Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Στρατηγική κατά της κινεζικής επέκτασης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού

Καναδάς: Στρατηγική κατά της κινεζικής επέκτασης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού
Το σχέδιο αποσκοπεί στην εμβάθυνση των δεσμών με μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή 40 κρατών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 50 τρισεκατομμύρια δολάρια Καναδά σε οικονομική δραστηριότητα

Περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της «ταραχοποιού» Κίνας δεσμεύεται να διαθέσει η κυβέρνηση του Καναδά, στο πλαίσιο της νέας του στρατηγικής της Οτάβα για την περιοχή του Ινδο-ειρηνικού.
Στο 26σέλιδο έγγραφο, καταγράφονται δαπάνες ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του Καναδά και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την αυστηροποίηση των κανόνων για τις ξένες επενδύσεις, προκειμένου να προστατευθεί η πνευματική ιδιοκτησία και να αποτραπεί η αρπαγή κρίσιμων προμηθειών ορυκτών πόρων από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις.

Η Κίνα στο επίκεντρο

Το σχέδιο αποσκοπεί στην εμβάθυνση των δεσμών με μια ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή 40 χωρών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν 50 τρισεκατομμύρια δολάρια Καναδά σε οικονομική δραστηριότητα. Ωστόσο, στο επίκεντρο βρίσκεται η Κίνα, η οποία αναφέρεται περισσότερες από 50 φορές, σε μια περίοδο κατά την οποίαν οι διμερείς σχέσεις είναι παγωμένες.
«Η Κίνα είναι μια ολοένα και πιο αποδιοργανωτική παγκόσμια δύναμη», αναφέρεται στο κείμενο της νέας στρατηγικής του Καναδά. «Η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει τη διεθνή τάξη σε ένα πιο ανεκτικό περιβάλλον για συμφέροντα και αξίες που αποκλίνουν όλο και περισσότερο από τις δικές μας», προστίθεται. Γίνεται παράλληλα λόγος για «ξένη παρέμβαση του Πεκίνου» και «ολοένα και πιο δεσποτική μεταχείριση άλλων χωρών».
«Η προσέγγισή μας … διαμορφώνεται από μια ρεαλιστική και καθαρή εκτίμηση της σημερινής Κίνας.
Σε τομείς βαθιάς διαφωνίας, θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με το Πεκίνο», αναφέρεται.

Εντάσεις

Οι εντάσεις εκτοξεύθηκαν στα τέλη του 2018, όταν η καναδική αστυνομία συνέλαβε ένα στέλεχος της Huawei και το Πεκίνο απάντησε συλλαμβάνοντας δύο Καναδούς με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι πέρυσι, αλλά οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Καναδάς διέταξε τρεις κινεζικές εταιρείες να εκποιήσουν τις επενδύσεις τους σε καναδικά κρίσιμα ορυκτά, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.
Το έγγραφο, σε ένα τμήμα που αναφέρεται στην Κίνα, σημειώνει ότι η Οτάβα θα επανεξετάσει και θα επικαιροποιήσει τη νομοθεσία που της επιτρέπει να ενεργεί «αποφασιστικά όταν επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις και άλλες ξένες οντότητες απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων εφοδιασμού μας με κρίσιμα ορυκτά».
Πάντως, το έγγραφο αναγνωρίζει τις σημαντικές ευκαιρίες για τους Καναδούς εξαγωγείς και αναφέρει ότι η συνεργασία με το Πεκίνο είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις «υπαρξιακές πιέσεις του κόσμου», συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής, της παγκόσμιας υγείας και της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
Στρατιωτική παρουσία
Το έγγραφο αναφέρει ότι ο Καναδάς θα ενισχύσει τη ναυτική του παρουσία στην περιοχή και «θα αυξήσει τη στρατιωτική μας δέσμευση και την ικανότητα πληροφοριών ως μέσο μετριασμού της δυναστικής συμπεριφοράς και των απειλών για την περιφερειακή ασφάλεια».
Ο Καναδάς ανήκει στην Ομάδα των Επτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G7), η οποία επιθυμεί τη λήψη μέτρων ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η Οτάβα θα δραστηριοποιείται στην περιοχή από κοινού με εταίρους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο έγγραφο σημειώνεται, τέλος, ότι ο Καναδάς πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με έθνη με τα οποία έχει θεμελιώδεις διαφωνίες, τα οποία πάντως δεν κατονόμασε.

Το σχέδιο των G7

«Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Biden στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του.
Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους υπολογίζουν να κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο του προγράμματος.
Αλλά και μόνο η χρήση του όρου «κινητοποίηση» σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απάντηση στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού»

Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.
Το Πεκίνο κατηγορείται ότι υλοποιεί αυτά τα προγράμματα μέσω μη προνομιακών, έως επικίνδυνων, δανείων προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των ευάλωτων αυτών κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης