Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Οι τράπεζες της ευρωζώνης υποτιμούν την πιθανότητα ύφεσης - Τα NPLs στα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται ήδη

Enria (SSM): Οι τράπεζες της ευρωζώνης υποτιμούν την πιθανότητα ύφεσης - Τα NPLs στα καταναλωτικά δάνεια αυξάνονται ήδη

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ευρωζώνη θα πέσει σε ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες της ευρωζώνης ότι υποτιμούν τον κίνδυνο της ύφεσης απευθύνει ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής της ΕΚΤ (SSM), Andrea Enria.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη λάβει υπόψη τους την πραγματικότητα της οικονομικής ύφεσης, επομένως οι εποπτικές αρχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου θα πρέπει να τις αναγκάσουν να είναι πιο συντηρητικές στη διαχείριση των κεφαλαίων τους
Σύμφωνα με το Reuters, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ευρωζώνη θα πέσει σε ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος πλήττει τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών. Την εικόνα επιδεινώνει η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο των προσπαθειών να χαλιναγωγηθεί ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, οι τράπεζες, που απολαμβάνουν μια ασυνήθιστη περίοδο υψηλών κερδών, έχουν δεχθεί έντονη κριτική ότι υποβαθμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο.
«Κάποιες τράπεζες φαίνεται ότι χρησιμοποιούν σχετικά ήπιες μακροοικονομικές παραδοχές στα δυσμενή σενάρια τους», δήλωσε ο Enria μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Οι επόπτες θα εξετάσουν προσεκτικά τον κεφαλαιακό σχεδιασμό και θα αμφισβητήσουν τις ενέργειες διαχείρισης για να εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο επίπεδο συντηρητισμού» συμπλήρωσε.

Αυξάνονται τα NPLs

Την ίδια στιγμή, ο Enria προειδοποίησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στον τομέα των καταναλωτικών δανείων και οι καθυστερήσεις, τόσο για νοικοκυριά όσο και για εταιρικούς πελάτες, αυξάνονται ήδη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων -κυρίως σε συνάρτηση των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ- αναδεικνύει τις ευπάθειες στις αγορές κατοικιών και εμπορικών ακινήτων.
Τα πιστωτικά ανοίγματα των τραπεζών σε εταιρικούς δανειολήπτες εντάσεως ενέργειας θα αποτελέσουν ιδιαίτερο τομέα εποπτικής προσοχής, ακόμη και αν μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο περιορισμένα σημάδια δυσφορίας.
«Η εστίαση στη διαχείριση κινδύνου αυτών των ανοιγμάτων δικαιολογείται ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης προσωρινής χαλάρωσης των απαιτήσεων περιθωρίου, επιτρέποντας τη χρήση μη εξασφαλισμένων τραπεζικών εγγυήσεων ως αποδεκτών εξασφαλίσεων για μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κεντρικού συμψηφισμού», είπε ο Enria.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης