Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρέμουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας οι ΗΠΑ - Η έκθεση από το Πεντάγωνο πανικοβάλει - Τι είναι η «πυρηνική τριάδα»

Τρέμουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας οι ΗΠΑ - Η έκθεση από το Πεντάγωνο πανικοβάλει - Τι είναι η «πυρηνική τριάδα»
Ο κόκκινος δράκος διαθέτει μια πυρηνική αποτρεπτική δύναμη που ονομάζεται «πυρηνική τριάδα», που σημαίνει ότι η χώρα κατέχει τα μέσα για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων από ξηρά, θάλασσα και αέρα
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα έγινε η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο από το 1964 και πραγματοποίησε 45 πυρηνικές δοκιμές έως ότου υπέγραψε τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών το 1996.
Το κινεζικό πυρηνικό δόγμα απαγορεύει τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας, καθώς και εναντίον μη πυρηνικών κρατών, σύμφωνα με τον ιστότοπο Nuclear Threat Initiative, NTI.
Ο κόκκινος δράκος διαθέτει μια πυρηνική αποτρεπτική δύναμη που ονομάζεται «πυρηνική τριάδα», που σημαίνει ότι η χώρα κατέχει τα μέσα για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων από ξηρά, θάλασσα και αέρα.
Η Κίνα εργάζεται για να αυξήσει το μέγεθος του πυρηνικού της οπλοστασίου ταυτόχρονα με την ανάπτυξη των στρατηγικών πυραυλικών της δυνάμεων και του στόλου πυρηνικών υποβρυχίων, έως ότου το πυρηνικό της οπλοστάσιο καταταχθεί τρίτη στον κόσμο μετά τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Ο ιστότοπος Nuclear Threat Initiative, NTI, ανέφερε ότι η Κίνα διαθέτει περίπου 110 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ ανέπτυξε περίπου 250 νέα σιλό πυραύλων το 2021.
Ο κινεζικός στρατός διαθέτει στρατηγικά βομβαρδιστικά σχεδιασμένα για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων από τον αέρα, και έχει επίσης αναπτύξει πυρηνικά υποβρύχια για πυρηνική αποτροπή, όπως το υποβρύχιο Type-094.

Οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας - Αναμένεται να τριπλασιαστεί

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας 
προειδοποίησε χθες 30/11 ότι η συσσώρευση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή πηγή αστάθειας.
Μάλιστα ο Rider ανέφερε ότι το μέγεθος αυτού του οπλοστασίου θα αυξηθεί κατά 3 φορές μέχρι το έτος 2035, για να φτάσει τις 1.500 πυρηνικές κεφαλές.
Η έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε ότι το κινεζικό απόθεμα πυρηνικών κεφαλών ξεπέρασε τις 400, υποδεικνύοντας ότι το Πεκίνο συνεχίζει να ενισχύει και τις δυνατότητες της αεροπορίας του.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Πεκίνο τη μεγαλύτερη στρατιωτική του πρόκληση. Η ετήσια έκθεση για τον κινεζικό στρατό δείχνει πρόοδο για τις κινεζικές δυνάμεις, σε πυρηνικό και συμβατικό επίπεδο.
«Η αύξηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων αυξάνει το άγχος και αποσταθεροποιεί περαιτέρω την περιοχή», είπε ο Υπουργός, προειδοποιώντας για την εν λόγω συσσώρευση του πυρηνικού οπλοστασίου του «κόκκινου δράκου».
Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η Κίνα δοκίμασε 135 πυραύλους αυτού του τύπου το 2021, κάτι που «υπερβαίνει ό,τι έχει εκτοξευθεί στον υπόλοιπο κόσμο» και ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία σημειώνει μεγάλη πρόοδο και «προσεγγίζει γρήγορα τη διαφορά με τη Δυτική Πολεμική Αεροπορία».

Η έκθεση των ΗΠΑ

Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος είχε επισημάνει, πριν από την έκδοση της έκθεσης, ότι η κινεζική Πολεμική Αεροπορία επιδίωκε «να επιτύχει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα», ειδικά σε εξοπλισμό, πιλότους και άλλο προσωπικό, σύμφωνα με το «AFP».
Η έκθεση του Πενταγώνου έκρινε ότι οι πρακτικές της Κίνας «στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού γίνονται όλο και πιο καταναγκαστικές και επιθετικές», η οποία είναι μια έκφραση που υιοθετήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση για να υποδηλώσει την αλλαγή των συμμαχιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs, ορισμένοι Αμερικανοί και σύμμαχοι φοβούνται ότι η Κίνα θα καταργήσει την πολιτική με την οποία δεσμεύεται να μην χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα πρώτα σε οποιαδήποτε σύγκρουση.
Αυτές οι ανησυχίες εντάθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο πρώην ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης Sha Zukang κάλεσε την Κίνα να εγκαταλείψει τη δέσμευση.

85782f3319bc26fd80914633e89a5599_XL.jpg


Διαψεύδει η Κίνα

Η Κίνα πάντως αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για το πυρηνικό της οπλοστάσιο και καλεί την Ουάσιγκτον να μην βασίζεται σε δορυφορικές εικόνες για να εκτιμήσει τη δύναμη της Κίνας, απαιτώντας από την Ουάσιγκτον να μειώσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης