Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Ανεπαρκής πρόοδος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά έρχονται μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Powell (Fed): Ανεπαρκής πρόοδος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αλλά έρχονται μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων
Επιβράδυνση του επιτοκιακού κύκλου προανήγγειλε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell...
Σχετικά Άρθρα

Yψηλές πιθανότητες οι επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ να είναι μικρότερες από αυτές που είχαν αποφασιστεί κατά τις προγενέστερες συνεδριάσεις της Federal Reserves (0,75%), παρόλο που η πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν είναι επαρκής, έδωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Jay Powell. 
Ειδικότερα, απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, αλλά και σχόλια που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο, ο Powell είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να μειώσει το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων το συντομότερο, από τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να εμφανιστούν σημάδια προόδου στον πληθωρισμό.
«Παρότι υπάρχουν ορισμένες ελπιδοφόρες εξελίξεις, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» δήλωσε ο Powell κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Brookings.
Ο Jay Powell σημείωσε επίσης ότι οι κινήσεις πολιτικής όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων και η ποσοτική συρρίκνωση (QT) γενικά χρειάζονται χρόνο.
«Έτσι, είναι λογικό να μετριάζουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων καθώς πλησιάζουμε στο επίπεδο περιορισμού, που θα είναι αρκετό για να μειώσει τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.
«Η ώρα για τον περιορισμό του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να έρθει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου».
Σημειώνεται πως οι αγορές ήδη προεξοφλούν, με πιθανότητα 65%, πως η Fed θα εγκαταλείψει τις αυξήσεις τζάμπο των 75 μονάδων βάσης και θα υιοθετήσει, τουλάχιστον για την επόμενη συνεδρίαση, το 0,5%.
Με τις αγορές να βλέπου μείωση των επιτοκίων αρχής γενομένης το 2023, ο Powell προειδοποίησε ότι η περιοριστική πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου ο πληθωρισμός δείξει σταθερά σημάδια υποχώρησης.
«Δεδομένης της προόδου σε σχέση με τη νομισματική σύσφιξη, το χρονοδιάγραμμα αυτής της συγκράτησης είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από τα ερωτήματα για το πόσο θα χρειαστούμε να αυξήσουμε τα επιτόκια ώστε να ελέγξουμε τον πληθωρισμό, αλλά και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί προκειμένου να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο» είπε ο Powell. 
«Είναι πιθανό ότι η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών να απαιτήσει διατήρηση της πολιτικής σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η ιστορία προειδοποιεί έντονα για την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής.
Θα παραμείνουμε σε πορεία αυστηροποίησης μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά» προσέθεσε. 

Παρατηρήσεις

Αν μη τι άλλο, οι παρατηρήσεις του Powell συνοδεύονταν από κάποιες λιγοστές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί όπως χαλαρώνει και η εξαιρετικά σφιχτή αγορά εργασίας.
Επισημαίνεται πως, νωρίτερα τον Νοέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε αλλά λιγότερο από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι οικονομολόγοι.
Ξεχωριστές εκθέσεις την Τετάρτη έδειξαν ότι η αύξηση της μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα είναι πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη τον Νοέμβριο, ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν επίσης.
Ωστόσο, ο Powell είπε ότι τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα και οι πρόδρομοι δείκτες μπορεί να παραπλανήσουν και πρέπει να υπάρξει πιο συνεπή στοιχεία.
Για παράδειγμα, είπε ότι οι οικονομολόγοι της Fed αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο, που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, θα δείξει ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 5%.
Αυτό το νούμερο θα ήταν χαμηλότερο από 5,1% τον Σεπτέμβριο, αλλά θα ήταν πολύ μπροστά από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Fed για πληθωρισμό 2%.
«Θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα μειώνεται, διότι, κατά τ’ άλλα, με οποιοδήποτε πρότυπο, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός» είπε ο Powell, συμπληρώνοντας:
«Θα πω απλώς ότι έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε».
Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι αναμένει πως το μέγιστο επιτόκιο θα είναι «κάπως υψηλότερο από ό,τι πιστεύαμε» όταν τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς προέβησαν στις τελευταίες προβλέψεις τους τον Σεπτέμβριο για τον καθορισμό των επιτοκίων.
Τα μέλη της επιτροπής τότε δήλωσαν ότι ανέμεναν το τερματικό επιτόκιο να φτάσει στο 4,6%.
Οι αγορές το βλέπουν πλέον στο εύρος 5%-5,25%, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου CME.
Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, βασική αιτία έκρηξης του πληθωρισμού, έχουν αμβλυνθεί, είπε ο Powell, ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, σε γενικές γραμμές, κάτω από την τάση, ακόμη και με ετήσιο κέρδος 2,9% στο ΑΕΠ τρίτου τριμήνου.
Όπως αναμένει, ο πληθωρισμός στις τιμές των κατοικιών θα αυξηθεί το επόμενο έτος, αλλά στη συνέχεια πιθανότατα θα μειωθεί.
Ωστόσο, «η αγορά εργασίας έχει δείξει μόνο ενδεικτικά σημάδια εξισορρόπησης, αφού οι θέσεις εργασίας ξεπέρασαν τον αριθμό των διαθέσιμων εργαζομένων κατά 2 προς 1.
Αυτή η διαφορά έχει κλείσει στο 1,7 προς 1, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τα ιστορικά πρότυπα.
Η στενή αγορά εργασίας έδωσε μεγάλη ώθηση στους μισθούς των εργαζομένων που, παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν με τον πληθωρισμό.
«Για να είμαστε σαφείς, η ισχυρή αύξηση των μισθών είναι καλό.
Αλλά, για να είναι βιώσιμη η αύξηση των μισθών, πρέπει να συνάδει με τον πληθωρισμό 2%», κατέληξε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης