντευξή του στο MarketWatch στις 28 Νοεμβρίου 2022 δήλωσε ότι πιστεύει ότι η FOMC [Federal Open Market Committee] θα πρέπει πιθανότατα να είναι πιο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων της στο μέλλον, αυξάνοντας τα τουλάχιστον στο 5% σε μια προσπάθεια να κάμψει τον πληθωρισμό.
Η επιτροπή έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκ νέου στις 13-14 Δεκεμβρίου για την τελευταία συνεδρίασή της για το 2022.
Η Georgieva όμως σημείωσε την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι "τα δεδομένα σε αυτό το σημείο λένε: είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε ένα βήμα πίσω".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης