Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ν. Κορέα σε Kim Jong un: Μην κάνεις πυρηνική δοκιμή – Θα λάβεις τρομερή απάντηση

Ν. Κορέα σε Kim Jong un: Μην κάνεις πυρηνική δοκιμή – Θα λάβεις τρομερή απάντηση
Η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει τη Β. Κορέα να σταματήσει λέει ο πρόεδρος της Ν. Κορέας, Yoon Suk-yeol
Σχετικά Άρθρα

Σαφή και ξεκάθαρη προειδοποίηση στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong un να μην τολμήσει να προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή διότι θα λάβει μια πρωτοφανή απάντηση όχι μόνο από τη Νότια Κορέα, αλλά από όλες τις συμμαχικές δυνάμεις – π.χ. ΗΠΑ, Ιαπωνία – απευθύνει ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Yoon Suk-yeol.
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Yoon Suk-yeol καλεί την Κίνα να δραστηριοποιηθεί περισσότερο έτσι ώστε να πείσει τη Β. Κορέα να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα, διαφορετικά, όπως λέει, θα υπάρξει μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και όπλων στην περιοχή.

Έκκληση στην Κίνα

«Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Κίνα έχει την ικανότητα να επηρεάσει τη Βόρεια Κορέα και η Κίνα έχει την ευθύνη να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Εναπόκειται στο Πεκίνο να αποφασίσει εάν θα ασκήσει αυτή την επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα» υποστήριξε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, αναφέροντας πως ήδη λόγω των ενεργειών της Βόρειας Κορέας, έχουν αυξηθεί οι αμυντικές δαπάνες σε όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας.
«Είναι προς το συμφέρον της Κίνας να καταβάλλει τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες της για να ωθήσει τη Β. Κορέα να μην προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα» τόνισε ο Yoon Suk-yeol.

Δεν θα έχετε ξαναδεί τέτοια απάντηση

Ερωτηθείς τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η Νότια Κορέα μαζί με τους συμμάχους της σε περίπτωση που η Β. Κορέα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή ο Yoon Suk-yeol απάντησε ότι «θα είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί», αν και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Θα ήταν μια εξαιρετικά μη σοφή απόφαση για τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει στην έβδομη πυρηνική της δοκιμή» είπε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες ο ηγέτης της Β. Κορέας, Kim Jong un υποστήριξε πως φιλοδοξία του είναι να καταστήσει τη Β. Κορέα την ισχυρότερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

Ενισχύουν δυνάμεις οι ΗΠΑ

Αν και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι για αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, αν η Κίνα δεν μεταπείσει τη Β. Κορέα όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Yoon είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο αριθμός των Αμερικάνων στρατιωτών – περίπου 28.500 – που βρίσκονται στη Νότια Κορέα.
Πάντως, ΗΠΑ και Ν. Κορέα έχουν συμφωνήσει να αναπτύξουν περισσότερα αμερικανικά «στρατηγικά μέσα» στην περιοχή, όπως αεροπλανοφόρα και βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας.

Να μην αλλάξει το status quo της Ταϊβάν

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ζητά να μην αλλάξει το status quo της Ταϊβάν μονομερώς ενώ ερωτηθείς για το τι θα πράξει η Νότια Κορέα στην περίπτωση που υπάρξει κάποια σύγκρουση μεταξύ Κίνας - Ταϊβάν, είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας θα εξετάσουν τη συνολική κατάσταση ασφάλειας.
Ωστόσο, είπε ότι η βασική ανησυχία θα ήταν πως η Β. Κορέα θα επιχειρούσε να επωφεληθεί της κατάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι η διαμάχη Κίνας - Ταϊβάν πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και κανόνων.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας.

Μεγαλύτερη συνεργασία και με Ιαπωνία

Η Νότια Κορέα δίνει ιδιαίτερο βάρος και στην ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ιαπωνία, με την οποία διαχρονικά έχει νομικές και πολιτικές διαμάχες δεδομένου ότι η Ιαπωνία κατείχε τη Νότια Κορέα από το 1910 έως το 1945.
Πλέον, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να ανιχνεύουν τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύει η Β. Κορέα, τη στιγμή που η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να αναβαθμίσει σημαντικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις, θέμα που εδώ και αρκετές δεκαετίες ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο για τα γειτονικά κράτη λόγω των ενεργειών της Ιαπωνίας πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης