Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικό σχέδιο για αποτροπή της τουρκικής επίθεσης κατά των Κούρδων - Πώς το Κρεμλίνο θα εμποδίσει τις ορδές του Erdogan

Ρωσικό σχέδιο για αποτροπή της τουρκικής επίθεσης κατά των Κούρδων - Πώς το Κρεμλίνο θα εμποδίσει τις ορδές του Erdogan
«Οι Τούρκοι επιμένουν να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφός μας. Προετοιμάζονται για αυτό… για εμάς, θα είναι μια μάχη για την ύπαρξή μας» λένε οι Κούρδοι
Σχετικά Άρθρα

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία συναντήθηκε με τον Mazloum Abdi, διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, εν μέσω της τουρκικής επίθεσης κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατηγορεί το SDF ότι είναι σύμμαχη δύναμη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που ενοχοποιήθηκε για βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη πριν από έναν περίπου μήνα - το PKK και οι SDF αρνήθηκαν ότι έπαιξαν ρόλο στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
«Τους προτρέψαμε [τους Ρώσους] να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις», είπε ο κ. Abdi την Τρίτη.
«Οι Τούρκοι επιμένουν να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφός μας.
Προετοιμάζονται για αυτό… για εμάς, θα είναι μια μάχη για την ύπαρξή μας».
Ο κ. Abdi κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να σεβαστούν τη συμφωνία του 2019, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, στην οποία οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά μήκος των βόρειων συνόρων με αντάλλαγμα η Τουρκία να σταματήσει να επιτίθεται.
Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση σε μια επαπειλούμενη τουρκική χερσαία επίθεση.
Ο διοικητής του SDF είπε νωρίτερα στο Reuters ότι είχε λάβει «σαφείς» διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα ότι αντιτίθενται σε πιθανή τουρκική χερσαία εισβολή, αλλά ήθελαν κάτι πιο απτό.
«Είμαστε ακόμα νευρικοί.
Χρειαζόμαστε ισχυρότερες, πιο σταθερές δηλώσεις για να σταματήσουμε την Τουρκία», είπε.
«Η Τουρκία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της.
Η έναρξη μιας εισβολής θα εξαρτηθεί από το πώς θα αναλύσει τις θέσεις άλλων χωρών».
Η Τουρκία πέρασε μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους προειδοποιώντας ότι επίκειται νέα επίθεση κατά των Κούρδων στη Συρία.
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις του SDF απέκτησαν τον έλεγχο τμημάτων της χώρας κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας και Ιράκ αφού νίκησαν το ISIS σε μια σειρά μαχών μεταξύ 2014 και 2019.
Αλλά η παρουσία των ΗΠΑ - σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τις κουρδικές δυνάμεις - παραμένει μικρή, με περίπου 900 στρατιώτες να σταθμεύουν κυρίως στην ανατολική Συρία.
Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο χερσαίο στρατό στην Ευρώπη και την τρίτη μεγαλύτερη αεροπορία στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ ήταν επιφυλακτικές για μια νέα επίθεση αφού τρεις προηγούμενες επιθέσεις άφησαν τις δυνάμεις τους επικίνδυνα εκτεθειμένες στις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές.
Η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας παρέμεινε υψηλή, ενώ το SDF, που δεν έχουν αεροπορική υποστήριξη, προσέγγισαν τη Μόσχα και το καθεστώς του Σύρου προέδρου Basar Al Assad για να συζητήσουν τρόπους για να σταματήσει μια νέα τουρκική εισβολή.
Οι κουρδικές δυνάμεις στο παρελθόν έχουν συντονιστεί με τα στρατεύματα του κ. Al Assad, συμμετέχοντας σε μια επίθεση εναντίον δυνάμεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στο Χαλέπι το 2016.
Ωστόσο, ο κ. Abdi είπε στο Reuters ότι οι SDF δεν θα βασίζονται στη συριακή αεράμυνα εάν η Τουρκία ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση.
«Η θέση τους είναι αδύναμη σε σύγκριση με τον τουρκικό στρατό», είπε.
Μετά από χρόνια διεθνούς κριτικής για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς περιοχών αμάχων, η Ρωσία έχει πλαισιώσει το έργο της στη Συρία ως μια προσπάθεια οικοδόμησης της ειρήνης.
Τα πρόσφατα γεγονότα έφεραν πιο κοντά το SDF και τη Ρωσία, κάτι που συνάδει με τον στόχο του Assad να εκδιώξει τις τουρκικές δυνάμεις από το συριακό έδαφος.
Τη Δευτέρα, ο απεσταλμένος της Ρωσίας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία, Aleksandr Lavrendiev, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass που συνδέεται με τη Μόσχα ότι στόχος της χώρας του ήταν να σταματήσει η βία μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων -- που ήδη κατέχουν ζώνες γης στη βόρεια Συρία μαζί με συμμαχικές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές -- και των Κούρδων.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι η βία δεν θα πρέπει να προέρχεται από εκείνα τα εδάφη όπου σταθμεύουν τα συριακά στρατεύματα και από τη συνοριακή ζώνη», είπε.
Τον Φεβρουάριο του 2020, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να σταθούν στο περιθώριο όταν η Τουρκία κατηγόρησε τους Σύρους συμμάχους της Μόσχας ότι βομβάρδισαν τουρκικά στρατεύματα, σκοτώνοντας 33 στρατιώτες.
Η Τουρκία εξαπέλυσε μεγάλη αεροπορική επίθεση κατά των συριακών δυνάμεων, καταστρέφοντας δεκάδες τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης