Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοιχτές αλλά όχι τώρα οι πόρτες του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία

Ανοιχτές αλλά όχι τώρα οι πόρτες του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία
Συνέρχονται στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα

Το μήνυμα ότι οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές αλλά όχι τώρα αναμένεται να στείλουν τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχεται στο Βουκουρέστι.
Αν και κάποια κράτη ζητούν να δοθεί στο Κίεβο ένα πιο «συγκεκριμένο μονοπάτι» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει συναίνεση για αυτό στο εσωτερικό της Συμμαχίας.
Αντιθέτως, προτεραιότητα εξακολουθεί να παραμένει η ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Τα κράτη – μέλη συμφωνούν ότι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουν τώρα, είναι να δοθεί η δέουσα βοήθεια στην Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο» αναφέρει διπλωμάτης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Σε τι θα δεσμευτούν

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν το στρατό της Ουκρανίας έτσι ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση σε μακροπρόθεσμο διάστημα, αλλά οι συζητήσεις πιθανότατα δεν θα συμφωνηθούν, πριν τη συνάντηση των ηγετών στο Βίλνιους της Λιθουανίας το ερχόμενο καλοκαίρι» επισημαίνει το Bloomberg επικαλούμενο άλλο δυτικό διπλωμάτη.
Όπως επισημαίνεται, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος αλλά και δέσμευση στη σημερινή συνάντηση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά το πρόσφατο αίτημα του Κιέβου.

Όχι ΝΑΤΟ

Οι σύμμαχοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το αίτημα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι δεσμεύσεις για συλλογική άμυνα της Συμμαχίας, μπορεί να την οδηγήσει σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία, κάτι που όλο αυτό το διάστημα το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρόεδρος Zelensky είχε εκφράσει την επιθυμία του για μια fast track ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αίτημα στο οποίο έχει αρνηθεί να απαντήσει άμεσα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Οικονομική βοήθεια

Αντιθέτως, οι συμμαχικές δυνάμεις και ιδίως οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν νέα οικονομική βοήθεια στο Κίεβο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στο ενεργειακό της σύστημα.
Λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος της οικονομικής βοήθειας αναμένεται να δώσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ.
Μάλιστα, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ έχει καταστήσει σαφές πως θα είναι μια ουσιαστική βοήθεια, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης