Τελευταία Νέα
Διεθνή

Messi ή Ronaldo; - Το μεγάλο δίλημμα των ποδοσφαιρόφιλων περνά και στα κρυπτονομίσματα – Τι είναι τα fan tokens

Messi ή Ronaldo; - Το μεγάλο δίλημμα των ποδοσφαιρόφιλων περνά και στα κρυπτονομίσματα – Τι είναι τα fan tokens

Για ορισμένους φιλάθλους, τα fan token προσφέρουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ομάδα τους και να κερδίσουν προνόμια

Η αγορά για τα fan tokens, ένα ευμετάβλητο κοκτέιλ κρυπτογράφησης και αθλητισμού, βρίσκεται στο επίκεντρο στην έρημο του Κατάρ.

Το ενδιαφέρον για αυτή τη εξειδικευμένη κατηγορία κρυπτονομισμάτων, που συνήθως συνδέονται με αθλητικές ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα ή η Βραζιλία, έχει φορτιστεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.
Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών για αυτά τα token αυξήθηκε σε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο από 32 εκατομμύρια δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Kaiko, μια εταιρεία δεδομένων κρυπτογράφησης με έδρα το Παρίσι.
"Έχουμε δεκαπλάσια αύξηση του όγκου συναλλαγών, η οποία είναι τεράστια για αυτά τα tokens", δήλωσε η αναλύτρια έρευνας, Dessislava Aubert.
Για ορισμένους αγοραστές, αυτά τα token προσφέρουν την ευκαιρία να ασχοληθούν με την ομάδα τους και να κερδίσουν προνόμια, όπως η ευκαιρία να κερδίσουν βραβεία και να ψηφίσουν για τα τραγούδια που παίζονται στους αγώνες.
Για άλλους, τα εμπορεύσιμα νομίσματα παρέχουν μια νέα επενδυτική ευκαιρία.
Ωστόσο, χρειάζεται ένας γενναίος επενδυτής που θα προσπαθήσει να μαντέψει οποιαδήποτε λογική σχέση μεταξύ των ακανόνιστων τιμών των νομισμάτων και των γεγονότων του πραγματικού κόσμου.

Messi ή Ronaldo

Το token της Αργεντινής του Lionel Messi έπεσε κατά 25% στα 5,26 δολάρια μετά την ήττα-σοκ της ομάδας από τη Σαουδική Αραβία στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ωστόσο, έπεσε περαιτέρω κατά 22% ακόμη και μετά τη νίκη της ομάδας επί του Μεξικού.
Το token της Πορτογαλίας του Cristiano Ronaldo σημείωσε άνοδο 119% στα 7 δολάρια τις 10 ημέρες που προηγήθηκαν του τουρνουά, αλλά στη συνέχεια έχασε σχεδόν τη μισή του αξία, παρόλο που ήταν αήττητη και πρώτη στον όμιλό της ενόψει της αναμέτρησης με την Ουρουγουάη τη Δευτέρα, την οποία κέρδισε για να προκριθεί στη νοκ-άουτ φάση.
Αντίστοιχα στο ποδοσφαιρικό σύλλογο, το token της Άρσεναλ έχει υποχωρήσει κατά 12,5% από την αρχή της σεζόν στα 1,68 δολάρια, παρά τη λαμπρή πορεία της στην κορυφή της αγγλικής Premier League.
Η ευρύτερη κακοδαιμονία της αγοράς κρυπτογράφησης ευθύνεται εν μέρει για την πτώση των τιμών, σύμφωνα με τους ερευνητές που δήλωσαν ότι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία δέχονται πλήγμα καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν τον κίνδυνο.

Κέρδος ή οπαδικότητα;

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς για τα token των οπαδών έκανε άλμα στα 401 εκατομμύρια δολάρια το Σαββατοκύριακο της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, από 256 εκατομμύρια δολάρια περίπου 10 ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko, αλλά έκτοτε έχει πέσει ξανά κάτω από τα 300 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Siddharth Jaiswal, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sportzchain, η οποία εκδίδει κυρίως tokens για την ασιατική αγορά, δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να αγοράζουν τα νομίσματα κυρίως για να βγάλουν χρήματα.
"Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι πρόκειται για ένα εργαλείο, διαθέσιμο στο blockchain που μπορεί εύκολα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο μέλλον, οπότε υπάρχει μια οικονομική χροιά που συνδέεται με αυτό", πρόσθεσε.
"Αλλά η πρώτη αντίληψη είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αγοράζετε το fan token από την άποψη της δημιουργίας κέρδους".
Η Socios, η οποία προωθείται από τον Mesi, είναι ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτό το κομμάτι της βιομηχανίας κρυπτογράφησης.
Διευκολύνει τη διαπραγμάτευση των περισσότερων fan coins, περιγράφοντας την αγορά τέτοιων token ως συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα πιστότητας με αποκλειστικά οφέλη και βραβεία.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου έχουν λανσάρει tokens που υποστηρίζονται από τη Socios, συμπεριλαμβανομένων των Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντσεστερ Σίτι, Ίντερ Μίλαν και Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και των εθνικών ομάδων της Πορτογαλίας και της Αργεντινής, με αγοραίες αξίες των tokens να κυμαίνονται από περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια έως 21 εκατομμύρια δολάρια.
Ο όγκος συναλλαγών για το token Chilliz που συνδέεται με τη Socios, το οποίο οι χρήστες αγοράζουν προκειμένου να το ανταλλάξουν με τα token της ομάδας τους, έφτασε σε υψηλό επτά μηνών στις αρχές Νοεμβρίου πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 40% από την κορυφή αυτή.

Αναταραχή στα κρυπτονομίσματα

Η έξαρση της ανάπτυξης των fan token έρχεται σε μια περίοδο αναταραχής στην αγορά κρυπτογράφησης, η οποία ταλανίζεται από την κατάρρευση του μεγάλου ανταλλακτηρίου FTX στις αρχές του μήνα.
Το Bitcoin διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά δύο ετών, γύρω στα 16.245 δολάρια.
Ενώ το φιάσκο της FTX έθεσε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την έλλειψη ρύθμισης στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, τα fan coins - τα οποία ορισμένοι εκδότες λένε ότι εμπίπτουν στην κατηγορία utility token - παραμένουν μια γκρίζα ζώνη.
"Τα tokens που δεν προσφέρουν επαρκή χρησιμότητα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κάποιο ρυθμιστικό έλεγχο, επειδή αυτό θα συνεπαγόταν ότι το token είναι μια επένδυση στον σύλλογο", δήλωσε ο Μάρκος Σωτηρίου, αναλυτής του μεσίτη ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων GlobalBlock.
"Ωστόσο, εάν το token προσφέρει αποκλειστικά οφέλη και επικεντρώνεται στη χρησιμότητα που παρέχει στους οπαδούς του, τότε δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ρυθμιστικά ζητήματα".
Η Socios δήλωσε ότι πιστεύει στη ρύθμιση για να προσφέρει στους οπαδούς εμπιστοσύνη και διαφάνεια.
Τον Αύγουστο, ο βρετανικός εποπτικός φορέας διαφήμισης επικύρωσε μια απόφαση κατά της Άρσεναλ σχετικά με δύο διαφημίσεις για τα fan token που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του συλλόγου και στο Facebook, τις οποίες έκρινε παραπλανητικές και ανεύθυνες, αν και ο σύλλογος το αρνήθηκε.
Ο Markus Thielen, επικεφαλής της έρευνας στην πλατφόρμα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Matrixport, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για αυτά τα token μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου θα μπορούσε να είναι βραχύβιο.
"Οι εταιρείες και οι ομάδες που πωλούν αυτά τα tokens πρέπει τώρα να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαφορετικά οι χρήστες θα χάσουν το ενδιαφέρον τους μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο αρκετά γρήγορα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης