Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στη Wall, μετά τη «δέσμευση» Powell για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων – Στο +3,1% ο S&P 500, o Nasdaq +4,4%

Ράλι στη Wall, μετά τη «δέσμευση» Powell για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων – Στο +3,1% ο S&P 500, o Nasdaq +4,4%
Iσχυρά κέρδη στη Wall Street...

Ράλι κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, μετά την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, για τον πληθωρισμό, ο οποίος προεξόφλησε, στο εξής, μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Δεκέμβριο - κάτι που αξιολογήθηκε ιδιαίτερα θετικά από τους επενδυτές, που έσπευσαν κλείσουν... short θέσεις.
Mε άλλα λόγια, για άλλη μία φορά γίναμε μάρτυρες ενός γιγαντιαίου short squeeze...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +2,18%, στις 34.589 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο +3,09%, στις 4.080 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 4,41%, στις 11.468 μονάδες.
Ο δείκτης Φόβου/VIX υποχώρησε 5,94%, στις 20,59 μονάδες 
φδ_3.JPG
Στο ταμπλό, η Apple ενισχύθηκε 3,4% ενώ η Nvidia σημείωσε άλμα 5,5%.
Οι μετοχές της Tesla αυξήθηκαν κατά 5,4%, καθώς η China Merchants Bank International δήλωσε ότι οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κίνα τον Νοέμβριο ενισχύθηκαν από τις μειώσεις τιμών και τα κίνητρα που προσφέρονται για το Model 3 και το Model Y.
Τέλος, η Biogen Inc αυξήθηκε κατά 4,6%, αφού το πειραματικό φάρμακο για το Αλτσχάιμερ επιβράδυνε τη γνωστική εκφύλιση.

Yψηλές πιθανότητες οι επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις στις ΗΠΑ να είναι μικρότερες από αυτές που είχαν αποφασιστεί κατά τις προγενέστερες συνεδριάσεις της Federal Reserves (0,75%), παρόλο που η πρόοδος σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν είναι επαρκής, έδωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Jay Powell.
Ειδικότερα, απηχώντας πρόσφατες δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, αλλά και σχόλια που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο, ο Powell είπε ότι η κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να μειώσει το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων το συντομότερο, από τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να
εμφανιστούν σημάδια προόδου στον πληθωρισμό.
«Παρότι υπάρχουν ορισμένες ελπιδοφόρες εξελίξεις, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών» δήλωσε ο Powell κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Brookings.

Στα εμπορεύματα, ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent +2,8%, στα 85,36 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +3%, στα 80,59 δολ. το βαρέλι.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο +1,15%, στις 1.783 δολ. ανά ουγγιά 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν.
Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,038 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βούτηξε -0,1%, στο 3,67%.

Στα μάκρο, με ετήσιο ρυθμό 2,9% αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό καλύτερο των εκτιμήσεων, παρά τις ανησυχίες για ύφεση.
Η μέτρηση ήταν καλύτερη από την αρχική εκτίμηση και την προσδοκία της αγοράς για 2,6%.

Από την άλλη, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2021 «έτρεξαν» οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς οι μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed έχουν επηρεάσει την αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δημιούργησαν μόλις 127.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις 239.000 του Οκτωβρίου.
Οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη πτώση, στις 190.000.

O δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στο 37,2 τον Νοέμβριο από 45,2 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ISM-Chicago.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 47 μονάδες.
Σημειώνεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τέλος, στα 99 δισεκ. δολ. κινήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία.

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια ανοδικά διαπραγματεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακoλουθώντας την πορεία των ασιατικών αγορών, αν και συνεχίζει να υπάρχει επιφυλακτικότητα μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος κατέγραψε επιβράδυνση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.
Σε αυτό το κλίσμα, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,3% στις 14.397 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,81%, στις 7.573 μονάδες.
Στις 6.738 μονάδες με άνοδο 1% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,6%, στις 24.610 μονάδες.
σ_2.JPG
Στα μάκρο, θετικά είναι επιτέλους τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς αποκλιμακώθηκε στο 10% τον Νοέμβριο, από 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κυρίως λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.
H επιβράδυνση του πληθωρισμού ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της 15ηγς Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, στο 10,0% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2022, από 10,6% τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης