Διεθνή

Κίνα - ΗΠΑ: Το σορτάρισμα του δολαρίου Χονγκ Κονγκ είναι το πρώτο επεισόδιο του επικείμενου μεγάλου νομισματικού πολέμου

Κίνα - ΗΠΑ:  Το σορτάρισμα του δολαρίου Χονγκ Κονγκ είναι το πρώτο επεισόδιο του επικείμενου μεγάλου νομισματικού πολέμου
Το tweet του Bill Ackman και οι απάντηση των νομισματικών αρχών του Χονκ Κονγκ
Σχετικά Άρθρα
Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και η προσπάθεια της Δύσης να αποκόψει τη Ρωσία από το διεθνές οικονομικό σύστημα έχουν διαμορφώσει σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο την προοπτική διαμόρφωσης δύο μειζόνων οικονομικών μπλοκ: το ένα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και το άλλο με επικεφαλής την Κίνα σε συνδυασμό με την ομάδα των BRiCS.
Η αντιπαράθεση αυτών των δύο οικονομικών «περιοχών» σύμφωνα με όλους τους αναλυτές θα διαμορφώσει την εν τω γίγνεσθαι μορφή της παγκοσμιοποίησης.
Η απομείωση της ισχύος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος – που προς το παρόν δεν έχει γίνει πλήρως αισθητή - αποτελεί το αντικείμενο του επικείμενου νομισματικού πολέμου.

Η short θέση και το ερώτημα του Bill Ackman

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Bill Ackman, δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του hedge fund Pershing Square Holdings Ltd., έγραψε στο Twitter στις 24 Νοεμβρίου, «Διακρατώντας τα δικαιώματα πώλησης, έχουμε μια μεγάλη ονομαστική short θέση στο δολάριο Χονγκ Κονγκ».
Επισήμανε επίσης ότι το σύστημα συνδεδεμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν έχει πλέον νόημα για το Χονγκ Κονγκ.
Είναι απλώς θέμα χρόνου το δολάριο Χονγκ Κονγκ να αποσυνδεθεί οριστικά από το δολάριο ΗΠΑ.
Ο Ackman σημείωσε επίσης στην ανάρτησή του για να εξήγήσει τις νομισματικε΄ς εξελίσξεις, «Δεδομένης της συνεχούς αποσύνδεσης (decoupling) των εμπορικων δεσμών Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια, βρίσκουμε ιδιαίτερα παράδοξο και ενοχλητικό το γεγονός ότι η Κίνα συνεχίζει να συνδέει το δολάριο του Χονγκ Κονγκ με το δολάριο ΗΠΑ».
Στο tweet του περιλάμβανε επίσης ειδική αναφορά στην παρέμβαση του Richard Cookson στο Bloomberg, όπου συζητούσε την πίεση στο Χονγκ Κονγκ  εξαιτίας τις συνδεσης του τοπικού νομίσματος με το αμερικανικό .
Το tweet του τράβηξε την προσοχή τόσο σε αμερικανικούς  όσο και εξωτερικούς οικονομικούς κύκλους - είναι ευνόητο ότι η κατάσταση στην αγορά των νομισμάτων...μυρίζει μπαρούτι...
Στιγμιότυπο_οθόνης_2022-11-27_174058.png
Η απάντηση από τη Χονγκ Κονγκ

Αντίστοιχα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) απάντησε αναφέροντας ότι το Χονγκ Κονγκ ούτε χρειάζεται ούτε σκοπεύει να αλλάξει το συνδεδεμένο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Μετά από σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας, το σύστημα συνδεδεμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών λειτούργησε καλά ενόψει των τεράστιων ροών κεφαλαίων.
Όσον αφορά τις αμφιβολίες που κατά καιρούς εγείρονται από μεμονωμένους παράγοντες της αγοράς σχετικά με το συνδεδεμένο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι περισσότερες από αυτές προκαλούνται από παρεξηγήσεις τή βασίζονται κυρίως στις θέσεις των ιδίων κεφαλαίων τους.
Το HKMA δεν σχολιάζει τέτοιες προσωπικές απόψεις», επισημαίνουν οι νομισματικές αρχές.

Νομισματική κυριαρχία

Ο Ackman δημοσίευσε αργότερα δύο ακόμη tweets στο ίδιο πλαίσιο: «Αν η Κίνα είναι πράγματι ένα ισχυρό, ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, γιατί χρειάζεται να συνδέσει το δολάριο Χονγκ Κονγκ με το δολάριο ΗΠΑ;»
Επεσήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή πριν συμβεί πραγματικά, όλα τα κυρίαρχα κράτη θα λένε ότι δεν θα το κάνουν ποτέ (αναφέρεται στην αποσύνδεση των ισοτιμιών).

Το ιστορικό του συνδεδεμένου συστήματος

Το συνδεδεμένο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών εφαρμόζεται στο Χονγκ Κονγκ από τον Οκτώβριο του 1983.
Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του τοπικού νομίσματος σε ένα εύρος διακύμανσης από 7,75 έως 7,85 δολάρια.

Οι εντολές πώλησης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ ξεκίνησε τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του 2022 και λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ προσέγγισε την κάτω πλευρά της καμπύλης της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων αρκετές φορές εντός του τρέχονττος έτους .

Σύμφωνα με τον Μηχανισμό Συνδεδεμένης Ισοτιμίας, η HKMA έχει αναλάβει 41 εντολές πώλησης σε δολάρια Χονγκ Κονγκ από τις 12 Μαΐου, συνολικού ύψους 242,082 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η συνολοκά ρευστότητα έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 70% σε έξι μήνες, με βάση το συνολικό υπόλοιπο ρευστοτητας του τραπεζικού συστήματος περίπου 337 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χοκγκ Κονγκ (περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια) στα μέσα Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης