Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μελέτη για Covid διαπιστώνει και σοκάρει: Σαρώνει η μυοκαρδίτιδα τους εμβολιασμένους με Moderna - Ένοχη η σιωπή των CDC

Μελέτη για Covid διαπιστώνει και σοκάρει: Σαρώνει η μυοκαρδίτιδα τους εμβολιασμένους με Moderna - Ένοχη η σιωπή των CDC
Η συχνότητα εμφάνισης, ωστόσο, ήταν υψηλότερη μετά τη λήψη μιας τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer.
Σχετικά Άρθρα
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η μυοκαρδίτιδα σαρώνει τους εμβολιασμένους με το εμβόλιο κατά του Covid της Moderna έναντι των εμβολιασμένων της Pfizer.
Οι περιπτώσεις φλεγμονής της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 ήταν πιο συχνές μεταξύ των ληπτών της Moderna σε σχέση με αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer, σύμφωνα με την νέα μελέτη και συγκρίνει τα αποτελέσματα μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων.
Καναδοί ερευνητές ανέλυσαν μια βάση δεδομένων και εντόπισαν 141 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, μιας μορφής καρδιακής φλεγμονής, μέσα σε 21 ημέρες από τη δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
Αυτό συγκρίθηκε με έναν αναμενόμενο αριθμό 20 περιπτώσεων.

Οι διαπιστώσεις

Τα κρούσματα ήταν πολύ υψηλότερα για τους νεαρούς άνδρες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αλλά αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά τη λήψη μιας δεύτερης δόσης του εμβολίου Moderna σε σύγκριση με μια δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer.
Η συχνότητα εμφάνισης, ωστόσο, ήταν υψηλότερη μετά τη λήψη μιας τρίτης δόσης του εμβολίου Pfizer.
«Σε αυτή τη μελέτη κοόρτης με βάση τον πληθυσμό, τα παρατηρούμενα ποσοστά εισαγωγών στο νοσοκομείο ή επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό mRNA για το SARS-CoV-2 ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα με βάση τα ιστορικά ποσοστά ιστορικού, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση, μεταξύ εκείνων που έλαβαν το Εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna), μεταξύ ανδρών και νεότερων ασθενών (18–29 ετών),» έγραψαν η Δρ Zaeema Naveed και άλλοι ερευνητές από το University of British Columbia και το British Columbia Center for Disease Control. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal στις 21 Νοεμβρίου.
Η Moderna και η Pfizer δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ένοχη σιωπή από CDC

Έρευνα που χρονολογείται από τα μέσα του 2021 δείχνει ότι η συχνότητα της καρδιακής φλεγμονής είναι υψηλότερη μετά από μια δεύτερη δόση Moderna για νεαρούς άνδρες σε σύγκριση με μια δεύτερη δόση της Pfizer.
Και τα δύο εμβόλια συνιστώνται σε σειρά δύο δόσεων.
Ο Δρ Anish Koka, καρδιολόγος με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε στο Twitter ότι η νέα μελέτη υπογραμμίζει την έλλειψη δράσης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, τα οποία συνεχίζουν να συνιστούν στους νεαρούς άνδρες να λαμβάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο.
«Τα ποσοστά του Moderna είναι πραγματικά πολύ υψηλότερα για τη δόση 2 σε νεαρούς άνδρες», είπε ο Δρ Walid Gellad, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
«Μου  κάνει εντύπωση γιατί οι ΗΠΑ δεν ενήργησαν ποτέ με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες είναι γνωστές εδώ και ένα χρόνο».
Ορισμένες άλλες χώρες έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna —ή και των δύο εμβολίων— για νέους με βάση τις παρενέργειες του εμβολίου και το γεγονός ότι οι υγιείς νέοι αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο από τον COVID-19.
Το CDC έχει επίσης εντοπίσει περισσότερες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τη λήψη μιας δεύτερης δόσης Moderna στους πληθυσμούς υψηλότερου κινδύνου, χρησιμοποιώντας δεδομένα επιτήρησης.
Οι αρχές των ΗΠΑ προσέθεσαν τη μυοκαρδίτιδα ως πιθανή παρενέργεια και για τα δύο εμβόλια το 2021, αλλά δεν έχουν αλλάξει τις συστάσεις τους, οι οποίες ζητούν σχεδόν από όλους τους ανθρώπους να λαμβάνουν όχι μόνο μια κύρια σειρά, αλλά τουλάχιστον ένα αναμνηστικό εμβόλιο.

Οι κίνδυνοι υπερτερούν τελικά των οφελών

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν πει ότι τα οφέλη των εμβολίων - κυρίως η προστασία από σοβαρές ασθένειες - υπερτερούν των κινδύνων.
Άλλες μελέτες έκτοτε κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών για έναν ή περισσότερους πληθυσμούς, ιδιαίτερα τους νεαρούς άνδρες.
Ο λογισμός έχει κλίνει λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων παρενεργειών όπως η μυοκαρδίτιδα και η χειρότερη απόδοση των εμβολίων κατά της παραλλαγής του ιού Omicron και των υποπαραλλαγών του, λένε ορισμένοι ειδικοί.
Περισσότερα στο New Paper
Οι Καναδοί ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από μια πλατφόρμα επιτήρησης της Βρετανικής Κολομβίας που έχει δεδομένα όπως εργαστηριακές εξετάσεις και εισαγωγές στο νοσοκομείο.
Εξέτασαν δεδομένα από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 10 Μαρτίου 2022.
Διαπίστωσαν ότι 105 άντρες και 36 γυναίκες εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα και πήγαν σε νοσοκομείο ή επείγοντα μέσα σε 21 ημέρες από τον πυροβολισμό.
Περίπου το 60 τοις εκατό των περιπτώσεων συνέβησαν μετά από ένα τρύπημα της Pfizer, αλλά το συνολικό σύνολο δεδομένων περιελάμβανε υψηλότερο επίπεδο διαχείρισης της Pfizer από τη διαχείριση της Moderna.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ένα συνολικό ποσοστό 1,37 περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας ανά 100.000 δόσεις εμβολίου mRNA, πάνω από το αναμενόμενο ποσοστό των 0,39 περιπτώσεων ανά 100.000 πληθυσμού.
Το αναμενόμενο ποσοστό προήλθε από τη συχνότητα της μυοκαρδίτιδας στο γενικό πληθυσμό πριν από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης